Näin käytät puhelinta turvallisesti ulkomailla: seuraa näitä vinkkejä

Näin käytät puhelinta turvallisesti ulkomailla seuraa näitä vinkkejä

Ulkomailla matkustaessa älypuhelimen käyttö voi aiheuttaa yllättäviä kustannuksia ja turvallisuusriskejä, ellei toimintaansa suunnittele huolella. Tässä artikkelissa annamme sinulle vinkkejä, miten voit käyttää puhelintasi ulkomailla turvallisesti ja kustannustehokkaasti.

Näin käytät puhelinta turvallisesti ulkomailla

Monet ovat huolestuneita puhelimen ja internetin käytöstä ulkomailla. Tutustu kymmenen ohjeeseen, jotka auttavat sinua välttämään odottamattomat laskut ja nauttimaan stressittömästä lomasta matkapuhelimesi kanssa.

Selvitä etukäteen kohdemaasi hinnoittelu

Jos olet matkalla EU/ETA-alueelle, roaming-palvelut ovat yleensä hyvin edullisia tai jopa täysin ilman ylimääräisiä kustannuksia. Puhelut ja tekstiviestit laskutetaan kotimaan hinnaston mukaan ilman roaming-maksuja. Datasiirron laskutus sen sijaan riippuu käyttämästäsi liittymästä.

Perehdy eri sovellusten datankäyttöön

Datankäyttömäärät ja niiden laskutus saattavat olla monimutkaisia hahmottaa. Tässä on ohjeellinen esimerkki siitä, mitä voit tehdä 10 gigatavun (10 000 megatavua) EU-data-paketilla:

  • Katsoa yhden Netflix-elokuvan (1,5 tuntia) HD-tasoisena tai kaksi elokuvaa (3 tuntia) SD-tasoisena (4 Gt)
  • Vastaanottaa 1000 sähköpostiviestiä (1 Gt)
  • Ladata tai lähettää 500 korkealaatuista kuvaa (2 Gt)
  • Selata internettiä tai Facebookia 10 tuntia (1,5 Gt)
  • Käyttää Instagramia tunnin ajan (1 Gt).

Kaikki edellä mainittu on mahdollista yhdellä ja samalla datapaketilla. Pikaviestintäsovellukset eivät yleensä käytä paljoa dataa, mutta videot ja suurikokoiset kuvat, jotka lähetetään sähköpostitse, kuluttavat paljon dataa.

Muista tarkistaa ja säätää puhelimesi roaming-asetukset ennen matkalle lähtöä

Voit estää dataverkkovierailun kokonaan, jos et halua käyttää ulkomailla mobiiliverkon kautta tiedonsiirtoa vaativia sovelluksia, kuten sähköpostia tai karttapalveluja.

Huomaa, että myös pikaviestisovellusten ja kuva- tai videoviestien lähettäminen tai vastaanotto eivät onnistu, jos dataroaming on estetty. Tällöin tiedonsiirto onnistuu ainoastaan WiFi-verkoissa.

Useimmista älypuhelimista löytyy asetuksista myös käyttörajavaroitukset. Nämä toiminnot mahdollistavat sen, että puhelin antaa sinulle ilmoituksen, jos ylität itse määrittelemäsi käyttörajat. Voit myös seurata puheluiden käyttöaikaa helposti puhelimesi asetuksista.

Hyödynnä WiFi-puheluita

Ne ovat kustannustehokas vaihtoehto tavallisille kotimaan puheluille EU-alueen ulkopuolella. Voit soittaa ja vastaanottaa WiFi-puheluita missä tahansa WiFi-verkossa. Käytännössä tämä ominaisuus laajentaa operaattorisi matkapuhelinverkkoa kaikkialle, missä on WiFi, riippumatta maasta.

Jotta tämä palvelu toimisi, tarvitset WiFi-puheluita tukevan puhelinliittymän ja puhelimen sekä langattoman WiFi-verkon. Esimerkiksi DNA liittymät, Telia liittymät ja Moi liittymät osiossa on tarjolla useita puhelinliittymiä, joilla voit hyödyntää WiFi-puheluita.

WiFi-puhelut laskutetaan aina kotimaan puheluiden mukaan, vaikka olisitkin ulkomailla. Näin voit huoletta jutella puhelimessa pidempäänkin kaukomailla ilman pelkoa roaming-maksuista.

Säilytä operaattorisi asiakaspalvelunumero turvallisessa paikassa

On erittäin tärkeää pitää operaattorisi asiakaspalvelunumeroa käden ulottuvilla, erityisesti kun olet matkoilla. Jos tarvitset apua, esimerkiksi liittymäsi sulkemiseen tai datarajoitustesi muuttamiseen ulkomailla, voit soittaa tähän numeroon.

Älä luota siihen, että numero on tallennettuna puhelimesi yhteystietoihin, sillä jos puhelimesi katoaa tai se varastetaan, et pääse käsiksi näihin tietoihin. On suositeltavaa laittaa numero esimerkiksi paperille tai muuhun laitteeseen. Muista, että väliaikainen liittymän sulku voi auttaa sinua myös tilanteissa, joissa et ole varma, missä puhelimesi on.

Opettele käyttämään puhelimen etähallintaa hyvissä ajoin

Älypuhelimien etähallinta on hyödyllinen ominaisuus, joka kannattaa opetella käyttämään. Tämä ominaisuus voi auttaa sinua paikantamaan ja lukitsemaan laitteesi, jos se varastetaan tai se katoaa.

Esimerkiksi Apple-laitteissa on käytössä iCloudin tarjoama Find My iPhone -sovellus, joka mahdollistaa laitteen etähallinnan. Jos käytät Android-laitetta, voit hyödyntää Googlen Find My Device -palvelua etähallintaan.

Ennaltaehkäisy on parasta suojaa, joten suosittelemme tutustumaan laitteesi etähallintapalveluun jo ennen kuin tarvitset sitä. Tällöin voit toimia nopeasti, jos laitteesi katoaa tai se varastetaan.

Valitse matkakohteesi mukaan suositeltu operaattori

Yleisesti ottaen operaattorit ohjaavat asiakkaansa automaattisesti käyttämään suositeltua verkkoa. Tämä on erityisen tärkeää roaming-tiedonsiirron yhteydessä, sillä itse valitun operaattorin hinnat saattavat olla korkeammat kuin suositellun verkon hinnat. Vaikka suositellun verkon löytäminen saattaisi viedä hetken, se on usein taloudellisesti kannattavaa.

Esimerkiksi DNA on solminut roaming-sopimuksen yli 300 operaattorin kanssa lähes 180 maassa ympäri maailmaa. Heidän kumppaniverkostonsa on laajentunut viime aikoina, mukaan lukien uusiin maihin Etelä-Amerikassa ja Afrikassa.

Ennen matkustamista on hyvä idea tutkia kohdemaasi puhelu- ja datansiirtohintoja. Näin voit varmistaa, että saat parhaan mahdollisen hinnan ja vältät yllättävät maksut.

Varmista puhelimesi soitonsiirtoasetukset

Kun olet ulkomailla ja ohjaat puheluita toiseen numeroon, on tärkeää olla tietoinen siitä, millaisen soitonsiirron asetat. Jos esimerkiksi asetat soitonsiirron tilanteisiin, joissa et pysty vastaamaan puheluun, sinun tulee maksaa roaming-maksut kaikista ohjatuista puheluista, koska ne ohjautuvat Suomeen ulkomaan kautta.

Toisaalta, jos ohjaat kaikki puhelut automaattisesti, sinulta ei peritä roaming-maksua. Tämä voi olla hyödyllinen tieto, kun suunnittelet matkaviestintäsi ulkomailla.

Valmistaudu matkaan lataamalla kartat ja muu tarvittava sisältö puhelimeesi

Ennen matkalle lähtöä kannattaa toimia ennakoivasti ja ladata alueen kartat puhelimeesi. Tämä mahdollistaa karttojen käyttämisen ilman tiedonsiirtoyhteyttä ulkomailla, säästäen datankäyttöä ja potentiaalisia kuluja.

Samoin matkalla luettavaksi tarkoitetut kirjat, lehdet tai elokuvat kannattaa ladata laitteellesi ennen matkalle lähtöä. Näin voit nauttia viihteestä missä ja milloin tahansa ilman tarvetta internet-yhteydelle.

Mukauta ulkomaan tiedonsiirron saldoraja tarpeidesi mukaiseksi

Saldorajapalvelut vaihtelevat operaattorittain. Esimerkiksi DNA tarjoaa kaikissa liittymissään automaattisen Datarajoitus ulkomailla -lisäpalvelun. Tämä EU:n asetuksen mukainen käyttökatto on suunniteltu estämään yllättävät laskut tiedonsiirrosta.

Datarajoitus ulkomailla -palvelu auttaa hallitsemaan tiedonsiirtokuluja, jotka voivat kertyä esimerkiksi nettiselailusta, sähköpostin käytöstä tai tiedostojen lataamisesta ulkomailla. Kun saldoraja täyttyy, palvelu katkaisee tiedonsiirtoyhteyden, suojaten sinua odottamattomilta kuluilta.

Kun liittymäsi on käyttänyt 80 prosenttia ulkomaan tiedonsiirtorajasta, saat muistutusviestin. Saat toisen viestin, kun saldoraja on täysin käytetty, eikä liittymälläsi voi enää käyttää tiedonsiirtopalveluja ulkomailla. Tämä varmistaa, että pysyt tietoisena datankäytöstäsi ja voit välttää yllättävät laskut.

Puhelinliittymä.com
Logo