Maksuhäiriöisten määrä on kasvanut odotettua vähemmän koronavuonna

Maksuhairioisten-maara-on-kasvanut-odotettua-vahemman-koronavuonnaVaikka koronatilanne on menossa Suomessa kovaa vauhtia parempaan suuntaan, on pandemia jättänyt jälkensä tuhansien suomalaisten arkeen useamman vuoden ajaksi.

Maksuhäiriöisten määrä on kasvanut odotettua vähemmän koronavuonna

Suomalaiset odottavat toiveikkaina, että koronatilanne lähtisi vauhdilla parempaan suuntaan rokotusten myötä, vaikka uusia tartuntoja ilmenee päivittäin edelleen yllättävän paljon. Koronavuodet ovat vaikuttaneet lähes jokaisen talouteen enemmän tai vähemmän, joka näkyy valitettavasti myös maksuhäiriöisten määrän kasvussa.

Positiivista on kuitenkin se, että korona vaikutti ennustettua vähemmän maksuhäiriömerkinnän saaneiden määrään viimeisen vuoden aikana. Vaikka maksuhäiriömerkintöjen määrä kasvoi odotettua vähemmän koronavuonna, silti maksuvaikeudet yleistyivät koronavuoden aikana. Ylen mukaan maksuhäiriöitä rekisteröitiin koko vuoden 2020 aikana 273 000 henkilölle. Ensimmäinen merkintä rekisteröitiin yli 40 000:lle.  Vuoden 2020 aikana myös varsinaisten maksuhäiriöiden määrä kasvoi 5 500 henkilöllä. Maksuhäiriöisiä on Suomessa nyt kaikkiaan 392 200.

Tilastoja seuratessa huomaa varsin nopeasti, että maksuhäiriömerkintöjä luottotietoihin saaneiden kokonaismäärä on jatkuvasti kasvanut yli kymmenen vuoden ajan. Maksuhäiriöisten määrä on nyt suurempi kuin koskaan aikaisemmin, mutta vuonna 2020 määrä kasvoi odotettua vähemmän. Tämä saattaa johtua siitä, että suomalaiset ovat osanneet varautua yllättäviin lomautuksiin ja työttömyyteen koronavuonna.

Maksuhäiriömerkinnällä on kauaskantoiset seuraukset

Merkintä luottotiedoissa vaikuttaa yleensä moneen eri asiaan negatiivisesti useamman vuoden ajan maksuhäiriömerkinnän rekisteröimisestä. Nykyaikana maksuhäiriömerkintä on voimassa noin 2-4 vuoden ajan, eikä suurin osa merkinnöistä poistu luottotietorekisteristä ennen määräaikaa, vaikka velka olisi kokonaisuudessaan maksettu. Jo yksi merkintä luottotiedoissa tarkoittaa kauaskantoisia seuraamuksia.

Yhdestä laskusta tai lainasta on mahdollista tulla uusi maksuhäiriömerkintä ulosoton tekemänä, mikäli se on pitkään maksamatta ulosotossa. Maksuhäiriömerkinnöistä ei siis pääse eroon vain odottamalla muutaman vuoden ajan merkinnän poistumista, jos laskua ei pysty maksamaan kokonaisuudessaan pois.

Mikäli maksuhäiriömerkinnästä haluaa päästä eroon mahdollisimman nopeasti, tulee ensin maksaa velka kokonaisuudessaan, jonka jälkeen ei ole muuta mahdollisuutta kuin odottaa merkinnän poistumista. Pahimmassa tapauksessa luottohäiriömerkintä pysyy rekisterissä vielä laskun maksamisen jälkeen 2-4 vuoden ajan.

Maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikaa lyhennetään lähitulevaisuudessa

Lähitulevaisuudessa voidaan odottaa tilanteen muuttuvan siten, että maksuhäiriömerkintä poistuu jo kuukauden kuluttua velan maksamisesta. Valtioneuvoston verkkosivuilla olevan artikkelin mukaan, maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikaa lyhennetään. Muutoksen on tarkoitus astua voimaan mahdollisimman pian.

Maksuhäiriömerkintöjen lyhentämisellä pyritään parantamaan taloudellisiin vaikeuksiin joutuneita. Maksuhäiriömerkintä usein vaikeuttaa vakuutuksen, puhelinliittymän, vuokra-asunnon ja joissain tapauksissa jopa työpaikan saamista. Uudistuksella voidaan puuttua kohtuuttomiksi koettuihin tilanteisiin, joissa maksuhäiriömerkintä pysyy jopa vuosien ajan, vaikka laina on maksettu kokonaisuudessaan takaisin.

Puhelinliittymä.com
Logo