Artikkelin aihe herättää keskustelua vanhempien, koulutusasiantuntijoiden ja psykologien keskuudessa. Onko se mahdollinen ongelma, vai onko se vain osa nykypäivän digitaalista yhteiskuntaa. Digitaalinen maailma tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia lapsille: opiskeluun, viihteeseen ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Toisaalta, liiallisena, se voi aiheuttaa terveysongelmia, kuten unettomuutta ja lihavuutta, sekä sosiaalisia ongelmia, kuten eristäytymistä ja kyvyttömyyttä kehittää taitoja, joita tarvitaan kasvokkain tapahtuvassa vuorovaikutuksessa.
Sopiva ruutuaika mietityttää pienten lasten vanhempia
Lapsille hankitaan oma puhelin ja puhelinliittymä melko varhaisessa vaiheessa, usein jo ennen koulun alkua. Puhelinta ei hankita enää vain soittamista ja viestittelyä varten, kuten vielä vuosia sitten. Silloin puhelinta käytettiin enimmäkseen vain soittamiseen ja tekstiviestien lähettämiseen. Toisinaan lapset saattoivat pelata yhtä ainoaa peliä, joka kaikissa puhelimissa oli.
Älypuhelin on nykyään kuin tietokone, jolla voidaan pelata hyvälaatuisia pelejä, ladata erilaisia sovelluksia, katsoa lastenohjelmia ja elokuvia, viestitellä ilmaiseksi kavereiden kanssa, soittaa videopuheluita ja selata nettiä missä ja milloin vain. Puhelin on lapselle todellinen viihdekeskus, jonka parissa aika kuluu kuin siivillä. Tylsän hetken tullessa, puhelin ilmestyy käteen kuin automaattisesti.
Tästä johtuen useimmat pienten lasten vanhemmat ovat huolissaan lapsen käyttämästä ruutuajasta. Lasten liiallinen mediakäyttö onkin lapsiperheissä yksi eniten huolta ja riitoja aiheuttava asia. Lasten ruutuaika on sellainen aihe, joka herättää runsaasti keskustelua. Yhden mielestä lapset saavat kuluttaa aikaa netissä mielin määrin ja toinen taas rajoittaisi lapsen ruutuaikaa.
Pitäisikö lapsen ruutuaikaa sitten rajoittaa jollain tavalla? Virallisia ruutuaikasuosituksia on annettu ainakin muutamalta taholta. WHO:n (World Health Organization) suositus ruutuajaksi on 2-4-vuotiaille alle tunti päivässä ja THL:n (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) suosittelema ruutuaika koululaisille on noin kaksi tuntia päivässä.
Tutkimuksissa ruutuajan hyötyjä on vaikea todentaa alle 2-vuotiaiden kohdalla. Yleinen linjaus on, että alle 2-vuotiaat hyötyvät enemmän digimedioiden sijaan liikunnasta ja kasvokkaisista vuorovaikutustilanteista, jossa lapsella on mahdollisuus harjoittaa kielen kehityksen lisäksi tunne- ja vuorovaikutustaitojaan sekä motorisia taitojaan.
Lisää arkeen mediavapaita hetkiä
Lapsen puhelimen käyttö voi mennä myös siihen pisteeseen, että älypuhelin tai tabletti on kädessä suurimman osan vuorokaudesta. Mediavapaita hetkiä vuorokauden aikana on erittäin vähän, jos lapsella on tapana selata puhelintaan aamulla herättyään, vessassa, ruokaillessa, ulkoillessa, päivällä ja ennen nukkumaanmenoa. Ruutuaikaan voidaan laskea mukaan vielä television ja pelien pelaaminen, jolloin ruutuaika valtaa lähes koko vuorokauden.
Tällaisessa tilanteessa lapsen ruutuaikaa olisi tarpeen rajoittaa esimerkiksi tekemällä sopimus lapsen kanssa ajankohdista, jotka ovat mediavapaita. Säännöt ja sopimukset olisi hyvä tehdä lapsen kanssa jo silloin, kun lapselle hankitaan ensimmäinen matkapuhelin. Yksi hyvä esimerkki mediavapaista hetkistä on ruokailu, jolloin älypuhelinta tai tablettia ei käytetä.
Useimmat pienten lasten vanhemmat rajoittaa lapsen ruutuaikaa myös ennen nukkumaanmenoa. Älylaitteiden käyttö on hyvä lopettaa noin tunti tai kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Tällä tavoin voidaan turvata lapsen riittävä unen laatu. Kännykkä olisi hyvä asettaa äänettömälle ja jättää vaikka olohuoneen tai keittiön pöydälle, missä se ei häiritse lapsen unta.
Mikäli lapsi pelaa älylaitteella mielestäsi liikaa pelejä, voit asettaa lapselle tietyt pelipäivät tai päiväkohtaisen ajan, jolloin pelejä saa pelata. Joissakin perheissä on todettu toimivaksi ratkaisuksi tietyt pelipäivät viikossa, esimerkiksi pelejä voi pelata joka toinen päivä tai vaihtoehtoisesti tiettyinä viikonpäivinä.
Ruutuaikaa olisi toisaalta hyvä pohtia myös siitä näkökulmasta, mitä lapsi älylaitteella tekee. Onko tekeminen passiivista katselua, kuuntelua, pelaamista vai onko tekeminen suurimmaksi osaksi aktiivista sisällön hakemista, tuottamista ja keskustelua? Kaikkea ruutuaikaa ei yleensä ole tarvetta rajoittaa, sillä älylaitteen käyttö voi olla myös hyödyllistä. Tärkein asia on se, että lapsen elämä on monipuolista ja sisältää riittävästi liikuntaa, ulkoilua, yhdessä oloa ja unta. Sosiaalisia kontakteja tulee myös kännykän kautta, joka on todettu lisäävän lapsen onnellisuutta.
Lue myös: Liittymä lapselle
Auta lasta oivaltamaan liiallisen mediakäytön riskit
Runsaasti ruutuaikaa kuluttavat lapset saattavat olla ärtyneempiä ja väsyneempiä kuin lapset, joille on asetettu raja päivittäiselle ruutuajalle. Oletko huomannut, että lapsesi on tavallista väsyneempi tai ärtyneempi pitkän pelituokion jälkeen? Asiaa kannattaa pohtia yhdessä lapsen kanssa, mistä ärtymys tai väsymys johtuu. Lapsi ymmärtää melko varmasti itsekin liiallisen mediakäytön varjopuolen.
Ärtymys saattaa johtua myös siitä, että lapsi oivaltaa ennen nukkumaanmenoa koko päivän kuluneen pelien parissa vaikka olisi ollut mukavaa käydä ulkona leikkimässä ystävien kanssa. Lapsi huomaa uppoutuneen täysin pelien maailmaan ja tästä syystä ulkoilu sekä kavereiden kanssa leikkiminen jäi väliin.
Voit myös auttaa lasta ymmärtämään liiallisen mediakäytön haittoja ehdottamalla lapselle mediapäivää, jolloin pelataan yhdessä niin kauan kuin jaksetaan. Tämän jälkeen pohditaan yhdessä, mitä seurauksia sillä oli. Tällainen hieman hullulta kuulostava kokeilu voi lisätä ymmärrystä pelaamisen aiheuttamista harmeista ja ilosta.
Lue myös: Ensiliittymä lapselle
Lataa ilmainen Google Family Link sovellus
Googlen Family Link sovellus on erinomainen työkalu lasten vanhemmille, jotka haluat olla kartalla lapsen puhelimen käytöstä ja kuluttamasta ruutuajasta. On lapset sitten pieniä tai teini-ikäisiä, Family Link sovelluksen avulla voit määrittää vaivattomasti haluamasi rajat puhelimen käyttöön.
Voit seurata lapsen puhelimen käyttöä monella eri tavalla. Raportista näet, kuinka kauan lapsi on kuluttanut aikaa eri sovellusten parissa. Ilmoitusten avulla voit hyväksyä tai estää sovellukset, joita lapsi aikoo ladata Google Play Kaupasta tai piilottaa tietyt sovellukset. Family Link poimii sinulle opettajien suosittelemia hyödyllisiä sovelluksia, jotka voit halutessasi lisätä lapsen puhelimeen.
Voit asettaa rajan ruutuajalle ja seurata, kuinka paljon lapsi on kuluttanut ruutuaikaa. Sovelluksen avulla voit asettaa laitteelle helposti käyttörajat ja yölukituksen. Tarvittaessa voit myös etälukita lapsen laitteen esimerkiksi ulkoilun, ruokailun, yhdessäolon tai yön ajaksi.
Muiden hyödyllisten ominaisuuksien lisäksi näet, missä lapsi parhaillaan liikkuu. Nykyaikana useimmat pienten lasten vanhemmat haluavat tietää, missä lapsi parhaillaan on. Onko lapsi päässyt esimerkiksi turvallisesti koulusta kotiin tai kaverin luo pyörällä? Voit tarkistaa, missä lapsesi on Family Linkin avulla, kunhan lapsella vain on puhelin mukanaan.
Lue myös: Puhelinliittymä ilman nettiä