Oletko miettinyt joskus, miten vähentää puhelimen käyttöä? Vähentämällä puhelimen käyttöä vapauttaa se yllättävän paljon aikaa niin omille ajatuksille kuin muulle tekemiselle. Älypuhelimen jatkuva vilkuilu ja uusien ilmoitusten tarkistaminen vie runsaasti energiaa päivän aikana ja häiritsee keskittymiskykyä.
Miten vähentää puhelimen käyttöä?
Oletko kiinnittänyt huomiota siihen, että vilkuilet jatkuvasti puhelinta? Oletko miettinyt, että puhelimen käyttöä pitäisi jollain tavalla vähentää? Lähes jokaisella meistä on tapana vilkaista puhelinta useamman kerran päivässä vain tarkistaakseen, onko uusia ilmoituksia tullut. Toisinaan taas puhelin soi tai hälyttää milloin mistäkin asiasta, joku soittaa, Facebook tai WhatsApp ilmoittaa olemassa olostaan tai saat uuden sähköpostin.
Puhelimen jatkuva vilkuilu ja sosiaalinen media voivat viedä jopa useamman tunnin päivästä. Siihen päälle kun lasketaan vielä kaikki muu puhelimen selaaminen, kuluu helposti monta tuntia päivästä puhelin kädessä. Puhelimella hoidetaan tietenkin myös paljon tärkeitä asioita töissä ja vapaa-ajalla, mutta suurin osa on niin sanottua turhaa selaamista tai ilmoitusten tarkistamista vain ajan kuluksi.
Älypuhelimen jatkuva tarkistaminen ja vilkuilu häiritsee keskittymiskykyä ja vie energiaa. Teksasin Austinin yliopiston tutkimuksen mukaan pelkkä älypuhelimen läsnäolo häiritsee ajatteluamme. Aivot joutuvat pinnistelemään, kun yritämme olla vilkaisematta välillä puhelinta. Tällaisessa tilanteessa olisi hyvä aloittaa esimerkiksi digipaasto, eli vähentää puhelimen käyttöä erilaisten vinkkien avulla.
Puhelimeen ja sosiaaliseen mediaan on mahdollista myös koukuttua, jolloin voi tuntua erittäin haastavalta olla hetki ilman puhelinta tai esimerkiksi Facebookin tai Instagramin selaamista. Onneksi puhelimesta tai sosiaalisesta mediasta vieroittuminen ei ole mitään rakettitiedettä, eikä se tarkoita sitä, että puhelimella ei saisi tehdä enää mitään ajankuluksi tai somen käyttö pitäisi lopettaa kokonaan.
Mikäli olet huolissasi omasta puhelimen käytöstä ja haluat rajoittaa sitä jollain tavalla, lue alta Puhelinliittymä.com palvelun 10 yksinkertaista ja helppoa vinkkiä. Netissä voit myös useilla verkkosivuilla testata, oletko koukussa älypuhelimeesi. Voit kokeilla myös olla yhden kokonaisen päivän ilman puhelinta ja selvittää siten, kuinka helposti pärjäät päivän ilman somea, erilaisia sovelluksia ja puhelimen selaamista.
Vähennä puhelimen käyttöä sovellusten avulla
Saatavilla on useita maksullisia ja ilmaisia sovelluksia, joiden avulla voit seurata ja rajoittaa puhelimen käyttöä. Sovellukset laskevat tarkan ajan, kuinka kauan olet käyttänyt puhelintasi päivän aikana, pelannut pelejä tai surffaillut muuten vain netissä. Erilaisia rajoitusohjelmia voidaan ladata helposti ja nopeasti niin älypuhelimeen kuin tietokoneeseenkin.
Sovelluksia löytyy toiminnoiltaan laidasta laitaan, osa saattaa vain päivän päätteeksi ilmoittaa, kunka paljon olet puhelintasi käyttänyt päivän aikana ja toisissa taas voit asettaa ennakkoon ajan, kuinka kauan voit käyttää esimerkiksi internetiä ja sovelluksia päivässä. Mikäli päivittäinen puhelimen käyttöaika ylittyy, sovellus estää puhelimen tietyt toiminnot. Esimerkiksi soittaminen ja tekstiviestien lähettäminen onnistuu, Facebookin avaaminen tai pelaaminen ei.
Useimpiin sovelluksiin voit asettaa myös aikataulun, jolloin sovellusten käyttäminen ei ole mahdollista. Tällaisia aikoja voisi olla esimerkiksi aamupala, päivällinen, iltapala ja tunti ennen nukkumaan menoa. Asetat tarkat kellonajat aina itse ja voit halutessasi tehdä niihin muutoksia. Suosittelemme kokeilemaan ainakin ensin ilmaisia sovelluksia, joista on jaettu netissä erinomaisia kokemuksia.
Hanki rannekello
Kellonaika on varmasti yksi yleisimmistä syistä kaivaa älypuhelin käteen, jonka jälkeen tulee tietenkin katsottua samalla uudet ilmoitukset, selattua Facebookia ja Instagramia kuin automaattisesti. Kun hankit rannekellon, voit vilkaista kellonajan ranteestasi nopeammin kuin kaivamalla puhelimen taskusta, jolloin ei tule kiusausta selata puhelinta samalla.
Nukkumaan mennessä voit asettaa puhelimen äänettömälle ja jättää sen eri huoneeseen, tarvittaessa voit tarkistaa kellonajan ranteestasi. Nukahdat melko varmasti nopeammin, kun et selaa puhelinta sängyssä.
Aseta sovellusten ilmoitukset äänettömälle
Yksi hyvä keino vähentää puhelimen käyttöä on asettaa sovellusten ilmoitukset äänettömälle. Kun otat niin sanotut turhat piippaukset pois päältä, puhelimen tarkistamisen tarve vähenee huomattavasti. Koko puhelinta ei tarvitse laittaa äänettömälle, vain sovelluksien ilmoitukset. Silloin puhelin soi ja piippaa vain silloin, kun joku soittaa tai lähettää tekstiviestin.
Älä kanna puhelinta aina mukana
Kotona voit keksiä puhelimelle paikan, jossa säilytät sitä. Kun puhelin kulkee aina mukana taskussa, tulee sitä myös vilkaistua ja selailtua useammin. Voit jättää puhelimen myös halutessasi kotiin, kun lähdet esimerkiksi lenkille tai käymään kaupassa.
Aseta itsellesi someaika
Mieti ensin sopiva someaika, esimerkiksi viisi minuuttia joka toinen tunti. Mikäli pelaat puhelimella usein erilaisia pelejä, voit asettaa itsellesi myös peliajan. Voit hallita puhelimen käyttöäsi määrittämilläsi aikatauluilla. Voit myös päättää valmiiksi kellonajan, jonka jälkeen et enää selaa somea tai pelaa pelejä. Esimerkiksi klo 20:00, jonka jälkeen keskityt täysin muihin hommiin.
Lopeta somen käyttö puhelimella
Yksi erinomainen tapa vähentää puhelimen käyttöä on lopettaa kokonaan tiettyjen sovellusten käyttö. Voit poistaa puhelimestasi sellaiset sovellukset, joita yleensä selaat vain ajan kuluksi. Esimerkiksi Facebookia selataan yleensä useita kertoja päivässä, jonka jälkeen todetaan, ettei kaverit ollutkaan päivittäneet mitään uutta. Voit käyttää Facebookia esimerkiksi vain yhden kerran päivän aikana tietokoneella.
Aseta itsellesi lopetussääntö
Monet meistä sanovat kaivaessaan puhelimen taskustaan, että tarkistan yhden tärkeän asian vain nopeasti. Ensimmäisenä tarkistetaan se tärkeä asia, jonka jälkeen päädytään helposti tarkistamaan ja selaamaan WhatsApp, Facebook, Instagram ja Twitter. Yhden tärkeän asian tarkistamiseen kuluu tällä tavalla helposti tunti.
Aseta itsellesi sellainen sääntö, että laitat puhelimen pois esimerkiksi 10 minuutin jälkeen, jolloin laitteen parissa ei kulu enää hallitsemattomasti aikaa. Voit myös katsoa kellosta, kuinka kauan yleensä selaat puhelinta, kun aiot vain tarkistaa nopeasti jonkun tärkeän asian. Sen jälkeen voit vaikka aluksi puolittaa ajan, jonka saat kuluttaa puhelin kädessä. Hetken kuluttua voit halutessasi lyhentää asettamaasi aikaa.
Opettele uusi tapa huonon tilalle
Yksi tapa vähentää älypuhelimen liiallista käyttöä on opetella täysin uusi tapa huonon tavan tilalle. Voit esimerkiksi puhelimen selaamisen sijaan ottaa mielenkiintoisen kirjan tai lehden käteen ja lukea sitä. Jo muutaman viikon kuluessa huomaat varmasti merkittävän eron ja kirjojen tai lehtien lukemisesta saattaa tulla kuin vahingossa uusi mukava harrastus.
Sovellusten poistaminen käytön jälkeen
Yksi tiukimmista tavoista on sovellusten poistaminen käytön jälkeen. Silloin aikaa vievien sovellusten ja pelien käyttäminen ei onnistu nopeasti, sillä joudut aina näkemään enemmän vaivaa ja lataamaan sovelluksen tai pelin uudelleen.
Järjestä puhelimen aloitusnäyttö
Puhelimen aloitusnäytölle järjestetään yleensä useimmin käytetyt sovellukset, kuten esimerkiksi pelit, Facebook, Instagram, Twitter yms. Mikäli haluat vähentää puhelimen käyttöä, kannattaa aloitusnäyttö laittaa uuteen järjestykseen. Järjestä valikko siten, että siinä on helposti saatavilla vain hyödylliset sovellukset. Sovellukset, joiden käyttöä haluaisit vähentää kannattaa siirtää sivummalle, josta ne on vaikeampi avata.
Mistä puhelinriippuvuuden tunnistaa?
Puhelinriippuvuuden voi tunnistaa useista eri asioista. Kokosimme alle viisi erilaista merkkiä, joista riippuvuuden voi tunnistaa.
- Jos lukemattomat viestit ja vastaamattomat puhelut saavat sykkeen nousemaan, on se yleensä merkki kännykkästressistä. Huono merkki on myös se, jos haluat toistuvasti vilkuilla puhelintasi päivällä ja yöllä herätessä.
- Mikäli pelkäät jääväsi jatkuvasti paitsi asioista, ellet surffaa netissä tai selaa somea, kertoo sen riippuvuudesta. Älypuhelimien käyttäjillä on todettu oireita, jotka viittaavat pelkoon siitä, että he ei pysy muun maailman kärryillä selaamatta jatkuvasti puhelinta.
- Yksi huolestuttava merkki on se, että aikasi perheesi ja ystäviesi kanssa kärsii puhelimen käytön takia. Kun olet perheesi kanssa esimerkiksi illallisella tai kaverien kanssa ulkona, anna puhelimen olla ja keskity vain heidän seuraansa.
- Jonkinlainen merkki kännykkäriippuvuudesta on se, jos tunnet olosi levottomaksi tai ahdistuneeksi ollessasi erossa älypuhelimestasi. Useissa tutkimuksissa on todettu vieroitusoireiden olevan jopa yhtä vahvoja kuin huumeriippuvaisilla.
- Jos luulet tai tunnet toistuvasti puhelimesi värisevän tai soivan taskussa ja joudut sen takia toistuvasti tarkistamaan ilmoitukset, on se merkki stressistä. Haamukännykkäsyndrooma on tutkijoiden löytämä merkki teknologiariippuvuudesta.
Lähde: mtvuutiset.fi & Is.fi