Kuluttaja-lehti vertaili puhelinliittymät

kuluttaja-lehti vertaili puhelinliittymät

Kuluttaja-lehti testasi 30 erilaista puhelinliittymää. Mukana vertailussa oli DNA, Telia, Elisa Saunalahti ja Moi Mobiili.

Miltä operaattorilta liittymä kannattaa ostaa?

Oletko vaihtamassa liittymää ja pohtinut sitä, miltä operaattorilta puhelinliittymä kannattaa ostaa? Mikäli vastasit myönteisesti, suosittelemme tutustumaan myös Kuluttaja-lehden tekemään liittymävertailuun, jossa vertailtiin kuukausimaksullisten kuluttajille suunnattujen puhelinliittymien lisäksi myös operaattorien muuta toimintaa.

Ensisilmäyksellä tai nopeasti arvioidessa voi olla vaikea löytää suuria eroja operaattorien välillä tai heidän tarjoamissa puhelinliittymissä. Useimmat puhelinliittymät ovat lähes identtisiä niin hinnoittelun kuin ominaisuuksien osalta. Rajattomat liittymät ovat nykyaikana suosituimpia ja sen huomaa operaattorien liittymävalikoimasta.

Kaikilla on myös tiedossa se tosiasia, ettei operaattorien ilmoittamat siirtonopeudet ole välttämättä lähelläkään nimellisnopeutta. Voisi melkeinpä sanoa, ettei sillä ole suurta merkitystä miltä operaattorilta puhelinliittymän lopulta ostaa. Kuluttaja-lehti on asiasta kuitenkin toista mieltä viimeisimmän testin perusteella.

Kattavasta testistä huolimatta suosittelemme vertailemaan kaikkien Suomen suurimpien operaattorien puhelinliittymät, jos olet vaihtamassa liittymää. Yksi ja sama liittymä ei ole välttämättä paras ja halvin puhelinliittymä jokaiselle. Etusivulla olevasta vertailutaulukosta löydät operaattorien uudet liittymätarjoukset.

Kuluttaja-lehti vertaili kaikki suosituimmat puhelinliittymät

Kuluttaja-lehti testasi yhteensä 30 erilaista puhelinliittymää: DNA:lta 8, Telialta 9, Elisalta 7 ja Moilta 6. Testissä mukana olleet liittymät ovat kuukausimaksullisia kuluttajille myytäviä liittymiä. Testissä tutkittiin kattavasti eri asioita, kuten puhelinliittymien hinnastot, asiakastyytyväisyys ja käyttöominaisuudet.

Testissä paljastui, että asiakastyytyväisyydessä on suuria eroja, kuten myös operaattorien asiakaspalveluiden jonotusajoissa. Selkeästi kautta linjan kärkikahinoissa olivat Telia ja Elisa, joiden asiakkaat nauttivat vertailun mukaan paremmasta asiakaspalvelusta ja halvemmista hinnoista muihin operaattoreihin vertailtuna.

DNA:n asiakastyytyväisyys oli vertailussa huonoin, jonka lisäksi kaikille kahdeksalle puhelinliittymälle annettiin vain tyydyttävä kokonaisarvosana. DNA:n omistama Moi Mobiili jäi vertailussa joukon hännille. Tämä johtuu kuitenkin suurimmaksi osaksi siitä, ettei asiakastyytyväisyydestä ollut saatavilla tietoa tai se ei ollut vertailukelpoista.

Operaattorit olivat erittäin tasavahvoja, mutta testin mukaan kaikista tyytyväisimmät asiakkaat löytyivät lopulta Elisa Saunalahdelta.

Asiakaspalveluiden jonotusajoissa on huomattavia eroja

Vertailun mukaan operaattorien asiakaspalveluiden jonotusajoissa on huomattavan suuria eroja. Jonotusaika perustuu Liikenne- ja viestintäviraston tilastoon ja testissä oli mukana 12 kuukauden keskiarvo.

  • Elisa Saunalahden asiakas joutuu jonottomaan asiakaspalveluun soittaessa vain 1,5 minuuttia.
  • DNA:n asiakas kuuntelee jonotusmusiikkia keskimäärin kolme kertaa kauemmin, eli noin 4,5 minuuttia.

Uuden sukupolven 5G verkko

Uuden sukupolven 5G verkoissa Elisan liittymät veivät ykköspaikan kaikilla kriteereillä arvioitaessa. Vertailussa käytiin läpi myös kaikkien puhelinliittymien keskinopeutta (ei vain 5G:tä), jolloin Moi liittymät ja DNA liittymät olivat parhaita.

Testin mukaan, DNA:n liittymien hinnoittelussa on kuitenkin sellaisia seikkoja, jotka saattavat nostaa puhelinlaskun yllättäen kilpailevien operaattorien liittymiä korkeammaksi.

Isot erot myös verkon asiakaspalveluissa

Vertailun mukaan Suomen suosituimpien operaattorien verkon asiakaspalveluissa on isoja eroja.

  • Moi Mobiilin chat-palvelun kerrotaan palvelevan asiakkaita arkisin ja lauantaisin, eli myös ”ruuhkahuippuna”.
  • DNA:n chat ei päivystä lainkaan viikonloppuna, vain arkisin.
  • Telia päivystää Facebookissa ja chatissa 24/7 ja Moi Mobiili ei palvele lainkaan sosiaalisessa mediassa.

Testivoittajat eri nopeusluokissa

Yksittäisistä puhelinliittymistä valittiin testivoittajat eri nopeusluokissa.

Elisa Huoleton 5G 1000M oli paras nopeimpien liittymien vertailussa.

Telia Rajaton 5G 300M ja Elisa Huoleton 5G 300M olivat voittajia seuraavaksi nopeimmassa liittymäryhmässä.

Ykkössijan nopeimmissa 4G liittymissä vei Telia Dot. Testivoittajaksi ylsi hitaammissa liittymissä Telia Rajaton 2M.

Kuluttaja-lehti toteaa

Operaattorin valinnan tärkeys korostuu etenkin siinä vaiheessa, kun tarvitaan erilaisia lisäpalveluita. Osalla operaattoreista ne ovat maksuttomia ja toisilla eivät.

Esimerkiksi EU-maissa DNA veloittaa ylimääräisestä netin käytöstä lähes 4,5 euroa gigatavulta kun vastaavasti Telia vain euron päivässä.

Lähde: Kuluttaja.fi & Traficom.fi

Puhelinliittymä.com
Logo