Pesetkö kädet saippualla tai desinfioit huolellisesti useamman kerran päivässä, jonka jälkeen kaivat puhelimen taskusta ja jatkat päivän askareita? Puhelinliittymä.com kertoo, että monet meistä tarttuu puhelimeen kymmeniä kertoja päivässä niin töissä, kotona, kaupassa, vessassa, kaverin luona ja lukuisissa muissa paikoissa, jonka takia puhelin muuttuu nopeasti melkoiseksi bakteeripesäksi.
Milloin viimeksi puhdistit älypuhelimesi?
Tutkimuksien mukaan suuri osa matkapuhelimen käyttäjistä vilkaisee puhelintaan noin 150-200 kertaa päivässä ja koskettaa, painaa tai pyyhkäisee puhelimen näyttöä noin 2500 kertaa päivässä. Eikä se ole mikään ihme, sillä älypuhelin kulkee mukanamme aamusta iltaan. Puhelin on lähes jatkuvasti alttiina pölylle, lialle ja rasvalle, jonka takia se muuttuu hyvin nopeasti melkoiseksi bakteeripesäkkeeksi.
Moni meistä pesee kädet saippualla tai desinfioi monta kertaa päivän aikana, jonka jälkeen kaivaa puhelimen taskusta ja vilkaisee uudet ilmoitukset. Käsien puhdistamisesta ei ole hirveästi hyötyä, mikäli kaivaa lähes heti likaisen puhelimen taskustaan, jota ei ole puhdistanut aikoihin. Tiesitkö, että älypuhelimen näytöllä voi olla jopa kymmenkertaisesti bakteereja verrattuna wc-pönttöön?
Tässä kohtaa onkin hyvä aika kysyä, milloin olet viimeksi puhdistanut älypuhelimesi? Puhelimeen kertyy nopeasti bakteereja jokaisen käyttökerran jälkeen, jonka takia esimerkiksi kerran kuukaudessa tehty puhdistaminen ei oikeastaan auta yhtään mitään. Erityisen tärkeää olisi malttaa olla käyttämättä puhelinta tilanteissa, joissa se on erityisen altis bakteereille, kuten vessassa käydessä.
Vessa on ylivoimaisesti yksi suurimmista bakteerilähteistä, koska puhelinta käytetään vessassa ollessa ja kädet puhdistetaan vasta vessakäynnin jälkeen. Esimerkiksi ulosteperäiset norovirukset voivat elää pitkään ja älypuhelin on valitettavasti otollinen kasvualusta erilaisille viruksille. Olisi tärkeä muistaa puhdistaa puhelin riittävän usein, esimerkiksi aina käsien pesun yhteydessä.
Käsienpesun yhteydessä tehty puhdistus ja viikoittain tehty perusteellisempi puhdistaminen pitää puhelimen puhtaana ja hyvässä kunnossa. Suosittelemme käyttämään puhelimen puhdistamisessa pehmeää mikrokuituliinaa, joka ei naarmuta puhelinta. Suosittelemme hankkimaan puhelimeen myös panssarilasin ja suojakuoret, jotka suojaavat puhelinta ja puhelimen näyttöä naarmuilta.
Panssarilasin, suojakuoren ja mikrokuituliinan saat edulliseen hintaan Mobiilitukku.fi verkkokaupasta.
Miten puhelimen näyttö puhdistetaan?
Ensimmäisenä on tärkeä pyyhkiä puhelimen näytöstä pois isot liat, kuten pinttyneet liat, rasvat, sinitarrat tai muut mahdolliset töhnät. Isojen ja pinttyneiden likojen puhdistamisessa voit käyttää jotain pehmeää työkalua, jolla varovasti raaputtaa lika pois. Puhelimen näyttö naarmuuntuu erittäin helposti, joten varo näytön naarmuuntumista ja käytä voimaa aina harkiten.
Kun olet saanut puhdistettua näytön isot liat, pyyhi näyttö pesuaineella kostutetulla mikrokuituliinalla tai alkoholiliinalla. Alkoholiliina soveltuu puhelimen näytön puhdistamiseen erityisen hyvin, sillä se haihtuu näytön pinnalta pois erittäin nopeasti ja poistaa hyvin likaa ja rasvaa. Kun alkoholiliinasta jäävä kosteus haihtuu nopeasti näytön pinnasta, ei näyttöön jää juuri mitään jälkiä pyyhkimisestä.
Mikäli sinulla ei ole alkoholiliinaa, voit käyttää ikkunanpuhdistusainetta tai muuta ainetta, joka on tarkoitettu näyttöjen puhdistamiseen. Muista kuitenkin, että laitetta ei saa kastella märäksi, esimerkiksi suihkepullolla sumuttamalla. Latausportti, kaiuttimet ja kuulokeliitäntä ei kestä kosteutta, ellei laitteesi ole vedenkestävä. Parempi vaihtoehto on pyyhkiä näyttö puhdistusaineella kostutetulla mikrokuituliinalla.
Puhdistamisen jälkeen pyyhi näyttö vielä kuivalla mikrokuituliinalla. Parhaan lopputuloksen saavutat vetämällä mikrokuituliinaa yhteen suuntaan varovasti painaen. Pyyhi näyttö esimerkiksi useamman kerran ylhäältä alas, jonka jälkeen nosta liina takaisin näytön yläosaan ja pyyhi uudelleen alas asti. Käytä näytön pyyhkimiseen aina mikrokuituliinaa, sillä esimerkiksi talouspaperi saattaa naarmuttaa näyttöä.
Miten puhdistan puhelimen muut osat?
Älypuhelimen näytön puhdistamisen lisäksi on tärkeä puhdistaa puhelimen muut osat erilaisista bakteereista ja muusta liasta. Muista puhdistaa hyvin myös kameran linssi, sillä sormi osuu usein linssiin puhelinta käyttäessä, jonka jälkeen linssi on rasvainen ja kuvat voivat olla epätarkkoja. Puhelimen napit ja liittimet keräävät myös melko paljon nukkaa ja muuta likaa puhelimen ollessa taskussa.
Useimmissa älypuhelimissa äänenvoimakkuuden kytkin puhelimen kyljessä kerää likaa ja pahimmassa tapauksessa nappi jumittuu. Puhelinta puhdistaessa tarkista ja puhdista myös kaikki napit ja nappikotelot huolellisesti esimerkiksi hammastikulla. Pölyä kertyy lähes kaikissa puhelinmalleissa myös kuulokeliitäntään ja latausporttiin, jotka kannattaa myös muistaa puhdistaa huolella.
Latausportin ja kuulokeliitännän puhdistamisessa voit käyttää hammastikkua, muovityökalua tai paineilmaspraytä. Yleensä nukka ja muu lika saadaan puhdistettua melko helposti, mutta joskus lika voi olla erittäin pinttynyttä. Mikäli latausportin tai kuulokeliitännän puhdistamisesta on kulunut kauemman aikaa, saattaa lika olla tiivistynyt ajan kuluessa erittäin lujasti pohjaan kiinni.
Tässä kohtaa saattaa käydä jopa niin, että puhelinta ei saa enää ladattua tai kuulokkeista ei kuulu enää mitään. Aina kun puhelin laitetaan laturiin tai laitetaan kuulokkeet kiinni, painetaan likaa vain tiiviimmäksi pohjalle ja lopulta likaa on niin paljon, ettei lataaminen enää onnistu tai kuulokkeet ei enää yhdistä. Vika johtuu hyvin harvoissa tapauksissa puhelimesta, laturista tai kuulokkeista.
Muista pitää käsihygienia kunnossa
On tärkeä muistaa, että vaikka älypuhelimen puhdistaminen ja puhtaana pitäminen on erinomainen tapa estää erilaisten bakteerien leviäminen, on silti sitäkin tärkeämpää pitää käsihygienia aina kunnossa. Kädet on tärkeä puhdistaa huolellisesti vedellä ja saippualla tai desinfiointiaineella riittävän usein, sillä bakteerit ja virukset päätyvät puhelimeen yleensä käsien kautta.
Käsissä oleilevat bakteerit ja muut pöpöt kannattaa hävittää jo ennen puhelimeen koskemista ja välttää käyttämästä puhelinta esimerkiksi vessassa tai ruokaa laittaessa. Kädet olisi tärkeä pestä huolellisesti myös silloin, kun lainaa puhelinta toiselta henkilöltä. Jos lainaat puhelintasi esimerkiksi ystävälle, puhdista puhelimen saatuasi käsien lisäksi myös puhelin. Helsingin Sanomien mukaan, puhelimen lainaaminen on yhtä vaarallista kuin kättely.
Älypuhelimessa olevat pöpöt ja bakteerit ovat lähtöisin yleensä puhelimen omistajan suusta, iholta tai käsistä ja laitteen omistajalla on yleensä hyvä vastustuskyky niitä kohtaan. Ystävälle bakteerikanta voi kuitenkin olla täysin vieras. Jos siis lainaat jonkun toisen henkilön puhelinta, puhdista kädet hyvin heti puhelimen palauttamisen jälkeen.
Puhelimen ja käsien puhtauteen on onneksi helppo vaikuttaa itse puhdistamalla kädet ja puhelin riittävän usein, johon kuluu lopulta melko vähän aikaa. Käsien ja puhelimen hygieenisyys on omissa käsissäsi ja pienillä teoilla on erittäin suuri vaikutus siihen, kuinka paljon ja minkälaisia bakteereja ja pöpöjä käsissäsi ja puhelimessasi asustelee.