EU haluaa kaikkiin kannettaviin laitteisiin sopivan yleislaturin

EU-haluaa-kaikkiin-kannettaviin-laitteisiin-sopivan-yleislaturin

Puhelimen akku on lähes tyhjä ja latureita on vaikka kuinka paljon, mutta juuri omaan puhelimeen sopivaa ei löydy mistään. Tämä on varmasti tuttu tilanne lähes jokaiselle älypuhelimen omistajalle? Toivottavasti tämä ongelma jää tulevaisuudessa historiaan, sillä Euroopan komission esitys loisi EU:n alueelle lain yleislaturista. Samalla yleislaturilla voisi ladata minkä tahansa kannettavan laitteen.

EU haluaa kaikkiin kannettaviin laitteisiin sopivan yleislaturin

Lähes jokainen meistä omistaa useamman kannettavan älylaitteen ja lähes kaikissa laitteissa on erilainen laturi, joka taas ei ole yhteensopiva muiden laitteiden kanssa. Tähän asiaan toivotaan nyt melko suurta muutosta, sillä EU kaavailee USB-C-liitännästä kaikkien kannettavien laitteiden yhteistä standardia. Tämä tarkoittaisi sitä, että yhdellä ja samalla laturilla voitaisiin ladata mikä tahansa kannettava laite.

Sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton toteaa komission tiedotteessa, että ”kaikki tärkeimmät elektroniikkalaitteemme tarvitsevat laturin. Kun laitteita on yhä enemmän, meille myydään yhä enemmän tarpeettomia latureita, joita ei voi käyttää ristiin. Tämän täytyy loppua. Ehdotuksemme myötä eurooppalaiset kuluttajat voivat käyttää yhtä ja samaa laturia kaikkien kannettavien elektroniikkalaitteidensa lataamiseen. Se on tärkeä askel kuluttajien hyväksi ja jätteen vähentämiseksi.”

Komission tiedotteen mukaan puhelinten latausratkaisujen määrää on jo saatu vähennettyä kuluneena vuosikymmenenä 30:stä 3:een vapaaehtoisella sopimuksella. Lopullinen ratkaisu on jäänyt kuitenkin puuttumaan ja nyt komissio haluaa viedä työn loppuun valmistajia velvoittavalla lainsäädännöllä. Komission arvion mukaan kuluttajat säästävät noin 250 miljoonaa euroa vuodessa muutosten ansiosta.

USB-C-liitäntä olisi kaikkien älylaitteiden standardiliitäntä

Tulevaisuudessa USB-C-liitännästä tulisi kaikkien markkinoilla olevien tablettien, matkapuhelinten, kameroiden, kannettavien kaiuttimien, käsikonsoleiden ja kuulokkeiden standardiliitäntä. Muutoksen ansiosta mitä tahansa laitetta olisi mahdollista ladata myös toisen merkkisen laitteen laturilla.

Muutos vaikuttaisi myös pikalataustekniikkaan, sillä tällä hetkellä laitteiden valmistajilla on mahdollisuus rajoittaa latausnopeutta, jos laitetta ladataan muulla kuin valmistajan laturilla. Muutokset tarkoittaisi sitä, että jatkossa latausnopeuden tulisi olla kaikissa pikalatureissa aina sama, vaikka ladattava laite ei olisi laturin valmistajan valmistama.

Komissio esittää myös, että jatkossa laitteet ja laturit myytäisiin erikseen. Uuden laitteen mukana ei siis tulisi automaattisesti uutta laturia. Komission mukaan muutos pienentäisi latureiden valmistuksesta ja hävittämisestä syntyvää ympäristöjalanjälkeä sekä helpottaisi kuluttajien elämää.

Komissio haluaa kuluttajille tarkempaa tietoa laitteista

Komissio haluaa kuluttajille enemmän tietoa laitteista, kuten lataustehosta, laitteen vaatimasta tehosta ja siitä, tukeeko se pikalatausta. Näin ollen kuluttajien olisi helpompi ymmärtää, täyttävätkö nykyiset laturinsa uuden laitteen vaatimukset ja tarvittaessa osaisivat paremmin valita yhteensopivan laturin.

Yleislaturidirektiivi koskisi niin elektroniikkalaitteita kuin ulkoisia virtalähteitä, jotta laitteet olisivat yhteensopivia kaapelin molemmissa päissä. Ulkoisen virtalähteen yhteensopivuutta tarkastellaan ekologista suunnittelua koskevassa asetuksessa, jota komissio uudelleentarkastelee vielä tänä vuonna. Tavoitteena on, että molemmat muutokset tulisivat voimaan samaan aikaan.

Ennen kuin uudenlaisesta yleislaturista tulee totta, esitys vaatii vielä Euroopan parlamentin ja neuvoston hyväksynnän. Mikäli toimielimet asettuvat komission kannalle, vaatimuksia aletaan soveltaa kahden vuoden kuluttua direktiivin hyväksymisestä.

Vuonna 2020 EU:ssa myytiin noin 420 miljoonaa elektroniikkalaitetta

Komissio tiedottaa, että vuonna 2020 EU:ssa myytiin noin 420 miljoonaa puhelinta ja muuta kannettavaa elektroniikkalaitetta.

Keskimäärin kuluttajat omistavat kolme puhelimen laturia, joista vain kaksi on säännöllisesti käytössä. Siitä huolimatta jopa 38 prosentilla kuluttajista on ollut ainakin kerran sellainen tilanne, että matkapuhelinta ei ole voinut ladata, koska saatavilla olevat laturit eivät ole olleet sopivia puhelimeen.

Komission mukaan, erillisiä latureita ostetaan vuosittain noin 2,4 miljardilla eurolla, joiden mukana ei tule laitetta. Käyttämättömistä ja hävitetyistä latureista kertyy arviolta 11 000 tonnia sähkö- ja elektroniikkalaiteromua joka vuosi. Näistä syistä komissio on tukenut yleislaturiratkaisun kehittämistä vuodesta 2009 alkaen.

Vuonna 2009 toimialalla laadittiin vapaaehtoinen sopimus, jonka ansiosta markkinoilla olevien puhelimien latausratkaisujen määrä väheni 30:stä kolmeen. Vuonna 2014 pöytäkirjan voimassaolo päättyi ja toimiala esitti uuden ehdotuksen maaliskuussa 2018. Esitetty ratkaisu ei kuitenkaan tyydyttänyt komissiota.

Lähde: Euroopan komissio

Puhelinliittymä.com
Logo