Mitä kannattaa tehdä, jos puhelin katoaa?

Mitä kannattaa tehdä, jos puhelin katoaa

Eikö puhelintasi löydy? Onko puhelimesi hävinnyt? Epäiletkö, että joku on saattanut varastaa sen? Jos näin on, on tärkeää toimia nopeasti. Tässä on ohjeita, miten voit yrittää saada puhelimesi takaisin tai ainakin minimoida mahdolliset vahingot.

Kokeile soittaa puhelimeesi

On aina olemassa se mahdollisuus, että olet saattanut jättää puhelimesi johonkin huomaamattasi, ja tämän seurauksena joku toinen on löytänyt sen. Tämä voi tapahtua helposti erityisesti julkisilla paikoilla, kuten kahviloissa, toimistoissa tai julkisissa kulkuvälineissä, missä puhelin voi unohtua pöydälle tai penkille.

Jos joku rehellinen henkilö on puhelimesi löytänyt, on mahdollista, että hän yrittää ottaa yhteyttä sinuun puhelimen tietoja hyödyntäen tai jättää sen löytötavaratoimistoon. Tässä tilanteessa on hyvä olla valmistautunut siihen, että puhelimesi voi palata takaisin sinulle, mutta on myös tärkeää ryhtyä toimiin puhelimen tietojen suojaamiseksi siltä varalta, että se on päätynyt vääriin käsiin.

Paikanna kadonnut puhelimesi

Voit jäljittää Applen puhelimet tietokoneeltasi kirjautumalla sisään Apple ID:lläsi osoitteessa www.icloud.com ja valitsemalla ”Etsi iPhoneni” -toiminnon.

Samsungin Android-puhelimet tarjoavat oman paikannuspalvelunsa, kun taas muiden Android-merkkien puhelimet vaativat kolmannen osapuolen sovelluksen, kuten Android-laitteenhallinnan, paikantamiseen.

Ota yhteyttä operaattoriisi ja katkaise liittymäsi

Mikäli uskot, että kadonnut puhelimesi on varastettu tai sitä käytetään luvattomasti, on ensimmäinen toimenpide ottaa yhteyttä operaattoriisi ja keskeyttää liittymäsi käyttö väliaikaisesti. Suurin osa operaattoreista tarjoaa mahdollisuuden sulkea puhelinliittymä itsepalvelun kautta verkkosivuillaan, käyttäen omia käyttäjätunnuksiasi.

On myös elintärkeää vaihtaa kaikki laitteeseesi tallennetut salasanat, erityisesti jos puhelimesi ei ollut suojattu tehokkaalla lukituksella. Vahva tietoturva auttaa estämään henkilökohtaisten ja arkaluontoisten tietojen joutumisen vääriin käsiin. Lisäksi, joissain tietoturvasovelluksissa on ominaisuuksia, jotka mahdollistavat puhelimen paikantamisen.

Mikäli puhelimesi on varastettu, tee rikosilmoitus

Voit tehdä rikosilmoituksen verkossa Poliisin sivustolla: poliisi.fi/rikokset. Ilmoituksen tekemiseen tarvitaan puhelimesi imei-koodi, jonka löydät laitteen alkuperäisestä pakkauksesta. On tärkeää pyytää kopio rikosilmoituksesta, sillä se on tarpeen vakuutuskorvauksia hakiessasi. Suosittelemme myös sulkemaan puhelimesi liittymän tai SIM-kortin pysyvästi ja hankkimaan uuden tilalle.

Näin voit ennaltaehkäistä ongelmat

Varmista puhelimesi turvallisuus asentamalla kasvojen- tai sormenjälkitunnistus tai ainakin asettamalla suojakoodi. Lisäksi käytä PIN-koodin kyselyä. Tämä estää varasta pääsemästä käsiksi liittymääsi.

Aktivoi puhelimesi paikannuspalvelut. Jos puhelimesi ei sisällä tätä ominaisuutta vakiona, asenna tarvittava sovellus paikannusta varten.

Tallenna puhelimesi imei-koodi kirjoittamalla *#06# puhelimessasi ollessasi soittotilassa. On myös hyödyllistä merkitä muistiin operaattorisi päivystysnumero, jonka avulla voit sulkea liittymäsi tarvittaessa ulkomailla.

Luo käyttäjätunnukset operaattorisi verkkosivustolle, jotta voit kirjautua palveluun ja sulkea liittymäsi tarvittaessa.

Puhelinliittymä.com
Logo