Autoilijan muistilista kesän matkaa varten: älä unohda näitä

Autoilijan muistilista kesän matkaa varten älä unohda näitä

Kesä on suosittu aika ottaa irtiottoja ja lähteä lomamatkalle ja monesti matkakumppaniksi valikoituu oma auto. Autoillessa saattaa toisinaan herätä ajatus uuden auton hankinnasta ja tällöin autolainan ottaminen voi tulla kyseeseen. Jos olet suunnittelemassa kesäseikkailua autolla, tämä artikkeli tarjoaa sinulle hyödyllisiä vinkkejä matkan suunnitteluun.

Autoilijan muistilista kesän matkaa varten: älä unohda näitä

Kesälomakauden vilkkain aika on parhaillaan meneillään ja se jatkuu vielä usean viikon ajan. Lomamatkat ja kesä ovat kuin käsi kädessä: toiset ihmiset suuntaavat kesälomaansa varten ulkomaille, kun taas toiset mieluummin tutkivat kotimaansa kauneutta. Kesämatka voi olla niinkin yksinkertainen kuin lyhyt vierailu omaan tai perheenjäsenten kesämökille.

Matkan suunnittelu sisältää usein kulkuneuvon valinnan. Valinnassa painavat eniten tekijät, kuten matkan pituus, siirtymiset matkan varrella sekä matkaseurueen koko. Joissain tapauksissa junat tai lentokoneet ovat käteviä pitkien matkojen kulkemiseen, mutta monet matkustajat suosivat myös autoa – jopa silloin, kun matka vie ulkomaille.

Jos päätät matkustaa autolla, on tärkeää suunnitella reitti huolella mahdollisten yllättävien tilanteiden välttämiseksi. Kannattaa myös tarkastaa ajoneuvosi, jotta se ei aiheuta ongelmia matkan aikana. Erityisesti pidempää lomareissua varten jotkut saattavat harkita autonsa päivittämistä, esimerkiksi isompaan malliin tai sähköautoon. Jos päätät tehdä suuren päivityksen, autolaina voi olla harkinnan arvoinen vaihtoehto perinteisten autoliikkeiden tarjoamien rahoitusvaihtoehtojen rinnalla.

Onnistunut matka alkaa huolellisesta suunnittelusta

Matkan tekeminen autolla läpi yhden tai useamman maan voi olla unohtumaton elämys, josta nautitaan vielä pitkään jälkikäteen. Vaikka epäonnistumiset ja vastoinkäymiset voivat jälkikäteen tuntua huvittavilta tarinoilta, niitä ei yleensä kohdatessa koe huvittavina.

Jotta autoreissustasi tulisi mahdollisimman miellyttävä kokemus, on tärkeää suunnitella se huolellisesti ja varautua kaikenlaisiin tilanteisiin. Pidä mielessäsi seuraavat seikat suunnitellessasi automatkasi:

Matkustajien lukumäärä

Aiotko matkustaa yksin vai onko seurueesi suurempi? Jos matkustat enemmän kuin yhdessä, muista ottaa huomioon paitsi istuinpaikat myös matkatavaroiden säilytystila. Näin kaikki matkustajat mahtuvat kyytiin mukavasti, ja kaikki tarpeelliset tavarat saadaan mukaan.

Matkatavaroiden pakkaaminen turvallisesti

On tärkeää, että kaikki tarvittavat tavarat mahtuvat mukaan, mutta niiden pitäisi myös olla turvallisesti pakattuina. Esimerkiksi hattuhylly ei ole hyvä paikka säilyttää tavaroita, koska törmäyksen, äkkijarrutuksen tai äkillisen kaartamisen sattuessa tavarat voivat lentää ja vahingoittaa matkustajia. Lisätilaa tavaroille voi saada esimerkiksi katolla olevasta suksiboksista tai peräkärrystä.

Selkeä reitti- ja aikataulusuunnitelma

On tärkeää määrittää reitti jo ennen matkan alkamista. Jos matkustat sähköautolla, sinun on otettava huomioon myös latauspisteet. Suunnittele reitin lisäksi myös tauot, niin lyhyet kuin pidemmätkin, sekä yöpymispaikat. Näin matkasta tulee nautinnollinen ja kuskin vireystila pysyy hyvänä. Älä tee aikataulusta liian tiukkaa, jotta se kestää mahdolliset ruuhkat tai tietöitä.

Auton varusteet

Miten autosi ilmastointi, äänentoisto ja navigointijärjestelmä toimivat? Näistä kolmesta ilmastointi on ainoa, jota ei voi korvata esimerkiksi matkapuhelimella. Koska lämpö kuuluu kesään, on tärkeää, että auton sisälämpötila pysyy miellyttävänä. Jos ilmastointi ei toimi kunnolla, kannattaa harkita ilmastointihuoltoa.

Huolimatta siitä, kuinka hyvin matkaa suunnittelee, aina voi tapahtua odottamattomia asioita. Hyvä suunnitelma tarjoaa kuitenkin matkalle selkeät puitteet, joiden avulla koko matkaseurue voi pysyä samalla aallonpituudella, mikä edistää matkan sujuvuutta. Mitä pidempi autolla ajo on kyseessä, sitä tärkeämpää on suunnitella matka huolella. Esimerkiksi ajomatka Suomesta Keski-Eurooppaan saattaa kuulostaa jännittävältä ja houkuttelevalta, mutta jos ei ota huomioon tärkeitä asioita, kuten lauttamatkoja tai rajanylityksiä, matka voi katketa lyhyeen.

Onnistunut ajomatka vaatii huolellista suunnittelua ja valmistautumista

Jotta suunnitelmasta ei tule pelkkä ajatusharjoitus, se on pantava käytäntöön. Kun matka lähestyy, on hyvä käydä suunnitelma uudelleen läpi ja miettiä, mitä valmisteluja kannattaa tehdä ennen matkan alkua eikä vasta matkapäivänä.

Ennen matkan alkamista on suositeltavaa:

  • Tarkistaa auton kunto yleisesti
  • Tarkistaa renkaiden paineet
  • Tankata polttoainetta tai ladata sähköauton akku
  • Puhdistaa tuulilasi ja ikkunat

Lisäksi pidemmillä matkoilla on hyvä olla mukana eväitä, joten et joudu pysähtymään joka kerta, kun joku matkaseurueesta tuntee olonsa nälkäiseksi tai janoiseksi. Vaikka on olemassa monia eväitä, jotka säilyvät hyvinä ilman jäähdytystä, kylmälaukku tai auton kylmälokero mahdollistaa myös kylmien tuotteiden mukaan ottamisen. Jos matkalla on mukana lapsia, kannattaa miettiä myös viihdykkeiden järjestämistä heille, kuten esimerkiksi äänikirjat. Muista pakata mukaan myös autossa käytettävät laturit älypuhelimille ja muille laitteille sekä tarkastaa laitteiden puhelinliittymät ja mobiililaajakaistat, jotta ehdit päivittämään ne tarvittaessa.

Autolainan avulla uuden auton hankinta kesäreissulle voi olla helpompaa

Huolellisen suunnittelun myötä tarkkaavaisuus kohdistuu usein myös käytettävään ajoneuvoon. Jos nykyinen auto on vanhentunut, epäluotettava, kuluttaa paljon polttoainetta tai se ei tarjoa riittävästi tilaa matkaseurueelle, voi olla aika harkita auton päivittämistä. Vaikka autoa ei ehkä kannata päivittää vain yhden kesälomamatkan vuoksi, jos uuden auton hyödyt jatkuvat myös matkan jälkeen, matka voi toimia hyvänä motivaattorina päivityksen toteuttamiseen.

Auton päivittäminen uudempaan malliin saattaa kuitenkin edellyttää ulkopuolisen rahoituksen hankkimista. Autoliikkeet tarjoavat omia rahoitusratkaisuja, mutta laina ilman jäännöserää voi myös olla harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. Yksi autolainan suurimmista eduista on sen vakuudettomuus, jolloin lainan ottaminen ei vaadi vakuuksia tai takaajia.

Tämä tekee autolainasta hyvän vaihtoehdon myös käytetyn auton ostoon tai auton maahantuontiin. Kilpailuta laina lainojen kilpailutuspalveluiden avulla, jolloin voit löytää juuri sinun tarpeisiisi parhaiten sopivan ja edullisimman lainan. Yhdellä hakemuksella voit saada tarjouksia useilta pankeilta ja rahoituslaitoksilta, säästäen aikaa ja vaivaa.

On hyvä kuitenkin tietää, että lainojen kilpailutuspalvelut eivät tee yhteistyötä kaikkien pankkien kanssa, joten voit halutessasi lisäksi vielä hakea lainatarjouksen erikseen muista pankeista. Useimmat kilpailutuspalvelut tekevät yhteistyötä noin 20-30 eri pankin tai rahoituslaitoksen kanssa.

Puhelinliittymä.com
Logo