Suoramarkkinointikielto vähentää puhelinmyyntiä

suoramarkkinointikielto

Haluatko vähentää puhelinmyyntiä? Jokaisella on oikeus kieltää henkilötietojensa käyttö suoramarkkinoinnissa, neuvoo Puhelinliittymä.com vertailupalvelu.

Suoramarkkinointikielto vähentää tehokkaasti puhelinmyyntiä

Oletko kyllästynyt puhelimeen vastatessasi siihen, kun huomaat soittajan olevankin puhelinmyyjä? Tässä vaiheessa et ehdi enää edes kissaa sanomaan, kun puhelimen toisessa päässä alkaa kauhea papatus.

Ärsyttääkö, kun huomaat saman numeron soittaneen sinulle 6 kertaa päivän aikana? Ajattelet varmasti, että nyt jollakin täytyy olla tärkeää asiaa. Pienen selvittelyn jälkeen huomaat, että soittaja olikin puhelinmyyjä.

Tiesitkö, että suurin osa suomalaisista kokee puhelinmyyjät töykeiksi, ärsyttäviksi tai häiritseviksi? Aina pitäisi olla ostamassa uusi puhelinliittymä, aikakauslehti, vitamiineja, sukkia tai hyödyntää lehtitarjoukset.

Tämän asian kanssa et siis todellakaan ole yksin. Mitäpä sitä kieltämään, puhelinmyynti on toisinaan ärsyttävää. Tutkimuksien mukaan lähes kolme neljästä suomalaisesta ei haluaisi vastaanottaa puhelinmyyjien soittoja.

Puhelinmyynnillä voisi olla parempi maine, jos myyjä ymmärtäisi sanat ”ei kiitos”, mutta sitä he ei tunnu ymmärtävän. Suoramarkkinointikielto ja puhelinmyynnin esto onneksi jättää tehokkaasti rauhaan puhelinmyyjiltä.

Suoramarkkinointikielto vain 6 euroa vuodessa – Mitä se sitten sisältää?

  • Tietosi poistetaan välittömästi yli 600 suoramarkkinointia tekevän yrityksen listoilta.
  • Puhelinmyyntikielto, eli telemarkkinointikielto puhelinmyynnille.
  • Suomen Telemarkkinointiliitto reklamoi puolestasi kieltoa rikkovalle puhelinmyyjälle.
  • Puhelinmyynnin jatkuessa liitto tekee toimenpideilmoituksen yrityksen tietosuojavaltuutetulle.
  • STML ryhtyy tarvittaessa oikeustoimiin kieltoa rikkovia yrityksiä vastaan täysin maksutta.
  • Välittää suoramarkkinointikiellon Trafille ja Väestörekisterikeskukselle.

Mikäli haluat päästä puhelinmyyjistä eroon ja lopettaa Trafin ja Väestörekisterikeskuksen kautta tietosi myynnin, hanki telemarkkinointikielto, eli puhelinmyynnin esto. Se on tehokas tapa vähentää puhelinmyyntiä.

Tiedätkö, mistä puhelinmyyjät saavat tietosi?

Puhelinmyyjät saavat tietosi monesta eri paikasta. Verkkokaupoista tuotteita tilatessa hyväksyt kyseisen yrityksen tietosuojaselosteen ennen tilauksen lähettämistä. Näin annat helposti tietämättäsi luvan suoramarkkinointiin.

Hyvin harva suomalainen tietää sitä, että Trafi ja Väestörekisterikeskus voivat myydä henkilötietojasi suoramarkkinointitarkoituksiin erilaisille yrityksille, kuten pankeille, matkatoimistoille tai urheiluseuroille.

Voit kuitenkin kieltää tietojesi luovuttamisen helposti hankkimalla suoramarkkinointikiellon, eli puhelinmyynnin eston. Palveluun kuuluu myös henkilötietojesi luovuttamisen kielto Trafi:lle ja Väestörekisterikeskukselle.

Suoramarkkinointikielto kannattaa ehdottomasti, jos puhelinmyynti ärsyttää. Se on varmasti yksi tehokkaimmista ja yleisimmistä tavoista päästä eroon inhottavista puhelinmyyjistä.

Vähentääkö kielto puhelinmyyjien soittelua?

Puhelinmyyntiä on mahdollista rajoittaa monella eri tavalla. Suoramarkkinointikielto yhteyttä ottavalle puhelinmyyjälle on helppo tehdä. Voit kieltää yhteyttä ottavaa myyjää käyttämästä henkilötietojasi markkinointitarkoituksiin. Näin yritys ei lain mukaan saa ottaa sinuun yhteyttä markkinointitarkoituksissa.

Yllä oleva tapa vähentää puhelinmyyntiä, mutta silti puhelinmyyjät soittavat sinulle. Joudut erikseen kieltämään jokaista myyjää ottamasta sinuun yhteyttä jatkossa. Tämä ei siis ole mikään kaikista nopein tapa päästä eroon häiritsevistä puhelinmyyjistä. Onneksi on kuitenkin monia muitakin tapoja rajoittaa puhelinmyyntiä.

On kuitenkin kerrottava, ettei puhelinmyynnin lopettamiseksi kokonaan ja lopullisesti ole mitään tiettyä varmaa keinoa, sillä yleisesti henkilötiedot vuotavat aina jotain reittiä pitkin suoramarkkinointitarkoituksiin. Monet ihmiset antavat yrityksille markkinointiluvan myös täysin itse sitä huomaamatta.

Yksi hyväksi havaittu tapa rajoittaa puhelinmyyntiä, on hankkia suoramarkkinointikielto. Suoramarkkinointikielto, eli telemarkkinointikielto maksaa vain 6 euroa vuosi. Silloin STML ry ilmoittaa kiellon Trafille ja Väestörekisterikeskukselle. Tämän lisäksi saat telemarkkinointikiellon puhelinmyynnille.

Lue lisää: Yle.fi – Ärsyttävätkö puhelinmyyjien jatkuvat soitot?

Haluatko tietosi pois yli 600 suoramarkkinointia tekevän yrityksen listoilta?

Suomen Telemarkkinointiliitto ry:stä voit hankkia suoramarkkinointikiellon, eli puhelinmyyntikiellon muutamassa minuutissa. Samalla tietosi poistetaan yli 600 yrityksen listoilta, jotka harjoittavat puhelinmyyntiä.

Jos puhelinmyynnin eston hankkimisen jälkeen häiritsevä myynti jatkuu, voit ottaa yhteyttä Suomen Telemarkkinointiliittoon. He hoitavat asiaa siitä eteenpäin puolestasi, eli tekevät ilmoituksen yrityksen tietosuojavaltuutetulle. Tarpeen vaatiessa myös ajavat asiaa puolestasi oikeudessa. (kuluista vastaa STML ry)

Kannattajajäsenenä voit halutessasi myös itse ilmoittaa Suomen Telemarkkinointiliitolle häiritsevästä puhelinmyynnistä tai kieltojen laiminlyömisestä. Ilmoita häiritsevästä myynnistä ainakin silloin, jos olet kieltänyt yritystä ottamasta sinuun yhteyttä suoramarkkinointitarkoituksissa tuloksetta.

Tulevaisuudessa suoramarkkinointikielto saattaa olla tarpeeton

Tällä hetkellä suoramarkkinointikielto, eli puhelinmyyntikielto on vielä järkevä hankinta, etenkin jos haluaa päästä eroon puhelinmyyjistä. Yhä useampi suomalainen on nimittäin kyllästynyt kuuntelemaan myyjien loputtomalta kuulostavaa myyntipuhetta täysin tarpeettomista tuotteista, eikä ”ei kiitos” tunnu tehoavan.

Tulevaisuudessa saattaa kuitenkin käydä niin, että puhelinmyyntiä aletaan jollain tapaa rajoittamaan tai jopa kielletään kokonaan, mutta se jää nähtäväksi. Kilpailu- ja kuluttajavirasto on saanut viime vuonna yli 4000 puhelinmyyntiin liittyvää ilmoitusta. Tämä oli hieman alle 30% enemmän kuin toissa vuonna.

Kuluttajaviranomaisten mukaan valitusmäärän lukema oli vasta jäävuoren huippu, sillä harva tekee itse ilmoitusta kuluttajaneuvojille tai kuluttaja-asiamiehelle, vaan hoitavat asian mieluummin itse. Lukema voisi olla siis huomattavasti suurempi. Nämä lukemat todella kertovat sen, kuinka häiritseväksi puhelinmyynti koetaan.

Euroopan komissiossa on tehty ehdotus, jonka mukaan kuluttajan pitäisi antaa suostumus puhelinmyyntiin, samalla tavalla kuin sähköpostimarkkinoinnissa. Elinkeinoelämä on kuitenkin hylännyt ehdotukset ainakin tähän mennessä.

Miksi kielto kannattaa hankkia?

Suoramarkkinointikielto, eli tässä tapauksessa puhelinmyynnin esto kannattaa hankkia silloin, jos ei halua vastaanottaa kaupustelu puheluita puhelinmyyjiltä. Kyselytutkimuksien mukaan valtaosa suomalaisista kokee puhelinmyyjät häiritseviksi. Mikäli itse saisi päättää, suurin osa ei haluaisi myyjien soittavan heille.

Tästä huolimatta on paljon ihmisiä, joita puhelinmyyjät ei haittaa. Yksinäiset ihmiset jopa ilahtuvat, kun myyjä soittaa ja esittelee tuotteita. Kuulostaa hyvältä, että puhelinmyyjät soittavat yksinäisille ihmisille, mutta juuri tämä asia on puhelinmyynnin suurin ongelma, joka vähenisi paljon suoramarkkinointikiellolla.

Yksinäiset ihmiset saadaan yleensä helpommin ostamaan erilaisia turhia tuotteita puhelinmyyjiltä, kuten ravintolisiä, lehtiä ja jopa remonttipalveluja. Taustalla on kuitenkin yleisesti vain yksinäisyys ja juttuseuran puute. Monet vanhukset ovat joutuneet pettymään tuotteisiin, joita myyjät ovat saaneet heille myytyä.

Toinen ongelma samaan asiaan liittyen on se, ettei vanhemmilla ihmisillä ole juuri mitään tietoa eri tuotteiden hinnoista. Harva heistä käyttää nettiä lainkaan, jossa voisi helposti vertailla erilaisten tuotteiden hintoja. Tästä syystä vanhempia ihmisiä saatetaan jopa yrittää huijata ja pyytää tuotteista moninkertaisia hintoja.

Mikä on puhelinmyynnin peruutusoikeus?

Ostitko tuotteen lehtimyyjältä ja nyt mietit, mikä mahtaa olla puhelinmyynnin peruutusoikeus? Mikäli olet ostanut tarpeettoman tuotteen puhelinmyyjän painostuksen alla, voit perua kaupan ilman erityistä syytä.

Valtaosalla etämyyntituotteista on 14 päivän peruuttamisoikeus, jonka aikana kuluttaja voi perua kaupan. Peruuttamisaika on pidempi, jos sinulle ei ole annettu tietoa peruuttamisoikeuden ehdoista tai ostoksen maksullisuudesta. Jos perut sopimuksen, myös siihen liittyvät muut palvelut, kuten asennuspalvelu peruuntuu.

14 päivän palautusoikeus alkaa yleisesti sopimuksen tekemisestä tai tavaran vastaanottamisesta. Mikäli olet tehnyt sopimuksen säännöllisesti toimitettavasta tavaralähetyksestä, kuten sopimus jonkun klubin kanssa, alkaa neljäntoista päivän palautusoikeus ensimmäisen tavaraerän vastaanottamisesta.

Puhelinmyynnin suhteen laki on yleensä asiakkaan puolella, mutta silti valitettavan moni jättää 14 päivän palautusoikeuden käyttämättä tilanteissa, joissa on tehnyt sopimuksen myyjän painostuksen alla. Yleisesti näissä tilanteissa asiakas syyttää vain itseään, eikä sen takia kehtaa ottaa yhteyttä kuluttaja-asiamieheen.

Usein kysyttyä Suoramarkkinointikiellosta

Miten telemarkkinointikielto toimii?

Suomen Telemarkkinointiliitto ry, eli STML valvoo jäsentensä puolesta sitä, että Suomessa suoramarkkinointia tekevät yritykset noudattavat lakia ja ottavat huomioon STML:n jäsenien suoramarkkinointikiellot sekä lopettavat kieltojen johdosta jäseniin kohdistetun puhelinmyynnin.

Kuka voi hankkia puhelinmyyntikiellon?

Suoramarkkinointikiellon ja puhelinmyynnin eston voi hankkia kuka vain 18 vuotta täyttänyt henkilö.

Kuinka paljon puhelinmyyntikielto maksaa?

Puhelinmyynnin esto ja suoramarkkinointikielto Trafille ja Väestörekisterikeskukselle maksaa vain 6 euroa / vuosi.

Mitä kuuden euron vuosimaksu sisältää?

Kuuden euron vuosimaksu sisältää: telemarkkinointikiellon puhelinmyynnille, välittää suoramarkkinointikiellon Trafille ja VRK:lle, STML ry reklamoi puolestasi kieltoa rikkovalle puhelinmyyjälle, puhelinmyynnin jatkuessa kiellosta huolimatta STML tekee toimenpideilmoituksen tietosuojavaltuutetulle ja tarvittaessa ajaa asiaa puolestasi oikeudessa.

Miten telemarkkinointikielto maksetaan?

Jäsenmaksu peritään puhelinlaskulla, jos liittyminen on tapahtunut tekstiviestitse. Vaihtoehtoisesti voit maksaa jäsenmaksun verkkopankkitunnuksilla.

Puhelinliittymä.com
Logo