Makaako vanha matkapuhelimesi yhä kaapin pohjalla? Usean tutkimuksen mukaan valtaosa vanhoista matkapuhelimista lojuu suomalaisten pöytälaatikoissa ja päätyvät vain harvoin kierrätykseen. Monet jättävät vanhan puhelimen talteen lipaston kaappiin, jossa se viettää aikaa vuosikausia. Olisiko nyt aika tyhjätä vanhat matkapuhelimet ja viedä ne kierrätykseen?
Ostitko uuden puhelimen ja vanha lojuu laatikon pohjalla?
Matkapuhelimien elinkaari on melko lyhyt, sillä älypuhelinta käytetään noin 2-3 vuotta. Todellisuudessa kuitenkin käyttöikä on monilla huomattavasti lyhyempi, jos esimerkiksi matkapuhelin hajoaa eikä sitä kannata korjata. Älypuhelimien ominaisuudet menevät eteenpäin kovaa vauhtia ja uusia malleja ilmestyy jatkuvasti markkinoille, joka lisää halukkuutta ostaa uusi puhelin.
Matkapuhelin vaihdetaan kuitenkin harvemmin vain siitä syystä, ettei vanha enää toimi. Tänä päivänä yhä useampi ostaa uuden matkapuhelimen vaikka vanha puhelin olisi vielä toimiva. Vanhat matkapuhelimet jemmataan yleensä varalaitteiksi kaapin pohjalle, josta ne päätyvät kuitenkin harvoin enää käyttöön. Toisinaan monet eivät edes tiedä, mitä vanhalle laitteelle tulisi tehdä.
Toiset säilyttävät laitteen kaapissa tietoturvan vaarantumisen pelossa. Tietämättömyys ja huoli tietoturvasta hidastavat tarpeettomiksi käyneiden datalaitteiden kierrätystä. Älypuhelimeen kertyy vuosien saatossa paljon henkilökohtaista tietoa, videoita ja valokuvia, joita ei haluta levittää muitten tietoisuuteen. Suomessa vain noin joka kymmenes matkapuhelin kierrätetään oikein.
Matkapuhelimet eivät tietenkään ole ainoita datalaitteita, joita suomalaiset säilyttävät turhaan kotona. Suomessa vain noin 30 prosenttia kuluttajien datalaitteista kierrätetään virallisen järjestelmän kautta. Tämän mukaan voisi sanoa, että valtaosa vanhoista kännyköistä, kameroista, tietokoneista ja muita muistia sisältävistä laitteista lojuu kotien kätköissä.
Mitä tehdä vanhalle puhelimelle?
Mitä vanhalle matkapuhelimelle sitten pitää tehdä, jos ei halua säilyttää sitä turhaan pölyttymässä lipaston kaapissa? Vanhalla puhelimelle löytyy useita huomattasti parempia ja järkevämpiä sijoituspaikkoja kuin kaapin pohjalla lojuminen. Se mitä vanhalle puhelimelle sitten kannattaa tehdä, vaihtelee sen mukaan, kuinka vanha laite on ja onko laite vielä käyttökunnossa.
Vanhat puhelimet ja rikkinäiset laitteet voidaan viedä esimerkiksi kodinkoneliikkeeseen kierrätykseen, jolloin niistä saadaan raaka-aineita ja materiaalia teollisuuden käyttöön. Materiaaleja voidaan käyttää uudelleen uusien tuotteiden valmistuksessa. Puhelimen kuvat ja yhteystiedot kannattaa siirtää tietokoneelle tai pilveen talteen valmistajien omia varmuuskopiointisovelluksia hyödyntäen.
Mikäli kyseessä on uudempi täysin toimiva älypuhelin, joka ei ole vielä tullut tiensä päähän, voit myydä laitteen esimerkiksi netissä. Netistä löytyy useita verkkosivuja, joissa myydään vanhoja älylaitteita. Toimivasta älypuhelimesta voi saada kunnosta ja iästä riippuen hyvän hinnan. Ennen puhelimen myymistä, muista kuitenkin tyhjätä laite omista tiedoistasi.
Yksi hyvä vaihtoehto päästä eroon vanhasta ja toimivasta älypuhelimesta on lahjoittaa se hyväntekeväisyyteen. Käytöstä pois jääneet, mutta silti toimivat matkapuhelimet ovat tervetullut lahjoitus. Erilaiset hyväntekeväisyysjärjestöt ottavat vastaan toimivia älypuhelimia, joita voidaan lahjoittaa syrjäytymisvaarassa oleville nuorille tai joiden avulla kerätään varoja toiminnan ylläpitämiseen.
Miten poistaa kaikki tiedot puhelimesta?
Ennen kuin vanhan puhelimen myy netissä, vie kierrätykseen tai antaa hyväntekeväisyyteen, tulee laitteessa olevat tiedot poistaa. Siirrä puhelimessa olevat kuvat ja yhteystiedot talteen, poista muistikortti ja tyhjennä puhelimesta asetukset. Puhelimen täydellinen tyhjennys ohjelmista, yhteystiedoista ja asetuksista tehdään puhelimen asetusten kautta. Alla vielä ohjeita:
Android-puhelimen tyhjennys onnistuu asetuksista löytyvän ”varmuuskopioi ja palauta” -kohdan alta. Puhelimen täydellinen tyhjennys tehdään valitsemalla ”tehdasasetusten palauttaminen”. Joissain malleissa puhelimen jäljitys on otettava pois päältä ennen palautusta. Tehdaspalautuksen jälkeen puhelin palautuu alkutilaansa ja on valmis uudelle käyttäjälle, kuten kaupasta ostettu puhelin.
IPhone-puhelimen tyhjennystä ennen niistä on poistettava käytöstä ”etsi iPhoneni -toiminto”, joka on suunniteltu turvaamaan puhelimen tyhjennys ja uusi käyttöönotto luvattomasti. Toiminnon saa pois päältä asetusten ”iCloud-osiosta” ja se pyytää vahvistamaan toiminnon käyttäjän salasanalla. Puhelimen tyhjennys onnistuu sen jälkeen asetusten alavalikosta ”yleiset – nollaa” ja valitsemalla toiminto ”poista kaikki sisältö ja asetukset”.
Lumia-puhelimen palautus tehdasasetuksiin on piilotettu hieman hankalampaan paikkaan kuin kilpailijoilla. Tyhjennys löytyy asetusten järjestelmä-valikon ”tietoja”-sivulta. Tarvittava ”palauta puhelimen oletusasetukset” on ”tietoja”-sivulla alimmaisena vaihtoehtona.