Viisi vinkkiä ukkosmyrskyjen varalle

Viisi vinkkiä ukkosmyrskyjen varalle

Sähkölaitteiden suojaaminen sekä kotona että mökillä on tärkeää vahinkojen ehkäisemiseksi. Erityisesti ukkosmyrskyjen aikana sähkölaitteet ovat alttiita vaurioille, jotka voivat johtua äkillisistä jännitepiikeistä. Suojaustoimenpiteisiin kuuluu laitteiden irrottaminen verkkovirrasta, ylijännitesuojien käyttö sekä säännöllinen tarkastus ja huolto, jotta varmistetaan laitteiden turvallinen toiminta. Näillä toimilla voit minimoida riskin laitteiden rikkoutumisesta ja pidentää niiden käyttöikää.

Sähkölaitteiden suojaaminen kotona ja mökillä on syytä muistaa

On välttämätöntä suojata omat sähkölaitteet kotona tai mökillä, sillä tämä voi estää monia ongelmia. Tyypillisesti ukonilma ja salamat voivat vaurioittaa kodin herkkiä sähkölaitteita kuten reitittimiä ja televisioita. Kesäaikaan yleinen ilmiö on, että ukkonen vaurioittaa reititintä, mikä saattaa katkaista internet-yhteyden yllättäen.

On tärkeä muistaa, että laitteet saattavat kärsiä vahinkoja ukkosen aiheuttamista jännitepiikeistä, vaikka voimakkain myrsky ei osuisikaan suoraan oman talon kohdalle. Kotona tai mökillä sähkölaitteiden suojaaminen vaatii huolellisuutta. Mikäli talo jää tyhjilleen pidemmäksi aikaa, laitteita ei tulisi jättää kytkettyinä sähköverkkoon.

Pelkkä laitteiden tai jatkojohtojen sammuttaminen ei riitä; on tärkeää irrottaa johdot seinästä. Ei kannata koskaan jättää mökillä laitteiden johtoja seinään, ja kotona nekin on syytä irrottaa, jos lähdetään pois pidemmäksi aikaa. Ukkosmyrskyn aiheuttamat ylimääräiset kulut eivät usein tule mieleen, mutta huolellisuudella voi välttää monet harmilliset tilanteet ja turhat kulut, koska takuu ei yleensä korvaa ukkosen aiheuttamia vahinkoja.

Irrota sähköjohdot pistorasioista

Kun ukkonen lähestyy, on tärkeää irrottaa herkkien sähkölaitteiden kuten reitittimien, televisioiden, tietokoneiden, pelikonsolien ja muiden laitteiden virtajohdot pistorasioista. Jos tiedät olevasi poissa kotoa ukkosmyrskyn aikana, varmista, että kaikki sähköjohdot on irrotettu ennen lähtöäsi. Pelkästään laitteiden sammuttaminen ei tarjoa riittävää suojaa.

Kotona virtajohtojen irrottaminen on yksinkertaista, kun ukkonen on tulossa. Haasteellisempaa on paikoissa, kuten mökeillä, missä laitteet saattavat olla pitkiä aikoja käyttämättä ja valvomatta. Jos se on mahdollista, pidä laitteiden johdot irti sähköverkosta aina, kun et ole itse paikalla. ADSL- ja VDSL-reitittimien kohdalla on tärkeä muistaa irrottaa myös puhelinpistokkeeseen kytketyt johdot.

Ylijännitesuoja suojaa pieniltä jännitepiikeiltä

Kaupoista on saatavilla ylijännitesuojia, jotka tarjoavat suojaa sähkölaitteille virtapiikkien varalta. Nämä laitteet ovat erityisen hyödyllisiä, kun ukkosmyrsky on alueellasi etäällä, mutta sen aiheuttamat jännitepiikit kulkeutuvat johtoja pitkin alueellesi. Ukkosen tuottamat virtapiikit voivat vahingoittaa sähkölaitteita useiden kilometrien päässä iskupaikasta.

Kuitenkin, jos salama iskee voimakkaasti ja on riittävän lähellä, edes ylijännitesuoja ei välttämättä tarjoa täydellistä suojaa laitteillesi. Turvallisin toimenpide onkin irrottaa sähkölaitteet, reitittimet ja muut laitteet pistorasioista kun ukkonen on meneillään.

Lataa laitteesi ennen ukkosen saapumista

Jos alueellasi ennustetaan ukkosmyrskyä, on viisasta ladata älypuhelimet ja muut välttämättömät laitteet etukäteen. Ukkonen voi aiheuttaa pitkiä sähkökatkoksia, minkä vuoksi laitteiden lataaminen myrskyn jälkeen ei ehkä ole mahdollista. Ukkosen aikana ei myöskään ole suositeltavaa ladata laitteita verkkovirrasta, koska salamanisku voi vaurioittaa sekä laturia että itse laitetta.

Hanki lisävirtaa ulkoisesta varavirtalähteestä

Varaa ladattu varavirtalähde tai useampi (tunnetaan myös nimellä powerbank) kaappiin ukkosmyrskyjen varalle. Pitkäkestoisessa ukkosmyrskyssä tai sähkökatkon aikana voit ladata älypuhelimesi akun käyttämällä varavirtalähdettä.

Puhelimen käyttö on mahdollista ukkosmyrskyn aikana

Älypuhelintasi voit käyttää turvallisesti ukkosen aikana ja sähkökatkosten keskellä, kunhan et pidä sitä latauksessa verkkovirrassa. Vältä puhelimen käyttöä ulkona sateessa, koska kosteus saattaa aiheuttaa vaurioita laitteelle.

Ukkonen ja lyhytaikaiset sähkökatkot eivät yleensä häiritse viestintäpalveluita. Operaattorit varmistaa matkapuhelinverkon toimivuuden hyvällä akku- ja varavoimavarmistuksella, joka kattaa peruspeiton alueet. Tämä käytäntö perustuu Viestintäviraston asettamiin määräyksiin, jotka edellyttävät tukiasemilta 2-4 tunnin akkukestoa.

Puhelinliittymä.com
Logo