Puhelinlasku pieneni yli puolet, miten se on mahdollista?

Puhelinlasku pieneni yli puolet, miten se on mahdollista?

Mauri hankki rajattoman liittymän vuosia sitten tunnetulta teleoperaattorilta ja on sen jälkeen käyttänyt vain heidän palvelujaan. ”Kuulin tutulta, kuinka paljon hän oli säästänyt vuositasolla rahaa kilpailuttamalla puhelinliittymän netissä ja siitä inspiraatio sitten lähti.”

Saman operaattorin asiakkaana lähes seitsemän vuoden ajan

Laskelmieni mukaan olen ollut saman operaattorin asiakkaana lähes seitsemän vuoden ajan. Hankin tuolloin rajattoman 4G liittymän, jonka kuukausimaksu oli noin 28 euroa. Uusi puhelinliittymä vaikutti erinomaiselta, kiinteään kuukausimaksuun sisältyy rajaton data, puheaika ja tekstiviestit. Hyvä valinta tällaiselle laiskalle miehelle, ei tarvitse vaivata päätään eri ominaisuuksien kulutuksesta.

En jaksanut laskea yhtään todellista kuukausittaista kulutustani liittymää hankkiessa, valitsin varmuuden vuoksi liittymän rajattomilla ominaisuuksilla. Ajatuksena oli, että parempi hankkia kaikki ominaisuudet käyttöön kiinteään kuukausihintaan, jolloin tiedän tarkalleen seuraavan laskun summan käytinpä dataa, puheaikaa tai viestejä kuinka paljon tahansa.

En ole koskaan vertaillut puhelinliittymien hintoja tai tullut edes ajatelleeksi, että voisin saada toimivan paketin edullisempaan hintaan. Nykyinen puhelinliittymä on tuntunut varmasti edulliselta siitä syystä, etten ole vaivautunut seuraamaan hintoja lainkaan.

Olen kyllä kokoajan tiennyt, etten välttämättä olisi tarvinnut rajattomasti ominaisuuksia, sillä selaan puhelimella nettiä melko vähän, puhelut ja viestit kavereille hoituvat helpoiten erilaisten sovelluksien kautta. Puheaika ja perinteiset tekstiviestit jäävät kuukausittain siis todella vähälle käytölle.

Puhelinliittymän kilpailuttamisesta ja vaihtamisesta halvempaan innostuin vasta siinä vaiheessa kun kuulin kaverilta onnistuneesta liittymän vaihdosta. Kaverini hehkutti liittymävertailun jälkeen, kuinka paljon hän säästää rahaa kuukaudessa vain vaihtamalla liittymänsä toiselle operaattorille. Vuodessa rahaa jää kuulemma säästöön monta sataa euroa. En oikein uskonut, joten päätin ottaa asiasta selvää.

Puhelinliittymän kilpailuttaminen hoitui vaivattomasti netissä

Mauri suuntasi tietokoneen ääreen ja etsi sähköpostista vanhan puhelinliittymän laskut, joista selvisi todellinen kulutus. Kaveri oli kehottanut tarkistamaan kuukausittaisen kulutuksen vähintään kuuden kuukauden ajalta ja laskemaan keskiarvon. Laskelmien mukaan dataa kului kuukaudessa noin 4-5 Gt, puheminuutteja 15 min ja tekstiviestejä 10 kpl.

Lukemat ovat laskettu puoli vuotta taaksepäin, joten kulutus on ehtinyt muuttua paljon seitsemässä vuodessa mutta kertoo paljon nykyisestä tarpeesta. Esimerkiksi puhelut ja tekstiviestit jäävät nykyaikana vähälle käytölle ilmaisten sovellusten ansiosta. Ennen sovelluksien käyttöä puheluminuutteja ja tekstiviestejä tuli käytettyä huomattavasti enemmän.

Mauri siirtyi seuraavaksi Puhelinliittymä.com palvelun puhelinliittymä vertailuun, josta on helppo tarkistaa kaikkien operaattorien liittymätarjoukset samasta taulukosta. Ensimmäisenä silmään osuin tietenkin halvin puhelinliittymä, vain kuusi euroa kuukaudessa. Selasin ja tutustuin myös muihin hieman kalliimpiin liittymiin, mutta ominaisuuksia oli aivan liikaa minun käyttööni.

Kuuden euron liittymään tutustuin tarkemmin ja huomasin, että liittymä sisältää 4 Gt dataa per kuukausi, puhelut ja tekstiviestit hinnoitellaan käytön mukaan 0,055€/kpl/min. Mikäli oikein innostuu viestittelemään ja soittelemaan, on maksukatto asetettu 8 euroon per kuukausi, sitä enempää ei siis tarvitsisi maksaa, vaikka kuinka paljon kertyisi puheluminuutteja ja tekstiviestejä.

Nykyinen liittymä sisältää rajattomasti netin käyttöä, puheaikaa ja tekstiviestejä, joista käytin kaikkia vain vähän 28 euron kuukausihintaan. Hyödyntämällä Moi liittymätarjouksen, voisi seuraava puhelinlasku olla vajaan 15 euroa. Laskin, että kuluttaisin dataa 5 Gt, puheminuutteja 15 min ja tekstiviestejä 10 kpl. Avausmaksu peritään ensimmäiseltä kuukaudelta, joka on 5 euroa.

Vaihtamista ei tarvinnut laskelmien jälkeen miettiä. Säästöä kertyy pelkästään ensimmäisenä kuukautena noin 13 euroa ja seuraavana kuukautena 18 euroa. Vaikka kuluttaisin dataa reilusti enemmän, maksaa lisädata 4 Gt saavutettua vain 2,50 euroa / Gt. Ennen liittymän kustannukset oli vuodessa 336 euroa ja nyt noin 125 euroa. Säästöä kertyy vuodessa 211 euroa.

Liittymää vaihtaessa mieleen juolahti useita kysymyksiä

Maurin mukaan liittymän vaihtaminen oli lopulta uskomattoman helppoa, vaikka liittymää vaihtaessa mieleen tuli useita kysymyksiä. Mietin erilaisia asioita, voinko säilyttää vanhan puhelinnumeroni, täytyykö minun ottaa yhteyttä nykyiseen operaattoriin ja sulkea vanha liittymä, mistä tiedän, milloin uusi puhelinliittymä otetaan käyttöön yms.

Sain kuitenkin uuden operaattorin sivuilta lopulta paljon tietoa liittymän vaihtamiseen liittyvistä asioista. Esimerkiksi Moi mobiili hoitaa numeronsiirron, jolloin saan pitää vanhan tutun numeroni, he myös hoitavat vanhan liittymän sulkemisen. Liittymän SIM-kortti toimitetaan postitse kotiin, jonka jälkeen saan tekstiviestillä ilmoituksen, kun voin vaihtaa SIM-kortin puhelimeen.

Kaikki hoitui lopulta kuin itsestään. Minun työkseni jäi vain puhelinliittymien vertaileminen ja tilaaminen, jossa kului aikaa yhteensä noin puoli tuntia. Operaattorin verkkosivuilla näytti olevan myös chat, josta olisi voinut tarvittaessa kysyä neuvoa asiakaspalvelusta. Ehdin kuitenkin löytämään vastauksen kaikkiin kysymyksiini, joten en kysynyt neuvoa asiakaspalvelusta.

Nyt kun tiedän kokemuksesta, kuinka vaivatonta liittymän kilpailuttaminen on ja kuinka paljon säästöä voi todella kertyä oikealla liittymällä, en enää epäröi kilpailuttaa liittymääni säännöllisesti. Ehkä löydän seuraavalla kerralla jopa vielä nykyistä halvemman liittymän Telia:lta, DNA:lta tai Elisa Saunalahdelta.

Mauri aikoo kilpailuttaa seuraavaksi koko perheen puhelinliittymät

Lopulta puhelinliittymän kilpailuttaminen ei jäänyt vain omaan liittymään. Mauri on jo ehtinyt pohtia, millainen puhelinliittymä lapselle ja vaimolle olisi sopiva. Täytyy hieman tarkastella vielä eri vaihtoehtoja, mutta tässä vaiheessa tarkoituksena on päivittää koko perheen käyttöön Moin liittymät.

Moi sovelluksessa pystyn seuraamaan jokaisen liittymän kulutusta ja tarvittaessa muokkaamaan jokaista liittymää. Rajaton data on lapsille tietenkin yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, mutta puhelut ja tekstiviestit jäävät varmasti vähälle käytölle. Vaimolle riittää hyvin kuuden euron simmi liittymä, hän käyttää puhelinta huomattavasti vähemmän kuin minä käytän.

Tällä hetkellä vaimon puhelinlasku on noin 23 euroa, lasten liittymät yhteensä 50 euroa. Uskon, että säästöä kertyy lopulta koko perheen liittymistä reilusti yli 600 euroa. Kunhan jokaiselle saadaan sellainen liittymä, ettei mitään ominaisuuksia ole liikaa mutta silti kaikki voivat käyttää puhelintaan kuin ennenkin. Ei tässä tarvitse kenenkään vähentää puhelimen käyttöä.

Lapselle sopiva liittymä voisi olla rajattoman reilu, joka sisältää 4G rajattoman netin, puhelut ja tekstiviestit kulutuksen mukaan 0,055 euroa/min/kpl. Hinta paketille on 18 euroa. Täytyy tarkistaa vielä lapsen datan kulutus, jos kuuden euron simmi olisi lopulta halvempi. Enää en raaski ostaa liittymään varmuuden vuoksi rajattomia ominaisuuksia ennen kuin sitä todella tarvitsee.

Puhelinliittymä.com
Logo