Mikä on eSIM ja mihin sitä käytetään?

 

Mika-on-esim-ja-mihin-sita-kaytetaan

Perinteiset muoviset SIM-kortit ovat saaneet rinnalleen sähköisen vaihtoehdon, joka on e-sim. Tässä artikkelissa kerromme kaiken sen, mitä sinun tulee tietää e-sim:stä.

Mikä on eSIM ja mihin sitä käytetään?

E-sim on uusi sähköinen sim-kortti, joka toimii samalla tavalla kuin perinteinen sim-kortti. E-sim ja perinteinen muovinen sim-kortti eroaa toisistaan siten, että perinteinen sim-kortti asennetaan laitteeseen, kun taas e-sim on siru, joka on asennettu jo valmistusvaiheessa esimerkiksi matkapuhelimeen. Sähköinen e-sim mahdollistaa sen, ettei laitteeseen tarvitse asentaa erikseen muovista sim-korttia.

Uuden liittymän käyttöönotto nopeutuu huomattavasti sähköisen e-simin ansiosta, silloin ei tarvitse odottaa uuden sim-kortin saapumista postitse, vaan voit ottaa puhelinliittymän käyttöön jopa muutaman minuutin kuluessa sähköpostiin toimitetun käyttöönottokoodin avulla tai operaattorin sovelluksessa. Tilaat vain liittymän, saat hetkessä käyttöönottokoodin sähköpostiisi, jonka jälkeen voit aktivoida liittymän käyttöösi.

Suurin osa uusista mobiililaitteista on varustettu niin perinteisellä muovisella sim-kortti paikalla kuin e-simillä. Mikäli harkitset siirtymistä e-simin käyttäjäksi, varmista että laitteesi ja liittymäsi tukevat on e-simiä. Uusia e-simiä tukevia malleja tulee jatkuvasti lisää markkinoille ja tulevaisuudessa saattaa käydä jopa niin, että e-sim korvaa muoviset kortit kokonaan käytöstä.

Perinteisiä muovisia sim-kortteja tulee olemaan joka tapauksessa käytössä vielä pitkään, sillä suurin osa käytössä olevista mobiililaitteista ei vielä tue uutta elektronista simiä. Voit tutustua e-simiä tukeviin puhelimiin, tabletteihin ja älykelloihin esimerkiksi Telian, Elisan tai DNA verkkosivuilla. Jokaisen operaattorin verkkokaupasta löytyy myös suuri valikoima e-simiä tukevia liittymiä erilaisiin mobiililaitteisiin.

Palvelumme etusivulta löydät kaikki suosituimmat e-sim liittymät Suomen suurimmilta operaattoreilta. Voit tarkistaa liittymätaulukosta operaattorien liittymien hinnat ja vaihtaa liittymäsi edullisempaan.

Mikä on eSIM?

SIM-kortti tai Subscriber Identity Module on fyysinen kortti, jota käytetään yhdistämään matkapuhelinverkkoon. Se sisältää käyttäjän tilaustiedot ja mahdollistaa yhteyden muodostamisen matkapuhelinverkkoon.

eSIM (embedded SIM tai sähköinen SIM) on digitaalinen versio perinteisestä SIM-kortista. Se on piirilevylle upotettu, kiinteä komponentti, jota ei voi fyysisesti poistaa laitteesta. Tiedot ladataan eSIMiin sähköisesti, mikä tarkoittaa, että ei tarvitse vaihtaa fyysisiä kortteja, kun halutaan vaihtaa matkapuhelinoperaattoria.

Miten eSIM toimii?

eSIM toimii samalla tavalla kuin perinteinen SIM-kortti, mutta se voi olla joko sisäänrakennettu tai ladattavissa. eSIM:n tietoja voidaan päivittää etänä, minkä ansiosta käyttäjät voivat vaihtaa operaattoria tai tiliä ilman, että tarvitsee vaihtaa fyysistä korttia.

eSIMiin voidaan tallentaa useita profiileja, joten voit vaihtaa helposti eri palveluntarjoajien välillä. Tämä on erittäin hyödyllistä, jos matkustat usein eri maissa ja haluat välttää roaming-maksuja tai jos sinulla on useampi kuin yksi numero (esimerkiksi työ- ja henkilökohtainen numero).

Mihin eSIM:iä käytetään?

eSIM:iä käytetään yhä useammissa älypuhelimissa, älykelloissa, tableteissa ja kannettavissa tietokoneissa. Se tarjoaa suurta mukavuutta, sillä se tekee laitteiden asetusten muuttamisen ja päivittämisen helpommaksi ja nopeammaksi. Myös IoT-laitteissa (Internet of Things), kuten älykkäissä kodinkoneissa, eSIM:iä käytetään yhä enemmän.

Lisäksi eSIM on merkittävä tekijä 5G-verkkojen käyttöönotossa. 5G tarjoaa huomattavasti nopeammat tiedonsiirtonopeudet ja pienemmän latenssin kuin aiemmat verkkoteknologiat, mikä tekee siitä ihanteellisen IoT-laitteiden ja uuden sukupolven älylaitteiden tarpeisiin.

Telia

Suomen suurimmista matkapuhelinoperaattoreista Telia oli ensimmäinen, joka tarjosi e-simiä asiakkailleen. Digitaalinen sim on saatavilla tällä hetkellä kaikkiin Telian liittymiin mukaan lukien yritysliittymät.

Telian e-sim liittymä on mahdollista ostaa verkkokaupasta, kivijalkamyymälästä tai soittamalla asiakaspalveluun. Verkkokaupan valikoimassa on runsaasti matkapuhelimia ja älykelloja, jotka tukevat e-simiä.

Liittymätilauksen yhteydessä voit valita perinteisen sim-kortin tai uuden aikakauden e-simin. Perinteisen muovisen sim-kortin saat kotiisi kuoressa toimitettuna muutamassa arkipäivässä, jolloin voit ottaa käyttöösi laitteeseesi sopivan korttikoon, nano-, micro- tai mini-sim. Jos valitset sähköisen e-simin, saat liittymän lähes heti käyttöösi. Ohjeet digitaalisen e-simin käyttöönottoon toimitetaan sähköpostitse.

Elisa Saunalahti

Elisa Saunalahden valikoimasta löytyy useampi laite ja liittymä, joissa on e-sim valmius. E-sim on saatavilla kaikkiin kuluttaja- ja yritysasiakkaiden liittymiin. Operaattorin verkkosivuilla on kerrottu selkeästi, miten sähköinen e-sim tilataan ja opastetaan käyttöönotossa.

Uutta liittymää tilatessa voit valita perinteisen sim-kortin tai e-simin. Ennen e-simin valitsemista on tärkeä muistaa varmistaa, että laitteessa on e-sim-tuki. Perinteinen muovinen sim-kortti toimitetaan muutaman arkipäivän kuluessa vanhaan tuttuun tapaan postin välityksellä. Mikäli valitset e-simin, saat tilauksen tehtyäsi sähköpostilla ohjeet e-simin lataukseen ja aktivointiin.

E-simin aktivointi tehdään OmaElisasta löytyvällä QR-koodilla. Yritysasiakkaille QR-koodi toimitetaan sähköpostitse. Halutessasi voit vaihtaa myös nykyisen perinteisen muovisen sim-kortin e-simiin OmaElisassa.

DNA

DNA liittymät valikoimasta valtaosa tukee sähköistä simiä. Kattavassa tuotevalikoimassa on suosituimmat matkapuhelimet ja älykellot, jotka soveltuvat e-simin käyttöön. Operaattorin verkkosivuilla on selkeät ohjeet e-simin tilaamiseen ja käyttöönottoon.

Tilattuasi e-simin voit ottaa sen käyttöösi välittömästi Oma DNA -sovelluksesta löytyvällä QR-koodilla tai vaihtoehtoisesti käyttöönottokoodilla. QR-koodin voit noutaa myös lähimmästä DNA kaupasta. Mikäli haluat ottaa e-simin käyttöön saman tien, siirry Oma DNA sovellukseen ja ota e-sim käyttöön muutamassa minuutissa.

Puhelinliittymä.com
Logo