Hintojen nousu huolestuttaa kuluttajia – Miten saada rahat riittämään?

Hintojen nousu huolestuttaa kuluttajia - Miten saada rahat riittämään

Huolestuttaako sinua hintojen raju nousu? Tämän asian kanssa et ole varmasti yksin, sillä yhä useampi kuluttaja on huolissaan hintojen noususta. Onneksi kuitenkin jokaisella on mahdollisuus omilla kulutusvalinnoilla ainakin osittain vaikuttaa siihen, miten hintojen nousu vaikuttaa omaan talouteen. Lue alta vinkkejä, joiden avulla voit saada rahat riittämään, kun arki kallistuu.

Muista vertailla hintoja

Elintarvikkeiden hinnat ovat olleet jo pidemmän aikaa rajussa nousussa. Jos ennen sait 100 eurolla kolme pussillista elintarvikkeita, saattaa tänä päivänä kotiin ilmestyä samalla rahalla vain kaksi pussillista elintarvikkeita. Hinnanmuutokset vaihtelevat eri tuotteiden ja kauppojen välillä. Ruokamenoissa on usein helpointa säästää:

 • Seuraa elintarvikkeiden hintoja, joita käytät ja vertaile eri kauppojen valikoimaa. Lähes jokaisesta tuotteesta löytyy myös edullisempi vaihtoehtoja.
 • Hintojen noustessa säästät aiempaa enemmän, jos ostat punalaputettuja aletuotteita ja samalla vähennät kauppojen ruokahävikkiä.
 • Suunnittele kauppalappu ensin kaikessa rauhassa kotona ja vältä turhia heräteostoksia.

Kilpailuta sopimukset

Kaikkiin menoihin kannattaa kiinnittää nyt huomiota. Esimerkiksi perheen puhelinliittymät ja kodin nettiliittymä kannattaa nyt kilpailuttaa ja pyrkiä saamaan toimiva paketti nykyistä edullisempaan kuukausihintaan, joka tuo mukavasti säästöä vuositasolla. Palvelumme auttaa kilpailuttamaan erilaiset palvelut helposti ja nopeasti. Kilpailuta ainakin seuraavat palvelut:

Sähkön hinta ja lämmityskustannukset

Sähkön hinta ja lämmityskustannukset ovat nyt pilvissä. Energia on tällä hetkellä erittäin arvokasta ja se näkyy myös sähköyhtiöiden hinnoissa. Nyt säästämällä energiaa säästät lompakkoasi ja myös luontoa. Sähköä kuluu kotitalouksilla eniten asuntojen ja käyttöveden lämmittämiseen.

 • Aloita säästäminen laskemalla vaikka yksi aste huonelämpötilaa tai lyhennä hieman suihkuaikaa.
 • Sähkön kilpailutus on myös nyt yhä useammalla kuluttajalla ajankohtaista.
 • Netistä löytyy lukuisia erinomaisia vinkkejä sähkön säästämiseen, joihin suosittelemme tutustumaan.

Hallitus on valmistellut erilaisia tukia korkeisiin sähkölaskuihin. Alkuvuodesta käyttöön otetaan sähkölaskujen verovähennys ja Kelan myöntämä sähkötuki. Lisäksi sähkön myynnin arvolisäveroa lasketaan. Lisätietoa tukimuodoista löydät Valtiovarainministeriön sivuilta.

Laske kuukauden menot etukäteen

Tärkeimmille menoille suositellaan tekemään kuukausittainen budjetti. Tarvittaessa voit käyttää apuna netin budjettilaskureita tai napata tärkeimmät menojen listan tästä artikkelista. Budjetti on siitä erinomainen, että se auttaa hahmottamaan sitä, mihin kaikkeen rahaa on varattava kuukauden aikana. Muista tehdä budjetista mahdollisimman totuudenmukainen tuloihin nähden.

Budjetoi tärkeimmät menot ensimmäisenä, kuten esimerkiksi:

 • Asumisen menot (vuokra, sähkö ja vesi)
 • Ruoka
 • Lääkkeet
 • Puhelin ja netti
 • Matkakulut

Tarkkaile, mihin rahasi kuluvat

Mikäli et vielä seuraa tulojasi ja menojasi, nyt on aika aloittaa. Tarkkaile rahankäyttöäsi ainakin muutaman viikon ajan kirjaamalla muistiin kaikki tulosi ja menosi. Tulojen ja menojen kirjaaminen saattaa paljastaa yllättäviä menoeriä, jotka voi parhaassa tapauksessa myös karsia kokonaan pois.

Tulojen ja menojen seuraamisessa pääset alkuun, kun etsit kynän ja paperia tai toinen vaihtoehto on ladata tulojen ja menojen kirjaamiseen tarkoitettu sovellus.

Myös lainojen lyhentäminen on säästämistä

Lainojen lyhentäminen on nyt kannattavampaa kuin ennen, sillä lainojen korkojen on ennustettu nousevan lähitulevaisuudessa. Lainaa on nyt taloudellisesti järkevää lyhentää tavallista enemmän tai mahdollisimman paljon ennen kuin korot nousevat ja haukkaavat nykyistä suuremman osan lyhennyksistä.

Mikäli lainasi korko vaikuttaa korkealta, kilpailuta laina netissä. Jos sinulle on kertynyt vuosien aikana useita lainoja, voi lainojen yhdistäminen tuoda parhaassa tapauksessa säästöä.

 • Tarkista lainojen maksuohjelma. Pienellä kuukausimaksun korotuksella voit nopeuttaa lainan loppuun maksamista. Näin säästät myös koroissa, kun maksat ylimääräisiä kuluja lyhyemmän aikaa.
 • Tarkista lainalaskurilla, kuinka paljon korkojen nousu vaikuttaa velkojesi hintaan.
 • Mikäli et saa laskua maksettua, ota selvää velan muista maksukeinoista tai ota yhteyttä laskun lähettäjään.

Harkitse ennen kuin otat uutta lainaa

Laina ei ole milloinkaan ratkaisu rahanpuutteeseen, jos rahat ei esimerkiksi riitä arjen menoihin. Velan lyhentäminen on yksi kuukausittainen kulu lisää, jolloin muihin arjen menoihin jää jälleen vähemmän rahaa. Kun yleinen hintataso ja korot nousevat, velan lyhentäminen on entistä haastavampaa.

Tarkkaile erityisesti arjen pieniä menoja

Kuukausittaisia menoja tarkistaessa unohtaa helposti kirjata ylös myös edulliselta tuntuvia menoja, joita kertyy useita kuukauden aikana. Kun pieniä edulliselta tuntuvia menoja kertyy useita, pidemmällä ajanjaksolla niistä kertyy iso menoerä. Arjen pienten menojen seuraaminen vähentää merkittävästi heräteostoksia ja auttaa löytämään säästökohteita. Ajan myötä saatat miettiä jokaisella ostohetkellä, onko ostamasi tuote todella tarpeellinen.

Mieti mitä oikeasti tarvitset

Hintojen nousua ei voi välttää kokonaan. Omilla kulutusvalinnoilla voi onneksi osittain vaikuttaa siihen, miten hintojen nousu vaikuttaa omaan talouteen. Mieti jokaisella ostohetkellä, onko ostamasi tuote todella tarpeellinen. Jäätkö jostain paitsi, jos jätät tuotteen ostamatta?

Varaudu hintojen nousuun säästämällä

Hintojen nousuun on hyvä varautua myös säästämällä. Jopa aivan pieni säännöllisesti säästetty summa auttaa tarvittaessa paikkaamaan kasvavia menoja. Netistä löytyvillä säästölaskureilla voit laskea, miten säästettävä summa ja aika vaikuttavat säästöjen kertymiseen.

Puhu rahatilanteestasi

Moni joutuu nipistämään nyt menoistaan ja rahojen riittäminen huolestuttaa yhä useampaa kuluttajaa. Puhu tarvittaessa rahatilanteestasi läheistesi kanssa.

Puhelinliittymä.com
Logo