Lokakuussa vietetään Euroopan kyberturvallisuuskuukautta, jonka tarkoitus on kiinnittää huomiota internetin turvalliseen käyttöön ja lisätä tietoisuutta verkkoturvallisuudesta. Kyberturvallisuuskuukauden aikana tietoturvasta järjestetään erilaisia yleisötilaisuuksia, seminaareja ja kampanjoita useissa Euroopan maissa.
Euroopan kyberturvallisuuskuukausi
Euroopan Kyberturvallisuuskuukautta vietetään lokakuussa, jonka tarkoitus on edistää internetin turvallista käyttöä ja lisätä yleistä tietoisuutta verkkoturvallisuudesta. Tiedätkö, miten voit suojata kotisi kyberhyökkäykseltä? Karu tosiasia on se, että joskus tietoturvaloukkaukseen ei voi itse juurikaan vaikuttaa millään tavalla. Omalla toiminnalla on kuitenkin tärkeä osa tietoturvasta huolehtimisessa.
Kyberturvallisuuskeskus on jakanut sivuillaan erilaisia vinkkejä, joiden avulla voit huolehtia kodin kyberturvallisuudesta. Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan, on olemassa paljon sellaisia asioita, joihin voi itse vaikuttaa ja pitääkin vaikuttaa. Näin voit tehdä oman osasi kodin kyberturvallisuudesta huolehtimisessa.
Euroopan kyberturvallisuuskuukausi, European Cyber Security Month, kutsuu mukaan kaikki netin ja älylaitteiden käyttäjät. Tarjolla on erinomaisia vinkkejä, joiden avulla voit auttaa esimerkiksi läheisiä suojautumaan nettihuijareilta ja parantaa omaa tietoturvallisuuttasi. Aiheesta voit lukea lisää Traficomin kyberturvallisuuskeskuksen verkkosivuilta ja somekanavissa.
Tämän vuoden kyberturvallisuuskuukauden teemat ovat kodin kyberturvallisuus ja ensiaputaidot tilanteissa, jolloin netissä tapahtuu jotakin ikävää. Alla parhaat vinkit kodin kyberturvallisuuteen, jotka jokaisen kannattaa käydä huolellisesti läpi.
Tarkista lataamasi sovellukset
Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan turvallisinta on ladata sovellukset aina suoraan virallisesta sovelluskaupasta, kuten esimerkiksi Google Play kaupasta tai App Storesta.
Sovellusten lataaminen muualta on huomattavasti riskialttiimpaa, jolloin on suurempi riski saada puhelimeen erilaisia viruksia tai haittaohjelmia.
Sovelluksia ladatessa on myös tärkeä harkita tarkkaan, mitä tietoja ja suostumuksia annat ennen sovelluksen asentamista. Välillä on hyvä pysähtyä ja käydä läpi puhelimessa olevat sovellukset sekä poistaa kaikki tarpeettomat. Joskus sovelluksia saattaa kertyä puhelimeen paljon, mutta suurinta osaa ei tule käytettyä.
Ota automaattiset päivitykset käyttöön ja huolehdi varmuuskopioinnista
Verkkoon kytketyt laitteet ovat aina alttiita hakkeroinnille. Parhaiten pidät huolta laitteesi turvallisuudesta, päivittämällä laitteesi säännöllisesti. Suosittelemme ottamaan käyttöön automaattiset päivitykset, jolloin laitteesi päivitykset ovat aina varmasti ajan tasalla.
Tärkeistä sisällöistä kannattaa ottaa varmuuskopiot, esimerkiksi kuvista, videoista, yhteystiedoista yms. Tallenna ne pilveen tai verkon ulkopuolelle.
Lue myös: Mobiilivarmenne
Tarkista yksityisyysasetukset
Sosiaalisen median palveluista kannattaa myös tarkistaa yksityisyysasetukset, jotta ne ovat varmasti oikein.
Kannattaa hieman pohtia, mitä tietoja antaa yrityksille, sillä sinulta saatetaan pyytää myös sellaisia tietoja, joita sinun ei tarvitse antaa. Mene profiilisi yksityisasetuksiin ja päivitä tiedot.
Pidä työ- ja kotilaitteet erillään
On suositeltavaa käyttää eri laitteita vapaa-ajalla ja töissä. Etenkin etätöitä tekevä säilyttää yleensä laitetta kotona. Sitä ei kuitenkaan suositella käyttämään omien asioiden hoitamiseen.
Pidä työkone tai laite vain työkäytössä, jolloin minimoit vahingot, jos laitteiden turvallisuus vaarantuu jostain syystä.
Huolehdi laitteiden salauksesta
Kyberturvallisuuskeskus suosittelee varmistamaan, että kaikki kodin verkkoon kytketyt laitteet on suojattu vahvalla salasanalla ja mahdollisuuksien mukaan monivaiheisella tunnistautumisella.
Oletussalasana kannattaa aina vaihtaa ja verkon nimi. Älä käytä kaikissa laitteissa samaa salasanaa, vaikka se onkin silloin helpointa muistaa. Älä anna verkolle sellaista nimeä, mikä kertoo perheestäsi tai sinusta jotain. Älä käytä esimerkiksi omaa nimeä tai osoitetta.
Lue myös: Liikkuva laajakaista