5G liittymät

Uuden sukupolven huippunopeat 5G liittymät ovat nyt saatavilla

Tiesitkö, että 5G liittymällä saat kaiken irti netin selaamisesta ja voit saavuttaa 1000 Mbit/s maksiminopeuden? Mikäli haluat ottaa netin käytöstä kaiken irti, on aika hankkia 5G puhelinliittymä ja 5G:tä tukeva puhelin. Tämän jälkeen netin selaaminen ei voisi olla enää sukkelampaa, vauhtia piisaa varmasti vaikka jaettavaksi asti kodin erilaisille laitteille.

5G-verkko tarjoaa enemmän nopeutta, lyhyemmän viiveajan ja tekee raskaidenkin sovellusten käytöstä juhlaa. Tällä hetkellä 5G liittymät ovat saatavilla kaikilta Suomen suurimmilta operaattoreilta, jotka ovat  DNA, Telia, Elisa Saunalahti ja Moi Mobiili.

Mikäli haluat tutustu 5G:tä tukeviin puhelimiin, katso suosituimmat matkapuhelimet alla olevasta napista. Kattavassa valikoimassa on useita eri hintaisia malleja, joista on helppo valita itselle sopiva älypuhelin. Halutessasi voit ostaa uuden puhelimen jopa 36 kuukauden mittaisella kuluttomalla ja korottomalla maksuajalla, jolloin uutuusmallinkaan hankinta ei rasita liikaa taloutta.

Tässä suosituimmat 5G puhelinliittymät, valitse käyttötarkoitukseesi sopivin:

Mikä ihmeen 5G?

5G on uuden sukupolven mobiilinetti, jota kutsutaan myös viidennen sukupolven datayhteydeksi. 4G verkosta puhuttiin neljännen sukupolven ja 3G verkosta kolmannen sukupolven mobiilitekniikasta. Uusi paranneltu 5G verkkotekniikka ei kuitenkaan missään vaiheessa korvaa 4G:tä, vaan täydentää sitä vaihteittain. Uusi verkko rakennetaan ensivaiheessa nykyisen 4G verkon päälle hyödyntäen olemassa olevia tukiasemia ja mastoja. 4G verkkoa parannellaan vielä tulevaisuudessakin ja uusia tukiasemia rakennetaan yhä.

Uuden 5G tekniikan on arvioitu tarjoavan parhaimmillaan jopa kymmenkertaisen tiedonsiirtonopeuden nykyiseen 4G:hen verrattuna, jonka ansiosta se soveltuu 4G:tä huomattavasti paremmin vaikka kodin ainoaksi internetyhteydeksi. Tämä tarkoittaa sitä, että kuluttajan on mahdollista saada monin kerroin nykyaikaista parempi ultranopea langaton internetyhteys kotiin, jossa nopeutta ja kaistaa riittää kaikille kodin nettiä tarvitseville älylaitteille.

5G verkkotekniikan uskotaan mullistavan tiedonsiirron ja tuovan täydessä toiminnassaan aivan uudenlaisia mahdollisuuksia yrityksille ja kuluttajille, joista ei olla vielä uskallettu edes uneksia. 5G tekniikan on kerrottu mahdollistavan esineiden internetin laajentumisen itseohjautuviin robottiajoveuvoihin, edistyneeseen teollisuusautomaatioon ja terveydenhuollon automaattisiin valvontalaitteisiin.

5G:n myötä myös virtuaalitodellisuuden kokeminen puhelimen avulla tulee mahdolliseksi. Uudenlaisen teknologian, kuten virtuaalitodellisuuden, itseohjautuvien ajoneuvojen ja esineiden internetin odotetaan saavan 5G:stä hyvän kasvualustan sen tarjoaman valtavan kapasiteetin ja lyhytviiveisyyden vuoksi.

Miksi 5G verkko rakennetaan?

Verkkotekniikoita on rakennettu ja kehitelty entistä paremmaksi aina siitä lähtien, kun ensimmäinen on keksitty. Vaikka 5G verkkoa pidetään mullistavana keksintönä, ei sen ilmestyminen ollut mikään yllätys. Uusia matkapuhelinsukupolvia on otettu käyttöön jo aikaisemmin useamman kerran ja uusi parempi verkko on saatu käyttöön noin 10 vuoden välein. Vaikka 5G verkkoa vasta rakennetaan ja on saatu käyttöön suurissa kaupungeissa, kohistaan jo nyt 6G verkosta ja sen tuomista mahdollisuuksista.

Viidennensukupolven verkkoliikenteestä on kohta tulossa entistä nopeampi, mutta 5G:ssä on kyse lopulta paljon tärkeämmistä asioista kuin vain nopeudesta. Uusi 5G verkko tuo lisää nopeutta, vähemmän viivettä ja suuremman kapasiteetin. Parannukset näihin kolmeen osa-alueeseen tulee olemaan ennusteiden mukaan noin kymmenkertaiset vertailtuna nykyiseen. Suurempi kapasiteetti on yksi tärkeimmistä parannuksista, silloin yksi tukiasema pystyy palvelemaan huomattavasti nykyistä enemmän käyttäjiä.

Nykyinen 4G verkko ei ykinkertaisesti enää yksin riitä tarjoamaan tulevaisuudessa riittävää nopeutta ja kapasiteettiä, sillä Suomessa käytetään mobiiliverkkoa monin kerroin enemmän kuin muissa maissa. Lisäksi tulevaisuudessa erilaiset nettiyhteyttä tarvitsevat laitteet yhä yleistyvät, kuten kodin erilaiset laitteet. 5G on tulevaisuudessa välttämätön, jotta kaikki ihmiset pystyisivät käyttämään nettiyhteyttä erilaisilla laitteilla.

Suomessa datan kulutus on erittäin suurta muihin maihin verrattuna, jonka selittää halvat puhelinliittymät, joissa ei ole lainkaan datakattoa. Videoiden ja elokuvien katselu mobiililaitteesta on yleistynyt nopeasti, joka on lisännyt liikuteltavia datamääriä massiivisesti. Videostriimien koot ovat kasvaneet jatkuvasti ensin 4K:n sitten 8K-tarkkuuksien johdosta ja myöhemmin hologrammien ja virtuaali-todellisuuden vaatimuksien myötä.

Mitä hyötyä on hankkia uuden sukupolven 5G liittymä?

Mikäli mietit, mitä parannuksia uusi 5G puhelinliittymä tuo tullessaan, voidaan sitä verrata siihen aikaan kun siirryttiin 3G-verkosta 4G-verkkoon. Siirtyminen 4G-verkkoon oli suuri harppaus jälkeenpäin ajateltuna melko kömpelöön 3G:hen verrattuna. Netin selaamisessa huomasi valtavan eron, esimerkiksi elokuvien ja videoiden katselukokemus parani huomattavasti, paremman yhteysnopeuden ansiosta.

5G-verkko on vielä kaiken lisäksi monin verroin 4G-verkkoa nopeampi, joten vaihtaminen ei jää keneltäkään netin selaajalta huomaamatta. Hankkimalla 5G liittymän, voit ottaa netin selaamisesta kaiken hyödyn irti, olitpa sitten innokas somettaja, nettipelaaja, elokuvien ystävä tai muuten vain kova selaaja. Innokkaille pelaajille uusi puhelinliittymä tarjoaa pienemmän viiveajan, joka on tervetullut parannus pelaajien maailmassa.

Erittäin nopean netin ansiosta myös etäyhteyden muodostaminen muihin laitteisiin paranee huomattavasti. Voit jakaa halutessasi netin puhelimestasi kaikille kodin laitteille, kattavasta ja nopeasta nettiyhteydestä riittää kaistaa jaettavaksi asti. 5G sopii huomattavasti paremmin esimerkiksi kodin ainoaksi internetyhteydeksi kuin 4G.

Viimeisimpien tietojen mukaan 5G tekniikka jopa kymmenkertaistaa langattoman laajakaistan nopeuden 10 gigabitin maksiminopeuteen. Tämä tarkoittaa sitä, että 5G tulee olemaan kymmenen kertaa nopeampi kuin nykyinen 4G. Kuluttaja huomaa eron varmasti ladatessaan esimerkiksi suuria tiedostoja, elokuvia tai videoita, jotka latautuvat huomattavasti aiempaa nopeammin.

Huomattavasti entistä nopeampaa nettiyhteyttä tärkeämpi parannus uudessa 5G verkossa on yrityksille ja kuluttajille kymmenen kertaa suurempi tiedonsiirron kapasiteetti mobiiliverkossa. Tämä tarkoittaa sitä, että yksi 5G-tukiasema pystyy palvelemaan nykyistä enemmän käyttäjiä kerrallaan. Tulevaisuudessa 4K-videoiden, 360-videoiden tai todella hyvälaatuisten tv-ohjelmien katseleminen mobiililaitteella on miellyttävämpää.

5G yhteyttä tukevat laitteet ovat nyt tilattavissa

Joko olet ostanut 5G-verkkoa tukevan puhelimen? Voit tutustua palvelumme kautta operaattorien tarjontaan ja tehdä tilauksen netissä. Jos sinulla kuitenkin on jo 5G-verkkoa tukeva puhelin ja olet 5G verkon toiminta-alueella, siirtyy puhelimesi käyttämään sitä automaattisesti.

Vanha puhelimesi ei välttämättä tue 5G-verkkoa, joten saat liittymän toimintaan heti kun olet hankkinut sitä tukevan matkapuhelimen. Uusiin puhelimiin voit tutustua esimerkiksi Elisa Saunalahden tai DNA:n verkkokaupassa, joista löytyy uusimmat mallit.

Nykyään lähes kaikki uudet puhelimet tukevat 5G-verkkoa, mutta asia kannattaa kuitenkin vielä tarkistaa ennen ostopäätöstä. Esimerkiksi Elisa Saunalahden valikoimasta on huoletonta tilata uusi matkapuhelin, he tarjoavat asiakkailleen korotonta ja kulutonta maksuaikaa.

Kalliskin ostos on mahdollista hankkia korottomalla rahoituksella, jolloin voit maksaa ostoksesi sinulle sopivissa kuukausierissä. Silloin edes kalleimman älypuhelimen ostaminen ei kuormita talouttasi liikaa, kun voit maksaa ostoksesi pienissä kuukausierissä.

Milloin 5G liittymät toimivat kaikkialla?

5G-verkosta ja sen tuomista mahdollisuuksista on puhuttu ja kirjoitettu jo useamman vuoden ajan, mutta milloin 5G-verkko on toiminnassa? Sitä työstetään jatkuvasti ja on jo lähes täydessä toiminnassa useimmissa suurissa kaupungeissa, mutta koko Suomea se ei kata vielä. Se milloin 5G liittymät toimivat kautta maan yhtä laajasti kuin nykyinen 4G, on mahdotonta antaa tarkkaa vastausta. Verkkoa on rakennettu jo pitkään ja rakennetaan vielä tulevaisuudessakin, jotta uuden aikakauden mobiilinetti olisi mahdollisimman monen ulottuvilla.

Vuoden alussa operaattorien valikoimaan lisättiin uuden ajan 5G liittymät ja useissa verkkokaupoissa myydään jo 5G:tä tukevia päätelaitteita. Moni meistä varmasti pohtii sitä asiaa, milloin sitten on järkevää hankkia 5G liittymä ja sitä tukeva matkapuhelin?

Ruuhkaton ja huomattavasti nopeampi netti houkuttaa monia, mutta myös uusi liittymä ja puhelin maksavat tavallista enemmän. Moni jättää 5G liittymät ja päätelaitteet odottamaan sitä päivää, kunnes 5G-verkko toimii alueella, jossa viettää suurimman osan päivästä. Operaattorien verkkosivuilla olevista kuuluvuuskartoista voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen silloin kuin itse haluat.