Oletko joskus miettinyt, miten puhelinliittymän irtisanominen tapahtuu? Suurella osalla suomalaisista on käytössä useampi puhelinliittymä ja laitenetti eri laitteissa ja joskus jonkun laitteen liittymä halutaan sulkea kokonaan. Tässä artikkelissa kerromme, miten liittymän irtisanominen ja sulkeminen väliaikaisesti tapahtuu eri operaattorien kohdalla.
Puhelinliittymän irtisanominen on vaivatonta
Miten puhelinliittymän irtisanominen tapahtuu? Kuinka kauan siihen kuluu aikaa ja onko se vaikeaa? Onko liittymän sulkeminen väliaikaisesti mahdollista? Kuinka paljon mobiililaajakaistan sulkeminen maksaa? Voinko sulkea liittymän väliaikaisesti? Nämä ja lukuisat muut kysymykset ovat varmasti pyörineet mielessäsi, mikäli sinulla on joskus ollut tarve sulkea jonkun laitteen liittymä kokonaan tai laite on varastettu.
Useimmissa tapauksissa puhelinliittymän irtisanominen tulee mieleen silloin, kun aikoo vaihtaa puhelinliittymän operaattorilta toiselle. Tässä tapauksessa uusi matkapuhelinoperaattori kuitenkin irtisanoo aina vanhan liittymän ja hoitaa asian puolestasi, eikä sinun tarvitse huolehtia vanhan liittymän sulkemisesta. Voit käyttää vanhaa liittymää niin kauan, kun olet saanut tarkemmat ohjeet uudelta operaattoriltasi.
Monella meistä on käytössä useampi liittymä kodin erilaisissa laitteissa ja tulevaisuudessa varmasti vielä enemmän. Joskus saattaa tulla sellainen tilanne vastaan, jolloin jonkun laitteen liittymästä halutaan päästä kokonaan eroon mutta uutta liittymää ei ole tarkoitus hankkia. Tällaisia tilanteita voi olla esimerkiksi läheisen kuolema, muutto ulkomaille tai jokin nettiyhteyttä tarvitseva laite varastetaan, hajoaa tai poistetaan käytöstä.
Tyypillisesti puhelinliittymän irtisanominen on helppoa ja siihen kuluu aikaa vain pieni hetki. Mutta on myös tilanteita, jolloin liittymän sulkeminen tai irtisanominen ei ole mahdollista. Liittymän sulkeminen on mahdollista kahden viikon irtisanomisajalla, mikäli sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, kerrotaan kilpailu- ja kuluttajaviraston verkkosivuilla. Määräaikaista liittymäsopimusta ei ole mahdollista irtisanoa ennen sopimuskauden umpeutumista ilman painavaa syytä.
Näin puhelinliittymän sulkeminen tapahtuu eri operaattoreilla
Moi liittymän tai laitenetin irtisanominen tehdään soittamalla asiakaspalveluun tai vaihtoehtoisesti jättämällä heille yhteydenottopyyntö, jolloin asiakaspalvelija ottaa yhteyttä asiakkaaseen puhelimitse. Asiakaspalvelu on avoinna arkisin klo 8-18 ja yhteyden saa verkkosivuilla olevalla yhteydenottolomakkeella tai numerosta 044 770 6000 (mpm/pvm). Liittymän voi sulkea myös väliaikaisesti ”Mun Moi” palvelussa, joka on varmasti tuttu jokaiselle asiakkaalle.
Telia liittymän irtisanominen onnistuu varmasti helpoiten ”Minun Telia” palvelun kautta, jos palvelu on vähänkään ennestään tuttu. Puhelinliittymän irtisanominen onnistuu myös soittamalla asiakaspalvelunumeroon 020 690 400 (mpm/pvm, myös jonotusajalta). Kolmas vaihtoehto on käydä hoitamassa asia pois päiväjärjestyksestä lähimmässä Telia kaupassa.
DNA liittymän irtisanominen on mahdollista tehdä kahdella eri tavalla. Puhelinliittymän irtisanominen hoituu ”Minun palveluni” palvelun kautta muutamassa minuutissa. Toinen vaihtoehto on soittaa DNA:n asiakaspalvelunumeroon 044 144 044. Asiakaspalvelu on avoinna ma – pe 8:00 – 18:00 ja la 9:00 – 16:30. Aukioloaikojen ulkopuolella voit tiedustella unohtunutta PUK-koodia, tehdä varkaus-, katoamis- tai vikailmoituksen.
Elisa liittymän irtisanominen on helpointa tehdä ”OmaElisa” palvelussa. Toinen vaihtoehto on ottaa yhteyttä puhelimitse Elisan asiakaspalveluun 010 190 240
Liittymän sulkeminen väliaikaisesti
Puhelinliittymä on mahdollista sulkea myös väliaikaisesti, oli operaattorisi sitten Elisa Saunalahti, DNA, Telia tai Moi Mobiili. Liittymä voidaan sulkea väliaikaisesti esimerkiksi tilanteissa, jolloin matkapuhelin katoaa, varastetaan tai laitetta ei käytetä vähään aikaan. Jos liittymän sulkee väliaikaisesti, ei sitä silloin voida käyttää normaalisti ja liittymä on ikään kuin kokonaan poissa käytöstä.
Mikäli laite varastetaan tai katoaa ja liittymä suljetaan väliaikaisesti, voidaan liittymä ottaa helposti jälleen käyttöön laitteen löydyttyä. Puhelinliittymän irtisanomisen sijaan väliaikaisesti suljettu liittymä on mahdollista ottaa huomattavasti nopeammin takaisin käyttöön kuin tilata kokonaan uusi puhelinliittymä. Yleensä väliaikaisesti suljettu liittymä voidaan ottaa käyttöön ottamalla yhteyttä operaattorin asiakaspalveluun.
Jos SIM-kortti on kadonnut kokonaan, voidaan väliaikaisesti suljettu liittymä myös kuolettaa lopullisesti. Tässä tilanteessa asiakkaan tulee tilata kokonaan uusi puhelinliittymä ja odottaa muutaman arkipäivän ajan, että operaattori toimittaa liittymän SIM-kortin. Liittymää ei kannata kuitenkaan sulkea väliaikaisesti muuten vain, sillä liittymän käyttöönotto on useilla operaattoreilla maksullista.
Puhelinliittymän irtisanominen kuoleman yhteydessä
Kun läheinen kuolee, on paljon erilaisia hoidettavia asioita, joista yksi on yleensä puhelinliittymän irtisanominen. Vainajan nimissä oleva puhelinliittymä voidaan irtisanoa kokonaan tai siirtää jonkun toisen nimiin. Miten puhelinliittymän irtisanominen kuoleman yhteydessä sitten tapahtuu? Alla kerromme, miten asia saadaan hoidettua Suomen suurimpien operaattorien kanssa.
Elisa Saunalahti saa tiedon kuolemasta väestörekisterikeskuksesta, jonka jälkeen omaiselle toimitetaan omistajanvaihdoslomake. Omistajanvaihdoslomakkeella vainajan liittymä voidaan siirtää toisen henkilön nimiin. Mikäli lomakkeeseen ei reagoida mitenkään, sulkee Elisa liittymän seuraavaksi automaattisesti. Jos liittymää ei ole tarkoitus siirtää kenenkään läheisen nimiin, ei liittymää tarvitse irtisanoa erikseen.
Telialla asia tulee hoitaa ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun puhelimitse, sähköpostilla tai verkkoviestillä. Liittymän omistajan tiedoista löytyy lähes aina henkilötunnus, jonka avulla voidaan kuolema vielä varmentaa väestörekisterikeskuksesta, jonka takia erillistä todistusta kuolemasta ei tarvita.
DNA:lla asian voi hoitaa siten, että omainen ottaa yhteyttä operaattorin asiakaspalveluun sähköpostitse, puhelimitse tai verkkoviestillä, jolloin vainajan nimissä oleva liittymä siirtyy kuolinpesän omistukseen.
Lähde: