5G liittymät

5G on uusi langaton teknologia, joka tarjoaa entistä nopeamman ja vakaamman tiedonsiirron. 5G-liittymät ovat olleet saatavilla jo jonkin aikaa, mutta niiden käyttöönotto on vasta alkuvaiheessa. Tämä uusi teknologia tulee mullistamaan monia eri aloja, kuten teollisuutta, terveydenhuoltoa ja liikenteenohjausta.

5G-liittymät tarjoavat huomattavasti nopeamman tiedonsiirron kuin 4G-liittymät. Ne mahdollistavat myös lyhyen viiveen, mikä on tärkeää esimerkiksi sujuvan videoiden suoratoiston, pelaamisen ja muiden vaativien sovellusten käytön yhteydessä.

Useimmat operaattorit tarjoavat jo 5G-liittymiä, mutta ne eivät ole vielä saatavilla kaikkialla. Ennen 5G-liittymän hankkimista on hyvä varmistaa, että se on saatavilla omalla alueella ja että oma laite on yhteensopiva 5G:n kanssa.

Vaikka 5G-liittymät ovatkin jo saatavilla, niiden käyttöönotto ja laajamittainen käyttö ovat vasta alkuvaiheessa. Kuitenkin, kun 5G:n kattavuus laajenee ja sen käyttö yleistyy, se tulee todennäköisesti olemaan tärkeä tekijä tulevaisuuden tiedonsiirrossa.

Valitse tästä sopiva 5G liittymä

Vaihda liittymäsi Telialle – Saat kaupan päälle 50€ Lidl-lahjakortin
Vaihda liittymäsi Telialle – Saat kaupan päälle 50€ Lidl-lahjakortin
27,99€/kk 34,99€/kk
Mobiililaajakaista nyt etuhintaan vain rajoitetun ajan
Mobiililaajakaista nyt etuhintaan vain rajoitetun ajan
14,99€/kk 18,99€/kk

50€ lahjakortti kaupan päälleRajaton 4G 200M

Nyt saat puhelinliittymän ja MTV Katsomon sisällöt huippuedullisesti. Ole nopea – hinnat ovat voimassa rajoitetun ajan.
 • Rajaton puhe ja SMS
 • Rajaton data
 • EU/ETA maissa 37 Gt/kk
 • Hinta 12kk jälkeen 34,99€/kk
 • Avausmaksu 8,99€
27,99
€/kk
50€ lahjakortti kaupan päälleRajaton 5G 300M

Nyt saat puhelinliittymän ja MTV Katsomon sisällöt huippuedullisesti. Ole nopea – hinnat ovat voimassa rajoitetun ajan.
 • Rajaton puhe ja SMS
 • Rajaton data
 • EU/ETA maissa 39 Gt/kk
 • Hinta 12kk jälkeen 36,99€/kk
 • Avausmaksu 0€
29,99
€/kk
50€ lahjakortti kaupan päälleRajaton 5G 600M

Nyt saat puhelinliittymän ja MTV Katsomon sisällöt huippuedullisesti. Ole nopea – hinnat ovat voimassa rajoitetun ajan.
 • Rajaton puhe ja SMS
 • Rajaton data
 • EU/ETA maissa 47 Gt/kk
 • Hinta 12kk jälkeen 44,99€/kk
 • Avausmaksu 0€
32,99
€/kk
Edullinen laitenettiLaitenetti 4G

Rajaton 4G-data kaikille etäohjattaville laitteille.
 • SMS 0,055 €/kpl
  MMS 0,07 €/kpl
 • Rajaton data
 • Latausnopeus 0,512Mbit/s
  Lähetysnopeus 5Mbit/s
 • Saat liittymästä S-Bonusta
 • Toimii vain Suomessa
Halvin puhelinliittymäRento 4G 150M

Sopivaan hintaan kaikki mitä tarvitset.
 • Puhe ja SMS 0,055€ min/kpl
  4€/kk jälkeen ilmaiseksi
 • 8 gt Dataa
 • EU/ETA maissa 16 Gt/kk
 • Saat liittymästä S-Bonusta
 • Avausmaksu 5€
Asiakkaiden suosikkiSuosikki 4G 300M

Asiakkaiden suosikki. Todella nopea.
 • Puhe ja SMS 0,055€ min/kpl
  4€/kk jälkeen ilmaiseksi
 • Rajaton data
 • EU/ETA maissa 23 Gt/kk
 • Saat liittymästä S-Bonusta
 • Avausmaksu 5€
Todella nopea 5G liittymäReilu 5G 450M

Käyttää joustavasti 5G ja 4G verkkoa.
 • Puhe ja SMS 0,055€ min/kpl
  4€/kk jälkeen ilmaiseksi
 • Rajaton data
 • EU/ETA maissa 30 Gt/kk
 • Saat liittymästä S-Bonusta
 • Avausmaksu 5€
22-28
€/kk
Huippunopea 5G liittymäReilu 5G 1000M

Käyttää joustavasti 5G ja 4G verkkoa.
 • Puhe ja SMS 0,055€ min/kpl
  4€/kk jälkeen ilmaiseksi
 • Rajaton data
 • EU/ETA maissa 45 Gt/kk
 • Saat liittymästä S-Bonusta
 • Avausmaksu 5€
35-43
€/kk

Etuliittymä ja 50€ Lidl-lahjakortti kaupan päälle
Etuliittymä ja 50€ Lidl-lahjakortti kaupan päälle
27,99€/kk 34,99€/kk

Suosituimmat 5G liittymät juuri nyt

DNA Rajaton 5G 600M on huippunopea puhelinliittymä, joka tarjoaa 600 Mbit/s maksiminopeuden 5G-verkossa. Ei ole väliä, onko kyse videoiden striimauksesta, musiikin kuuntelusta vai netissä selaamisesta, sillä tämä 5G liittymä mahdollistaa kaikkien verkkoaktiviteettiesi suorittamisen viiveettä. Puheluita ja viestejä voi lähettää rajattomasti, joten yhteydenpito ystävien ja perheen kanssa on helppoa ja huoletonta. Lisäarvoa liittymälle tuo sen erittäin järkevä hinta, joka kattaa kaiken tarvitsemasi yhden paketin alla. EU:ssa matkustaville tarjolla on myös 41 Gt/kk datapaketti. Tarjoushinta on voimassa 12 kuukauden ajan, jolloin liittymän hinta on 32,99 €/kk, ja tämän jälkeen se nousee 39,90 €/kk. Huomioithan, että liittymän avaamisesta veloitetaan 6,90€ ensimmäisessä laskussa.

Telia Rajaton 5G 300M liittymän monet muistavat siitä, että se valittiin Kuluttaja-lehden testivoittajaksi. Eikä se ole mikään ihme, sillä liittymässä on hinta ja mittasuhteet kohdallaan. Se tarjoaa riittävästi nopeutta ja nimensä mukaisesti rajattomasti kaikkea muuta. Se soveltuu erinomaisesti niin työ- ja viihdekäyttöön, halusitpa sitten pelata pelejä, striimata ohjelmia tai surffailla huolettomasti netissä huippunopeudella. Liittymän tarjoama 300 Mbit/s nettiyhteys toimii rajattomasti Suomessa, Pohjoismaissa ja Baltiassa. Kuukausihintaan sisältyy 32 Gt EU- ja ETA-maiden datapaketti. Puhelinliittymä on nyt saatavilla tarjoushintaan 24 kk ajan vain 30,99 €/kk, jonka jälkeen 34,99 €/kk. Liittymän avausmaksu on 7,99 €, joka peritään ensimmäisessä laskussa.

Moi Reilu 5G 450 tarjoaa huippunopean nettiyhteyden ilman datakattoa, joka käyttää joustavasti sekä 5G että 4G verkkoa. Kuukausimaksu sisältää 450 Mbit/s maksiminopeudella toimivan nettiyhteyden ja jopa 30 gigaa kotimaan hinnoin EU/ETA -alueella. Normaalihintaiset puhelut ja viestit kotimaassa maksavat 0,055 €/min tai kpl, mutta maksimissaan 4 euroa kuukaudessa. Jos käytät ominaisuuksia alle 4 eurolla kuukaudessa, maksat todellisen kulutuksesi mukaan. EU:ssa puhut ja viestittelet kotimaan hinnoilla ja Baltiassa sekä Pohjolassa roumaat kuten Suomessa. Moi Reilu 5G 450 on nyt saatavilla 22-28 euron kuukausimaksulla riippuen verkon käytöstä. Avausmaksu on vain 5,00 €, joka peritään ensimmäisessä laskussa. Mikäli sinulla on S-Etukortti, voit liittää sen tilauksen jälkeen asiakastietoihisi Mun Moissa kerryttääksesi liittymistäsi Bonusta.

Moi Reilu 5G 1000 on todellinen supernopea nettiliittymä. Se sisältää ultranopean rajattoman nettiyhteyden jopa 1000 Mbit/s maksiminopeudella uuden aikakauden 5G verkossa. Mukana matkassa kulkee 39 Gt datapaketti käytettäväksi EU- ja ETA-maissa kuukaudessa. Puhelut ja viestit kotimaassa maksavat 0,055 €/min tai kpl, mutta enintään 4 euroa kuukaudessa. Jos käytä ominaisuuksia alle 4 eurolla kuukaudessa, maksat vain kulutuksesi mukaan. EU:ssa puhut ja viestittelet kotimaan hinnoilla ja Baltiassa sekä Pohjolassa roumaat kuten Suomessa. Moi Reilu 5G 1000 on nyt tilattavissa 35-43 euron kuukausihintaan riippuen verkon käytöstä. Avausmaksu on vain 5,00 €, joka peritään ensimmäisessä laskussa. Mikäli sinulla on S-Etukortti, voit liittää sen tilauksen jälkeen asiakastietoihisi Mun Moissa kerryttääksesi liittymistäsi Bonusta.

Telia Rajaton 5G 450M on Telia liittymät valikoiman nopeimmalla nettiyhteydellä varustettu nettiliittymä. Se tarjoaa rajattomasti puheluita ja tekstiviestejä sekä huippunopean 450 Mbit/s nettiyhteyden. Liittymällä voit surffailla täysin huolettomasti niin paljon kuin haluat, käyttää suoratoistopalveluita ja lähettää suuria tiedostoja ongelmitta. Liittymän netillä surffailet 5G verkossa täysin rajattomasti niin kotimaassa kuin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Se tarjoaa lisäksi suuren 41 Gt datapaketin käytettäväksi EU- ja ETA-maissa kuukaudessa. Puhelinliittymä on nyt saatavilla tarjoushintaan 24 kk ajan vain 32,99 €/kk, jonka jälkeen 44,99 €/kk. Liittymän avausmaksu on 7,99 €, joka peritään ensimmäisessä laskussa.

Halvin 5G liittymä haussa?

Kun etsit markkinoiden halvinta 5G liittymää, on tärkeää ymmärtää, mitä 5G teknologia tarjoaa ja miten se voi parhaiten palvella omia tarpeitasi. Puhelinliittymä.com on hyödyllinen työkalu tässä prosessissa, sillä se tarjoaa helpon ja nopean tavan vertailla eri operaattoreiden 5G liittymiä ja liittymätarjouksia yhdellä verkkosivulla.

5G teknologia tuo merkittäviä parannuksia nopeuteen ja yhteyden laatuun verrattuna aiempiin sukupolviin. Tämä on erityisen tärkeää, jos käytät paljon dataa tai jos tarvitset nopeaa ja luotettavaa yhteyttä esimerkiksi videopuheluihin tai suoratoistopalveluihin. Kun vertaat eri 5G liittymiä, kiinnitä huomiota paitsi kuukausimaksuihin, myös liittymien nopeuksiin, datakattoihin ja muihin lisäpalveluihin.

Puhelinliittymä.com tarjoaa kattavan vertailutaulukon, jossa voit tarkastella eri operaattoreiden 5G tarjouksia. Tämä vertailutaulukko auttaa sinua ymmärtämään, millaisia hintoja, nopeuksia ja palveluita kukin operaattori tarjoaa, mahdollistaen näin tietoon perustuvan päätöksen. Vertaamalla huolellisesti voit löytää 5G liittymän, joka tarjoaa parhaan yhdistelmän hintaa ja laatua.

Kun otat huomioon kaikki nämä tekijät, voit tehdä tietoisen valinnan ja löytää liittymän, joka vastaa parhaiten omia tarpeitasi. Muista myös tarkastella käyttäjäarvioita ja palvelun laatua, sillä kuukausimaksultaan halvin 5G liittymä ei välttämättä ole kaikille paras vaihtoehto tai tarjoa kaikkia tarvitsemiasi ominaisuuksia.

Mitkä kaikki asiat vaikuttavat 5G liittymän hintaan?

5G liittymien hinnoitteluun vaikuttavat monet tekijät, jotka heijastuvat lopulta kuluttajan maksettavaksi summaksi. Ensimmäinen ja ehkä ilmeisin tekijä on netin maksiminopeus. 5G verkon tarjoama nopeus on huomattavasti suurempi kuin aiempien sukupolvien verkkojen, mutta nopeuden kasvu tuo mukanaan myös korkeammat kustannukset. Nopeampi yhteys mahdollistaa sujuvamman käyttökokemuksen, kuten nopeammat latausajat ja paremman videon suoratoiston laadun.

Liittymän hintaan vaikuttava tekijä on datan rajallisuus. Monet operaattorit tarjoavat sekä rajallisen että rajattoman datan liittymiä. Rajattomissa liittymissä käyttäjä voi käyttää internetiä ilman pelkoa datan loppumisesta, mikä on erityisen hyödyllistä raskasta datan käyttöä vaativissa sovelluksissa, kuten videopuheluissa tai online-peleissä. Tämä mukavuus voi maksaa enemmän ja rajattomien 5G liittymien hinnat ovat usein korkeammat kuin niiden rajallisten vastineiden.

Monet 5G liittymät sisältävät rajattomasti puheaikaa ja tekstiviestejä, mutta tämä ei ole aina itsestäänselvyys. On myös liittymiä, joissa näistä ominaisuuksista kertyy kuluja kulutuksen mukaan. Tämä voi olla kustannustehokkaampaa käyttäjille, jotka pääosin kommunikoivat datan välityksellä ja käyttävät vähän perinteisiä puheluita ja tekstiviestejä. Jos kuluttaja käyttää paljon puheluita ja tekstiviestejä, rajattomat paketit voivat tarjota paremman hinta-laatusuhteen.

Operaattorin avausmaksu on myös yksi kustannus, joka lisätään liittymän hankintaan. Tämä maksu, joka yleensä maksetaan vain ensimmäisen laskun yhteydessä, voi vaihdella operaattoreittain ja se lisää alkukustannuksia. Vaikka avausmaksu on kertaluonteinen, se on tärkeä huomioida, kun vertaillaan eri liittymien kokonaiskustannuksia.

5G liittymät ja laitteet mullistavat netin selaamisen

5G puhelinliittymä on nyt saatavilla. Hankkimalla 5G liittymän ja 5G:tä tukevan matkapuhelimen tai tabletin, saat kaiken hyödyn irti uudesta teknologiasta.

Voit surffata netissä jopa hurjalla 1000 Mbit/s nopeudella 5G verkossa. Erittäin nopean yhteyden ansiosta raskaidenkin sovellusten käyttäminen ja lataaminen on vaivatonta. Liittymävertailu auttaa selvittämään, minkä operaattorin 5G liittymä on käyttöösi sopiva.

5G verkko tarjoaa ruuhkattoman yhteyden, joka tarkoittaa sujuvampaa netin selaamista useammalle henkilölle samanaikaisesti. Ruuhkaton yhteys tekee etätöiden tekemisestä sujuvampaa, mahdollistaa suoratoistopalveluiden katsomisen ilman katkoja sekä vie verkkopelaamisen aivan uudelle tasolle.

Verkon tarjoama viive on erittäin minimaalinen. Viiveellä tarkoitetaan sitä aikaa, joka kuluu reaaliaikaisesti ohjattavan asian reagoimiseen ohjatessa. Lyhyen viiveen ansiosta pelaaminen 5G verkossa ja erilaisten laitteiden ohjaaminen on reaaliaikaista ilman ikäviä viiveitä.

Puhelimessa 5G liittymät takaa erinomaisen netin niin kotona, mökillä kuin lomamatkallakin. Mobiililaajakaista kulkee mukana, missä ikinä kuljetkin ja käyttää aina parasta saatavilla olevaa nopeutta. Mikäli 5G verkko ei ole saatavilla, siirtyy matkapuhelin käyttämään 4G verkkoa.

5G verkko on täydessä toiminnassa jo useissa kymmenissä kaupungeissa ja uusia paikkakuntia julkaistaan säännöllisesti. Toisinaan laite saattaa siirtyä käyttämään 4G verkkoa, silloin 5G liittymällä ja laitteella saat aina parhaat tarjolla olevat ominaisuudet ja nopeudet irti myös 4G verkosta.

Mikä ihmeen 5G?

5G on uuden sukupolven mobiilinetti, jota kutsutaan myös viidennen sukupolven nettiliittymäksi. 4G verkosta puhuttiin neljännen sukupolven ja 3G verkosta kolmannen sukupolven mobiilitekniikasta.

Uusi paranneltu 5G verkkotekniikka ei kuitenkaan missään vaiheessa korvaa 4G:tä, vaan täydentää sitä vaihteittain. Uusi verkko rakennetaan ensivaiheessa nykyisen 4G verkon päälle hyödyntäen olemassa olevia tukiasemia ja mastoja. 4G verkkoa parannellaan vielä tulevaisuudessakin ja uusia tukiasemia rakennetaan yhä.

Uuden tekniikan on arvioitu tarjoavan parhaimmillaan jopa kymmenkertaisen tiedonsiirtonopeuden nykyiseen 4G:hen verrattuna, jonka ansiosta se soveltuu huomattavasti paremmin vaikka kodin ainoaksi internetyhteydeksi.

Tämä tarkoittaa sitä, että kuluttajan on mahdollista saada monin kerroin nykyaikaista parempi ultranopea langaton internetyhteys kotiin, jossa nopeutta ja kaistaa riittää kaikille kodin nettiä tarvitseville älylaitteille.

5G verkkotekniikan uskotaan mullistavan tiedonsiirron ja tuovan täydessä toiminnassaan aivan uudenlaisia mahdollisuuksia yrityksille ja kuluttajille, joista ei olla vielä uskallettu edes uneksia.

Tekniikan on ennustettu mahdollistavan esineiden internetin laajentumisen itseohjautuviin robottiajoneuvoihin, edistyneeseen teollisuusautomaatioon ja terveydenhuollon automaattisiin valvontalaitteisiin.

5G:n myötä myös virtuaalitodellisuuden kokeminen puhelimen avulla tulee mahdolliseksi. Uudenlaisen teknologian, kuten virtuaalitodellisuuden, itseohjautuvien ajoneuvojen ja esineiden internetin odotetaan saavan 5G:stä hyvän kasvualustan sen tarjoaman valtavan kapasiteetin ja lyhytviiveisyyden vuoksi.

Miksi 5G verkko rakennetaan?

Verkkotekniikoita on rakennettu ja kehitelty entistä paremmaksi aina siitä lähtien, kun ensimmäinen on keksitty. Vaikka 5G verkkoa pidetään mullistavana keksintönä, ei sen ilmestyminen ollut mikään yllätys.

Uusia matkapuhelinsukupolvia on otettu käyttöön jo aikaisemmin useamman kerran ja uusi parempi verkko on saatu käyttöön noin 10 vuoden välein. Vaikka 5G verkkoa vasta rakennetaan ja on saatu käyttöön suurissa kaupungeissa, kohistaan jo nyt 6G verkosta ja sen tuomista mahdollisuuksista.

Viidennensukupolven verkkoliikenteestä on kohta tulossa entistä nopeampi, mutta 5G:ssä on kyse lopulta paljon tärkeämmistä asioista kuin vain nopeudesta.

5G verkko tuo lisää nopeutta, vähemmän viivettä ja suuremman kapasiteetin. Parannukset näihin kolmeen osa-alueeseen tulee olemaan ennusteiden mukaan noin kymmenkertaiset vertailtuna nykyiseen.

Suurempi kapasiteetti on yksi tärkeimmistä parannuksista, silloin yksi tukiasema pystyy palvelemaan huomattavasti nykyistä enemmän käyttäjiä.

Nykyinen 4G verkko ei pysty tarjoamaan tulevaisuudessa riittävää nopeutta ja kapasiteettia, sillä Suomessa käytetään mobiiliverkkoa monin kerroin enemmän kuin muissa maissa.

Tulevaisuudessa erilaiset nettiyhteyttä tarvitsevat laitteet yhä yleistyvät, kuten kodin erilaiset laitteet. 5G on tulevaisuudessa välttämätön, jotta kaikki ihmiset pystyisivät käyttämään nettiyhteyttä erilaisilla laitteilla.

Suomessa datan kulutus on erittäin suurta muihin maihin verrattuna, jonka selittää halvat puhelinliittymät, joissa ei ole lainkaan datakattoa. Videoiden ja elokuvien katselu mobiililaitteesta on yleistynyt nopeasti, joka on lisännyt liikuteltavia datamääriä massiivisesti.

Videostriimien koot ovat kasvaneet jatkuvasti ensin 4K:n sitten 8K-tarkkuuksien johdosta ja myöhemmin hologrammien ja virtuaalitodellisuuden vaatimuksien myötä.

Mitä hyötyä on hankkia uuden sukupolven 5G liittymä?

Mikäli mietit, mitä parannuksia uudet 5G liittymät tuovat tullessaan, voidaan sitä verrata siihen aikaan kun siirryttiin 3G-verkosta 4G-verkkoon. Siirtyminen 4G-verkkoon oli suuri harppaus jälkeenpäin ajateltuna melko kömpelöön 3G:hen verrattuna.

Netin selaamisessa huomasi valtavan eron, esimerkiksi elokuvien ja videoiden katselukokemus parani huomattavasti, paremman yhteysnopeuden ansiosta. 5G-verkko on vielä kaiken lisäksi monin verroin 4G-verkkoa nopeampi, joten vaihtaminen ei jää keneltäkään netin selaajalta huomaamatta.

5G liittymällä saat netin selaamisesta kaiken hyödyn irti, olitpa sitten innokas somettaja, nettipelaaja, elokuvien ystävä tai muuten vain kova selaaja. Innokkaille pelaajille uusi puhelinliittymä tarjoaa pienemmän viiveajan, joka on tervetullut parannus pelaajien maailmassa.

Erittäin nopean netin ansiosta myös etäyhteyden muodostaminen muihin laitteisiin paranee huomattavasti. Voit jakaa halutessasi netin puhelimestasi kaikille kodin laitteille, kattavasta ja nopeasta nettiyhteydestä riittää kaistaa jaettavaksi asti.

Viimeisimpien tietojen mukaan 5G tekniikka jopa kymmenkertaistaa langattoman laajakaistan nopeuden 10 gigabitin maksiminopeuteen. Tämä tarkoittaa sitä, että 5G tulee olemaan kymmenen kertaa nopeampi kuin nykyinen 4G.

Kuluttaja huomaa eron varmasti ladatessaan esimerkiksi suuria tiedostoja, elokuvia tai videoita, jotka latautuvat huomattavasti aiempaa nopeammin.

Huomattavasti entistä nopeampaa nettiyhteyttä tärkeämpi parannus uudessa 5G verkossa on yrityksille ja kuluttajille kymmenen kertaa suurempi tiedonsiirron kapasiteetti mobiiliverkossa.

Tämä tarkoittaa sitä, että yksi 5G-tukiasema pystyy palvelemaan nykyistä enemmän käyttäjiä kerrallaan. Tulevaisuudessa 4K-videoiden, 360-videoiden tai todella hyvälaatuisten tv-ohjelmien katseleminen mobiililaitteella on miellyttävämpää.

Millä operaattorilla on halvimmat 5G liittymät?

5G liittymät ovat olleet hyvin vähän aikaa operaattoreiden valikoimassa. Varmasti kaikki ovat huomanneet, 5G liittymien hinnat ovat huomattavasti 4G liittymiä korkeampia.

Hintaero selittyy sillä, että operaattorit ovat joutuneet kuluttamaan paljon rahaa uusiin tukiasemiin. Uusi teknologia maksaa aina markkinoille tullessa enemmän, mutta yleensä hinnat tasaantuvat muutaman vuoden kuluessa.

Operaattoreiden kilpailu asiakkaista on ollut kovaa jo vuosia, mutta 5G liittymien kohdalla hintaero on ainakin vielä melko pieni. Määräänsä halvemmalla liittymiä ei tietenkään kannata edes myydä, joten uskomme tulevaisuudessakin hintaeron olevan operaattoreiden välillä lähes sama.

Mikäli kuitenkin tarkastellaan tämän hetkistä tilannetta, niin millä operaattorilla mahtaa on kuukausimaksultaan halvin puhelinliittymä?

Edullisimman 5G liittymän tittelin vie tässä vaiheessa Telia, jos valitaan netin maksiminopeudeksi 300 Mbit/s. Mikäli vertaillaan 600 Mbit/s ja 1000 Mbit/s maksiminopeudella varustettuja vaihtoehtoja, niin molemmissa tapauksissa halvimman 5G liittymän tarjoaa Moi Mobiili.

On kuitenkin tärkeä muistaa, että vertailimme halvimmat 5G liittymät vain kuukausimaksun perusteella. Operaattorien 5G liittymät sisältävät hieman eri ominaisuuksia ja hinnoittelumalleja, jotka vaikuttavat aina myös kuukausimaksuun.

Esimerkiksi Moi Mobiilin 5G liittymissä puhelut ja tekstiviestit laskutetaan aina kulutuksen mukaan, mutta Telia, DNA ja Elisa Saunalahti tarjoaa liittymissään rajattomasti puhetta ja viestejä.

Mikäli haluaa 5G liittymän halvimpaan hintaan, kannattaa hyödyntää uusille asiakkaille suunnatut liittymätarjoukset. Puhelinliittymän kilpailutus on helppoa netissä ja se suositellaan tekemään säännöllisesti. Operaattoreiden valikoimasta löytyy myös 5G prepaid liittymät.

Onko uusi verkko varmasti turvallinen?

5G verkon säteilyturvallisuus on puhuttanut viime aikoina somessa ja internetin erilaisilla keskustelupalstoilla.

Kansalaisten mielestä 5G teknologiaa ei ole tutkittu vielä tarpeeksi perusteellisesti, jonka takia ihmiset ovat huolissaan säteilyn aiheuttamista terveysongelmista. Uusien tukiasemien pelätään aiheuttavan voimakasta ja vaarallista säteilyä, joka uskotaan olevan haitallista etenkin vanhuksille, lapsille ja raskaana oleville.

Verkon turvallisuudesta ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, sillä viranomaiset ovat asettaneet tarkat säteilyraja-arvot, joita kaikkien tulee noudattaa turvallisuuden varmistamiseksi.

Asetetut raja-arvot eivät suojaa vain lyhytaikaiselta altistumiselta vaan myös pitkäaikaisen altistumisen terveysvaikutuksilta. Säteilyrajat kattavat kaikki tällä hetkellä käytössä olevat taajuudet ja tulevaisuudessa 5G verkon uudet taajuudet.

5G verkko ei aiheuta säteilyaltistusta merkittävästi enempää kuin nykyiset 2G, 3G ja 4G teknologiatkaan, joten jo tehtyjä tutkimuksia on voitu käyttää hyväksi arvioidessa 5G:n turvallisuutta.

Verkon on tarkoitus käyttää aluksi 3,5 gigahertsin (GHz) taajuusaluetta, jonka jälkeen hyödyntää noin 26 GHz taajuusaluetta ja vielä myöhemmin on tarkoitus ottaa käyttöön 1 GHz taajuusalue, joka palvelee haja-asutusalueiden asukkaita.

5G verkon käyttämistä taajuusalueista on puhuttu uusina taajuusalueina, joka varmasti herättää osassa väestöstä pelkoa terveysvaikutuksista. Taajuusalueet eivät kuitenkaan ole uusia, sillä niitä on jo aiemmin hyödynnetty esimerkiksi nopeusvalvontatutkissa, lentokenttien turvaporteissa ja mikroaaltolinkeissä.

Uudet tukiasemat eivät myöskään ole merkittävästi lisäämässä ihmisten altistumista radioaktiiviselle säteilylle, sillä lähetystehot ovat lähes samat kuin nykyisissä matkaviestintekniikoissa. Lue lisää aiheesta säteilyturvakeskuksen artikkelista – Stuk.fi – 5G verkon säteilyturvallisuus.

5G yhteyttä tukevat laitteet ovat nyt tilattavissa

Joko olet ostanut 5G-verkkoa tukevia laitteita? Voit tutustua palvelumme kautta operaattorien tarjontaan ja tehdä tilauksen netissä.

Jos sinulla kuitenkin on jo 5G-verkkoa tukeva laite ja 5G liittymä sekä olet 5G verkon toiminta-alueella, siirtyy puhelimesi käyttämään sitä automaattisesti.

Vanha puhelin ei välttämättä tue 5G-verkkoa, joten saat liittymän toimintaan heti kun olet hankkinut sitä tukevan matkapuhelimen. Uusiin puhelimiin ja tabletteihin voit tutustua esimerkiksi Elisa Saunalahden, DNA:n ja Telian verkkokaupassa, joista löytyy uusimmat mallit.

Nykyään lähes kaikki uudet laitteet tukevat 5G-verkkoa, mutta asia kannattaa kuitenkin vielä tarkistaa ennen ostopäätöstä. Esimerkiksi Elisa Saunalahden valikoimasta on huoletonta tilata uusi matkapuhelin, he tarjoavat asiakkailleen korotonta ja kulutonta maksuaikaa.

Kalliskin ostos on mahdollista hankkia korottomalla rahoituksella, jolloin voit maksaa ostoksesi sinulle sopivissa kuukausierissä. Silloin edes kalleimman älypuhelimen ostaminen ei kuormita talouttasi liikaa, kun voit maksaa ostoksesi pienissä kuukausierissä.

Milloin 5G liittymät toimivat kaikkialla?

5G-verkosta ja sen tuomista mahdollisuuksista on puhuttu ja kirjoitettu jo useamman vuoden ajan, mutta milloin 5G-verkko on toiminnassa?

Sitä työstetään jatkuvasti ja on jo lähes täydessä toiminnassa useimmissa suurissa kaupungeissa, mutta koko Suomea se ei kata vielä.

Milloin 5G liittymät toimivat kautta maan yhtä laajasti kuin nykyinen 4G, on mahdotonta antaa tarkkaa vastausta. Verkkoa on rakennettu jo pitkään ja rakennetaan vielä tulevaisuudessakin, jotta uuden aikakauden mobiilinetti olisi mahdollisimman monen ulottuvilla.

Vuoden alussa operaattorien valikoimaan lisättiin uuden ajan 5G liittymät ja useissa verkkokaupoissa myydään jo 5G:tä tukevia päätelaitteita. Moni meistä varmasti pohtii sitä asiaa, milloin sitten on järkevää hankkia 5G liittymä ja sitä tukeva matkapuhelin?

Ruuhkaton ja huomattavasti nopeampi netti houkuttaa monia, mutta 5G liittymät ja laitteet maksavat tavallista enemmän. Moni jättää 5G liittymät ja päätelaitteet odottamaan sitä päivää, kunnes 5G-verkko toimii alueella, jossa viettää suurimman osan päivästä. Operaattorien verkkosivuilla olevista kuuluvuuskartoista voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen silloin kuin itse haluat.

Tärkeää tietoa 5G liittymistä

Mikä 5G on?

5G on mobiilidatayhteyksien uusinta tekniikkaa. 5G verkko tuo lisää nopeutta, vähemmän viivettä ja suuremman kapasiteetin. Parannukset kolmeen osa-alueeseen tulevat olemaan ennusteiden mukaan noin kymmenkertaiset vertailtuna nykyiseen. 5G ei korvaa 4G:tä, vaan täydentää sitä vaiheittain.

Toimiiko 5G liittymät 4G laitteilla?

Viimeisimpien tietojen mukaan 5G liittymä toimii myös 4G puhelimella, mutta ei täydellä teholla. Mikäli 5G liittymästä haluaa ottaa kaiken hyödyn ja tehot irti, tulee hankkia myös 5G:tä tukeva älypuhelin.

Mihin 5G verkkoa tarvitaan?

Nykyinen 4G verkko ei yksinkertaisesti enää yksin riitä tarjoamaan tulevaisuudessa riittävää nopeutta ja kapasiteettia, sillä Suomessa käytetään mobiiliverkkoa monin kerroin enemmän kuin muissa maissa. Tulevaisuudessa erilaiset nettiyhteyttä tarvitsevat laitteet yhä yleistyvät, kuten kodin erilaiset laitteet.

Onko 5G verkko vaarallinen?

Säteilykeskuksen (Stuk) mukaan säteilylle altistumisen kannalta 5G:n käyttämät taajuusalueen tukiasemat eivät poikkea suuresti käytössä olevien matkaviestintekniikoiden tukiasemista. Viranomaiset ovat asettaneet myös tarkat säteilyraja-arvot, joita kaikkien 5G-toimijoiden tulee noudattaa.

Puhelinliittymä.com
Logo