Suositus vanhemmille – Tämän ikäiselle lapselle ei älypuhelinta

Suositus vanhemmille - Tämän ikäiselle lapselle ei älypuhelinta

Lasten älylaitteiden käyttö herättää monia kysymyksiä, erityisesti oikeasta ajan päästä antaa lapselle ensipuhelin. Asiantuntijat, kuten Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Elisa, suosittelevat, ei alle 9-vuotiaille annettaisi älypuhelinta itsenäiseen käyttöön. Syynä ovat ovat rajalliset itsesäätelydot ja medialukutaidon kehittymättömyys, jotka altistavat haitallisille koneille ja verkon riskeille. Kellopuhelimet tarjoavat turvallisen vaihtoehdon yhteydenpitoon ilman pääsyä verkkoon.

Miksi lasten älylaitteiden käyttöä tulisi rajoittaa?

Lasten älylaitteiden käyttö on herättänyt paljon keskustelua vanhempien, kasvattajien ja asiantuntijoiden keskuudessa. Monet vanhemmat pohtivat, milloin on oikea aika hankkia lapselle ensipuhelin ja siihen sopiva puhelinliittymä. Älypuhelimet tarjoavat pääsyn verkkoon ja lukemattomiin sovelluksiin, mutta niiden mukana tulee myös haasteita.

Pieni lapsi ei usein ole vielä kypsä arvioimaan verkon sisältöjen sopivuutta itselleen. Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) ja Elisan asiantuntijat suosittelevatkin, ettei alle 9-vuotiaille annettaisi älypuhelinta itsenäiseen käyttöön.

Medialukutaidon kehittyminen vie aikaa

Medialukutaidot ovat olennaisia turvallisessa verkon käytössä, mutta ne kehittyvät vasta ajan myötä. Pienen koululaisen itsesäätelytaidot ja kyky erottaa turvalliset sisällöt haitallisista ovat usein vielä rajalliset. Tämä voi altistaa lapsen esimerkiksi haitallisille algoritmeille, epäasialliselle sisällölle tai jopa verkkohuijauksille. Lapsi saattaa myös kokea paineita seurata somessa vaikuttajia, joiden sisältö ei ole suunnattu lapsille.

MLL:n mediakasvatuksen asiantuntijan mukaan pienen lapsen ei ole suositeltavaa mennä verkkoon ilman turvallisen aikuisen ohjausta. Verkkosisältöjen lisäksi myös somesovellusten ikärajat ovat tärkeitä ja niitä tulisi noudattaa.

Kellopuhelin ensipuhelimeksi

Jos lapsi tarvitsee yhteydenpitovälineen, kellopuhelin on erinomainen vaihtoehto. Suomessa lapset liikkuvat usein itsenäisesti jo nuorena ja moni vanhempi haluaa varmistaa, että lapsi on päässyt turvallisesti perille esimerkiksi koulusta tai harrastuksesta.

Kellopuhelimissa on rajattu pääsy verkkoon ja ne mahdollistavat yhteydenpidon ja paikannuksen. Niiden suosion kasvu näkyy esimerkiksi Elisan verkkokaupassa siitä, että kolme viidestä vuoden 2024 myydyimmistä kelloista oli kellopuhelimia.

Vanhemmat voivat myös sopia yhteisöissään, kuten koululuokkien vanhempainryhmissä, että kaikille lapsille hankitaan ensipuhelimeksi kellopuhelin. Tällainen sopimus voi auttaa välttämään laitevertailujen ja sosiaalisten paineiden syntymisen.

Lue myös: Mikä on hyvä ensiliittymä lapselle?

Mitä jos lapsi tarvitsee älypuhelimen?

Joskus lapsi voi kuitenkin tarvita älypuhelinta, esimerkiksi terveydellisten sovellusten käyttöön. Tällöin vanhempien on tärkeää huolehtia seuraavista asioista:

  • Aseta käyttörajoituksia: Rajoita puhelimen päivittäistä käyttöä esimerkiksi sovellusten avulla.
  • Keskustele turvallisesta käytöstä: Käy lapsen kanssa läpi periaatteet, kuten tietojen jakamisen ja sisältöjen tunnistamisen turvallisuudesta.
  • Ole kiinnostunut: Seuraa aktiivisesti, mitä lapsi tekee puhelimellaan ja keskustele aiheesta säännöllisesti.

Lue myös: Puhelinliittymä lapselle

Teknologian vaikutus lapsen hyvinvointiin

Älylaitteet ovat hyödyllisiä monessa asiassa, mutta on tärkeää huolehtia, etteivät ne vie aikaa lapsen unelta, liikunnalta, leikiltä ja sosiaaliselta vuorovaikutukselta. Kun MLL selvitti yhteistyössä Elisan kanssa nuorten median käyttöä vuonna 2023, noin kolmasosa vastaajista kertoi haluavansa vähentää älylaitteiden käyttöä, mutta kokevansa sen vaikeaksi. Tämä kertoo siitä, kuinka koukuttavia älylaitteet voivat olla ja miksi vanhempien on syytä asettaa selkeät rajat niiden käytölle.

Myös lasten kanssa on hyvä keskustella verkon käytön vaikutuksista ja tarjota vaihtoehtoisia tapoja viettää aikaa. Esimerkiksi yhteiset perheen hetket ilman älylaitteita voivat auttaa tasapainottamaan käyttöä.

Yhteinen päätöksenteko ja tiedon jakaminen

Pienten koululaisten vanhempien on hyvä jakaa kokemuksia ja tietoa laitevalinnoista. Elisan myymälöissä ja asiakaspalvelussa vanhemmille tarjotaan opastusta ensilaitteen valinnassa ja käytön rajoituksissa. Yhteistyö MLL:n kanssa tukee vanhempia lasten ja nuorten digihyvinvoinnin edistämisessä.

MLL tarjoaa lisäksi tukea vanhemmille ja lapsille digihyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä. Heidän auttavat palvelunsa, kuten lasten ja nuorten puhelin, tarjoavat mahdollisuuden keskustella asiantuntijoiden kanssa.

Lue myös: Mikä on halvin liittymä puhelimeen?

Turvallinen alku digimaailmaan

Vanhempien tehtävä on ohjata lapsiaan turvalliseen ja vastuulliseen teknologian käyttöön. Ensipuhelimen valinta on tärkeä askel, joka vaikuttaa lapsen tapoihin ja taitoihin tulevaisuudessa. Älypuhelimen käyttöä kannattaa harkita tarkoin ja mahdollisuuksien mukaan odottaa, kunnes lapsi on riittävän vanha käsittelemään siihen liittyviä vastuita.

Lisätietoja ja tukea saat MLL:n palveluista:

  • Lasten ja nuorten puhelin: 116 111
  • Vanhempainpuhelin: 0800 92277
Puhelinliittymä.com
Logo