Mitä 5G puhelimet oikeastaan ovat?

Mitä 5G puhelimet oikeastaan ovat?

Oletko joskus miettinyt, mitä 5G puhelimet ovat ja kannattaako sellainen hankkia? Tätä asiaa on pohtinut varmasti jokainen, joka on hankkinut uuden puhelimen viimeisen kahden vuoden aikana. Samoin puhelinliittymää vaihtaessa on saattanut huomioida sen asian, että valtaosa markkinoilla olevista liittymistä on 5G liittymiä.

Mitä 5G puhelimet ovat?

Varmasti jokainen uutta puhelinta viime aikoina katsellut on huomannut, että nykyaikana valtaosa uusista matkapuhelimista on 5G puhelimia. Samoin puhelinliittymien hintoja tarkastaneet ovat varmasti huomanneet, että 5G nettiliittymät ja mobiililaajakaistat ovat vallanneet markkinat. Tänä päivänä suurin osa kuluttajista hankkii uudenlaisen 5G puhelimen ja 5G liittymä, joka hyödyntää uutta 5G verkkoa.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan uudet 5G puhelimet eroavat vanhoista 4G malleista siten, että ne kykenevät vastaanottamaan ja käyttämään uuden 5G verkon käyttämiä taajuuksia. 4G- ja 5G verkko käyttävät eri taajuuksia, jonka takia vanhat puhelinmallit eivät pysty hyödyntämään 5G verkkoa. Jos haluat käyttää 5G verkkoa, tulee sinulla olla 5G:tä tukeva puhelin ja puhelinliittymä.

Mikäli olet suurimman osan päivästä 5G verkon alueella, kannattaa jo nyt hankkia 5G puhelin ja puhelinliittymä. Kun käytössäsi on 5G puhelin ja liittymä, siirryt käyttämään aina automaattisesti nopeinta saatavilla olevaa verkkoa. Mikäli 5G verkko ei ole saatavilla, siirryt automaattisesti käyttämään seuraavaksi nopeinta verkkoa, eli 4G verkkoa.

Uudet 5G puhelimet toimivat myös 4G- ja 3G verkoissa, mikäli 5G verkkoa ei ole jollain liikkumallasi alueella saatavilla. 5G tekniikalla varustetut matkapuhelimet olivat vielä markkinoille ilmestyessä huomattavasti perinteisiä 4G puhelimia arvokkaampia, mutta tänä päivänä 5G puhelimia löytyy jo useammasta eri hintaluokasta.

Puhelinliittymä.com palvelun kautta voit helposti siirtyä vertailemaan uudet 5G puhelimet ja 5G liittymät, jolloin käytössäsi on aina nopein saatavilla oleva verkko.

Miksi hankkia 5G puhelin?

5G puhelimien ilmestyessä markkinoille, monet pohtivat sitä, kannattaako 5G matkapuhelin hankkia ja mitä hyötyä siitä on. Uusien matkapuhelimien hinnat eivät myöskään alkuvaiheessa hirveästi houkutellut kuluttajia. 5G puhelimien hinnat olivat alkuvaiheessa lähes tuplasti korkeammat kuin vastaavien 4G puhelimien mutta onneksi hinnat ovat lähteneet jo laskusuuntaan.

Alkuvaiheessa monet kuluttajat jättivät vielä 5G puhelimen ostamatta, koska 5G verkko ei ollut vielä saatavilla. Tällä hetkellä useimmat operaattorit ovat saaneet 5G verkon toimimaan hyvin etenkin suurissa kaupungeissa, joista verkko leviää pikkuhiljaa kohti pienempiä paikkakuntia. Nykyaikana suurin osa uutta älypuhelinta katseleva valitsee lopulta 5G puhelimen ja liittymän.

Yksinkertaisesti 5G puhelin kannattaa hankkia nyt, mikäli haluaa päästä surffailemaan uudessa 5G verkossa. 5G verkon suurin etu on sen tarjoama nopeus, se yltää parhaimmillaan jopa 1 Gbit/s nopeuksiin. Vaikka nykyinen 4G verkko tunnetaan kattavana ja nopeana, tarjoaa se yleisesti vain noin 100 Mbit/s maksiminopeuden, jos mitataan todellista nopeutta.

5G verkossa toinen erinomainen puoli on matala tiedonsiirtoviive. Parhaimmillaan verkko pystyy jopa 1 millisekunnin viiveeseen, joka on toistaiseksi ollut mahdollista saavuttaa vain kiinteän valokuituyhteyden avulla. Tiedonsiirtoviive tarkoittaa aikaa, jossa verkkoyhteys reagoi sille annettuihin käskyihin. Minimaalinen viive on erinomainen asia esimerkiksi mobiilipelaajille.

5G verkon kapasiteetti

5G verkko laajenee päivä päivältä ja kohta se on saatavilla ympäri Suomen. 5G verkossa on nykyiseen 4G verkkoon verrattuna kymmeniä parempia ominaisuuksia. Yksi 5G verkon eduista on kapasiteetti, eli se ei ruuhkaudu samaan tapaan kuin 4G verkko. Jos saman 4G tornin alueella on runsaasti laitteita, jotka käyttävät samaan aikaa mobiilidataa, verkko ruuhkautuu ja hidastuu.

Olet varmasti huomannut joskus esimerkiksi suuressa kaupungissa ollessa, kuinka 4g verkko tuntuu toimivan eri aikoihin huonommin ja välillä jopa menevän täysin jumiin, vaikka puhelin toimii muuten normaalisti. Tiheästi asutuilla alueille tähän tilanteeseen törmää melko usein. Silloin saman 4G maston alueella on niin paljon käyttäjiä, että verkko ruuhkautuu ja hidastuu käyttäjille.

5G verkossa samaa monille tuttua ongelmaa ei ole. 5G verkkoon mahtuu moninkertaisesti yhtäaikaisesti verkkoa käyttäviä laitteita, joka tekee siitä erinomainen tiheästi asutuilla alueilla, kuten suurissa kaupungeissa. Uuden 5G verkon kapasiteetti on selvästi nykyistä 4G verkkoa suurempi, joten siihen saa yhdistettyä suuremman määrän laitteita samaan aikaa ongelmitta.

5G verkkoon voidaan yhdistää yhden neliökilometrin alueella jopa miljoona laitetta, joka kertoo tarpeeksi selvästi kaikille sen, ettei verkon pitäisi ruuhkautua lähes missään tilanteessa edes esimerkiksi suurissa urheilutapahtumissa tai festarialueella. 5G verkon on kerrottu toimivan huomattavasti paremmin myös liikkeellä ollessa, esimerkiksi junassa tai autossa.

Puhelinliittymä.com
Logo