Lähes jokaisella suomalaisella on taskussa matkapuhelin, jolla voidaan soittamisen ja tekstiviestien lähettämisen lisäksi tehdä melkeinpä mitä tahansa nettiyhteyden ansiosta. Älypuhelimilla voidaan hoitaa päivittäisten tärkeimpien asioiden lisäksi myös paljon muuta, kuten esimerkiksi maksaa laskuja, hoitaa pankki- tai työasioita, lukea uutisia, pelata pelejä, katsoa sarjoja ja elokuvia. Ainoa este voi on liian hidas nettiyhteys, joka tulisi valita aina omaan käyttötarkoitukseen sopivaksi.
Puhelimen käyttäjistä suurin osa voidaan luokitella tavallisiksi käyttäjiksi
Valtaosa markkinoilla olevista kuluttajille suunnatuista puhelinliittymistä sisältää tänä päivänä nettiyhteyden ja on muilta ominaisuuksiltaan rajattomia. Puhelinliittymää valitessa tehdään usein ensin päätös siitä, minkä operaattorin asiakkaaksi halutaan ryhtyä seuraavaksi. Päätöksen jälkeen valitaan liittymävalikoimasta yksinkertaisesti sopiva puhelinliittymä netin nopeuden perusteella.
On tärkeä valita riittävän nopea mobiililaajakaista omaa kulutusta ja käyttötarkoitusta ajatellen, jotta kaikista haluamistaan sovelluksista on mahdollista nauttia mielin määrin. Mikäli valitsee hieman liian hitaalla nettiyhteydellä varustetun puhelinliittymän muutaman euron halvemman kuukausimaksun toivossa, saattaa tiettyjen palveluiden tai sovellusten käyttö jäädä vain haaveeksi liian hitaan nettiyhteyden takia.
Mikä sitten mahtaa olla riittävä netin nopeus puhelinliittymään? Sitä on mahdotonta kenenkään toisen henkilön sanoa, ainakaan tietämättä tarkemmin netin käyttötarkoitusta. Suurin osa älypuhelimen käyttäjistä voidaan luokitella tavallisiksi käyttäjiksi, joiden netin käyttö ei ole tavattoman runsasta tai sellaista, joka vaatisi sen kalleimman ja nopeimmalla nettiyhteydellä varustetun puhelinliittymän.
Nettiyhteyden nopeuden valinta kannattaa aloittaa pohtimalla sitä, mitä sovelluksia ja palveluita puhelimellaan haluaa käyttää. Onko puhelimella tarkoitus pelata laadukkaita pelejä, jakaa nettiä muille laitteille, katsoa elokuvia tai käyttää suoratoistopalveluita? Netin maksiminopeuden voi valita nykyaikana kymmenistä eri vaihtoehdoista, jonka takia kuluttajalla voi olla vaikeuksia valita sopiva nettiyhteys puhelimeensa.
Mikä on riittävä netin nopeus puhelinliittymään?
Miten erottaa, onko oma netin käyttö niin sanotusti normaalia vai kovan luokan käyttöä, jolloin tarvitaan huippunopea nettiliittymä? Tällä hetkellä puhelinliittymien netin ilmoitetut maksiminopeudet ovat: 1, 10, 20, 100, 150, 200, 300, 400, 600, ja 1000 Mbit/s.
Tutkimuksemme mukaan nämä nopeudet riittävät yleisesti seuraaviin tarpeisiin. On kuitenkin muistettava, että liittymien nopeudet ovat teoreettisia nopeuksia ja lähes aina ilmoitettua hitaampia.
- 1 Mbit/s: Sähköpostin ja uutisten lukeminen, Whatsappin käyttö sekä perus netin selaaminen.
- 10 Mbit/s: Musiikin striimaus, äänikirjojen ja podcastien kuuntelu sekä videoiden katselu.
- 100-300 Mbit/s: 4K-videoiden ja suoratoistopalvelujen striimaus, netin jakaminen televisioon ja tietokoneelle (esim. Netflixin katselua varten)
- 400-1000 Mbit/s: Pelaaminen, jossa nettiyhteyden nopeus on erityisen tärkeää. Tarvitset huippunopean nettiyhteyden, jos pelaat online pelejä, joissa ei saa olla pienintäkään viivettä pilaamassa hyvää pelikokemusta. Huippunopea nettiyhteys on myös erityisen tärkeä silloin, jos netti jaetaan lähes kaikille nettiyhteyttä tarvitseville laitteille ja nettiä käytetään jatkuvasti useammalla laitteella yhtä aikaa.
Mitä on hyvä ottaa huomioon? 4G liittymät toimivat hyvin harvoin yli 100 Mbit/s todellisella nopeudella mitattuna, joten yleensä tämän nopeampaa nettiyhteyttä ei kannata hankkia. Jos haluaa ostaa esimerkiksi 300 Mbit/s maksiminopeudella varustetun puhelinliittymän, kannattaa ainakin tarkistaa, onko todellinen maksiminopeus lähellekään luvattua nopeutta.
Yleisesti 100 Mbit/s netti riittää mainiosti yhden henkilön tarpeisiin. Monet ovat hankkineet puhelinliittymän, jossa ilmoitettu maksiminopeus on ollut 100 Mbit/s ja se on riittänyt hyvin tavallisessa käytössä puhelimessa, jaettuna tietokoneelle ja televisiolle Netflixin suoratoistoon 4K-kuvanlaadulla. Tämän perusteella useilla henkilöillä sopiva netin nopeus ainoastaan puhelimeen olisi jopa 10-20 Mbit/s.
Teoreettinen maksiminopeus ei yleensä vastaa todellisuutta
Tiesitkö, ettei operaattorit lupaavat puhelinliittymiin maksiminopeudeksi esimerkiksi 300 Mbit/s, mutta lähes poikkeuksetta todellisessa käytössä nopeus jää huomattavasti pienemmäksi? Puhelinliittymän saavuttama netin maksiminopeus riippuu suurimmaksi osaksi siitä, missä laitetta käyttää. Esimerkiksi syrjäseuduilla tukiasemia on harvemmassa, joka näkyy heti hitaampana netin nopeutena.
Mikäli suoritettaisiin pistokoe, jossa testattaisiin esimerkiksi Elisan liittymää, jonka ilmoitettu maksiminopeus on 100 Mbit/s. Helsingin keskustassa mitattuna todellinen maksiminopeus olisi melko varmasti reilusti yli 95 Mbit/s, mutta kun tehdään sama syrjäseudulla, olisi lukema melko varmasti reilusti alle 50 Mbit/s. Elisa ilmoittaa sivuillaan 150 Mbit/s liittymän nopeuden vaihteluväliksi 5-150 Mbit/s.
Puhelinliittymän nopeustesti on mahdollista tehdä ilmaiseksi netissä. Nopeus kannattaa tarkistaa, sillä puhelinliittymän hinta riippuu usein suurimmaksi osaksi netin maksiminopeudesta. Miksi siis maksaa turhaan liittymästä, jossa luvataan erittäin nopea nettiyhteys, jos todellinen nopeus jää kuitenkin reilusti alle luvatun nopeuden. Tässä kohtaa liittymävertailu saattaa tulla ajankohtaiseksi.
Myös Ylen kirjoittaman artikkelin mukaan 4G-verkon todellinen maksiminopeus on hyvin harvoin sitä, mitä matkapuhelinoperaattori lupaa. Artikkelissa kerrotaan myös, että keskimäärin 4G-yhteydet ovat hidastuneet merkittävästi useamman vuoden aikana. 4G-verkon kasvanut käyttö tarkoittaa, että operaattoreiden tulisi lisätä tukiasemia ja laajentaa verkkoa entisestään, jotta nopeus ei hidastuisi.
Miltä operaattoreilta löytyy nettiliittymä puhelimeen?
Suomessa on neljä suosittua matkapuhelinoperaattoria, jotka tarjoavat nettiliittymiä puhelimiin: Elisa Saunalahti, Telia, DNA ja Moi Mobiili. Jokaisella näistä operaattoreista on tarjolla useita erilaisia nettiliittymiä, jotka eroavat toisistaan hinnan, nopeuden ja muiden ominaisuuksien suhteen. Osalta operaattoreista on saatavilla jopa valokuitu kotiin.
Elisa Saunalahden liittymät ovat tunnettuja nopeasta verkkoyhteydestään, hyvästä kattavuudestaan ja monipuolisista liittymävaihtoehdoistaan. Elisan liittymiä on saatavilla niin yksittäisille käyttäjille kuin yrityksillekin. Saunalahden liittymät sisältävät yleensä myös paljon puhe- ja tekstiviesti- sekä dataliikennettä.
Telia on toinen suuri operaattori Suomessa ja sen tarjoamat nettiliittymät ovat erittäin suosittuja. Telian liittymistä löytyy vaihtoehtoja kaikenlaisille käyttäjille, kuten rajoittamattomia liittymiä, joiden avulla voi käyttää nettiä huolettomasti ilman datakattoa. Telian liittymissä on myös hyvät lisäominaisuudet. Lisäksi kannattaa tutustua Telia Dot valikoimaan.
DNA on kolmas suuri operaattori Suomessa, joka tarjoaa nettiliittymiä puhelimiin. DNA:n liittymät ovat tunnettuja edullisuudestaan ja ne ovatkin usein kilpailukykyisimpiä vaihtoehtoja markkinoilla. DNA:n liittymissä on myös hyvät lisäominaisuudet.
Moi Mobiili on uudempi toimija Suomen markkinoilla, mutta se on nopeasti kasvattanut suosiotaan erityisesti nuoremman väestön keskuudessa. Moi Mobiilin liittymät ovat edullisia ja niissä on mahdollisuus räätälöidä liittymä omien tarpeiden mukaan. Moi Mobiilin liittymissä on myös helppo hallinta sovelluksen avulla.