Älykodin toteuttaminen vuokra-asunnossa – Onko se mahdollista?

Älykodin toteuttaminen vuokra-asunnossa - Onko se mahdollista

Useat ihmiset pitävät älykodin luomista omakotitaloihin parhaiten soveltuvana ja ajattelevat, että se on mahdollista ainoastaan uusissa rakennuksissa tai remonttien aikana. Siitä huolimatta monet älyratkaisujen harrastajat osoittavat, että nämä käsitykset eivät pidä paikkaansa. Älykodin voi todellakin perustaa myös pieneen vuokrayksiöön.

Älykodin siirtäminen vuokra-asunnosta toiseen

Älykodin perustaminen vuokra-asuntoon ei aina ole houkuttelevaa, erityisesti jos ei suunnittele asuvansa siellä pitkään. Siitä huolimatta, muutto voi olla yllättävän kivuton, kun otat nettimodeemin mukaasi uuteen asuntoon.

Modeemin mukana siirtäminen mahdollistaa älykotijärjestelmän helpon siirron uuteen kotiin ilman uusien asennusten tarvetta. Tästä huolimatta on oleellista muistaa, että mikäli uudessa asunnossa valaistusasettelu eroaa aiemmasta tai valaistustarpeet muuttuvat, saattaa automaatioasetusten päivittäminen olla tarpeen uuden ympäristön mukaiseksi.

Valaistuksen automatisointi ja älyvalot

Markkinoilla on nykyään valtava valikoima älypolttimoita, joten jokaiseen valaisimeen löytyy sopiva vaihtoehto. Ei siis ole tarpeen vaihtaa suosikkivalaisimiasi, vaan voit tilata uudet polttimot suoraan kotiin. Älypolttimot yhdistetään kotiverkkoon ”sillan” kautta, jolloin ne voidaan liittää puhelimeen tai älyassistentteihin. Tämän ansiosta valoja voi ohjata etänä mistä tahansa.

Älyvalojen avulla on helppo luoda erilaisia tunnelmia ja valoskenaarioita eri tilanteisiin, kuten elokuvailtoihin tai illallisiin. Valaistusta voi säädellä yhdellä napinpainalluksella tai äänikomennolla, asettamalla valot juuri oikeaan moodiin. Voit myös kytkeä valoautomaation pois päältä, kun kukaan ei ole kotona, tai asettaa valot toimimaan tietyllä tavalla lomasi aikana, jolloin kotisi ei vaikuta tyhjältä.

Automatisoidut herätykset ja päivittäiset rutiinit

Yksi suosikkiautomaatioista valojen kanssa on vaiheittainen valoherätys, joka on kytketty Sleep Cycle -herätyssovellukseen. Tämä valoherätys auttaa heräämään pehmeästi, erityisesti pimeinä talviaamuina. Lisäksi on mahdollista yhdistää automaatioon valon syttyminen työtilassa. Oletko tietoinen siitä, että tietokoneenkin voi asettaa käynnistymään automaattisesti tietyllä kellonajalla?

Automaatioita voi säätää paitsi ajan ja auringon liikkeiden mukaan, myös sijaintisi perusteella, käyttäen esimerkiksi puhelimesi GPS-sijaintia. Voit asettaa kotisi valot sammumaan automaattisesti, kun poistut asunnostasi, ja eteisvalon syttymään palatessani kotiin. Näin ollen kotiin saapuessa et joudu etsimään valokatkaisijaa käsissäsi lukuisia kasseja, eikä asunnosta lähtiessä tarvitse huolehtia, ovatko kaikki valot sammutettu – vaikka vuokrayksiössä tämä ei suuri huolenaihe olekaan.

Älykkäät kodinkoneet ja älypistokkeet

Kodin päivittäiset rutiinit voi sujuvoittaa älykkäillä kodinkoneratkaisuilla. Voit esimerkiksi hankkia robotti-imurin, joka hoitaa pölynimuroinnin automaattisesti, sekä pesukoneen, joka voidaan käynnistää etänä ja joka lähettää ilmoituksen puhelimeesi pesuohjelman päätyttyä.

Lisäksi on mahdollista hankkia älypistokkeita, jotka kykenevät katkaisemaan virran kytketyiltä laitteilta. Älypistokkeiden avulla voi seurata laitteiden energiankulutusta, ja jotkut mallit voivat jopa parantaa verkon kantavuutta kotona.

Älykodin hallinta ja ohjaus

Älykodin hallintaan on olemassa useita eri keinoja. Jokainen älylaite ja älyvalo tarjoaa oman sovelluksensa, mutta nämä laitteet voidaan yhdistää myös yhdeksi kokonaisuudeksi käyttämällä joko Google Homea tai Apple HomeKitiä, riippuen käytössä olevasta puhelinjärjestelmästä.

Älylaitteiden yhdistämisen jälkeen on mahdollista käyttää esimerkiksi Google Assistantia tai Siriä äänikomentojen avulla valojen ja tietyt laitteiden ohjaamiseen. Voit myös hankkia kodin älykaiuttimen, kuten Google Nest Hubin, mikä mahdollistaa äänikomentojen käytön puhelimen läheisyyden ulkopuolellakin.

Kannattaako älykodin toteuttaminen vuokra-asunnossa?

Älykodin toteuttaminen vuokra-asunnossa voi olla houkutteleva ajatus, mutta sen hyödyt ja haitat riippuvat useista tekijöistä. Älykodin toteuttaminen vuokra-asunnossa kannattaa, jos arvostat lisämukavuutta, olet valmis investoimaan teknologiaan ja asunnossasi on mahdollisuus asentaa älylaitteita ilman vuokranantajan rajoituksia.

Sen sijaan, jos asut vuokralla vain lyhyen aikaa tai budjetti on tiukka, voivat kustannukset ja asennusrajoitukset muodostaa esteen älykodin toteuttamiselle. Tässä tarkastellaan, milloin älykodin toteuttaminen vuokra-asunnossa kannattaa ja milloin ei.

Hyödyt

Lisääntynyt mukavuus ja tehokkuus: Älykodin ratkaisut, kuten älyvalot, älylämmitys ja älykäs turvajärjestelmä, voivat parantaa asumismukavuutta ja tehokkuutta. Ne mahdollistavat laitteiden etäohjauksen ja automatisoinnin, mikä voi säästää aikaa ja energiaa.

Muokattavuus ja siirrettävyys: Monet älykotituotteet ovat helppoja asentaa ja ottaa pois käytöstä, mikä tekee niistä ihanteellisia vuokra-asuntoihin. Älypistokkeet, langattomat turvakamerat ja älyvalot ovat esimerkkejä laitteista, jotka voidaan helposti siirtää uuteen asuntoon muuton yhteydessä.

Mahdollisuus säästää kustannuksissa: Joissakin tapauksissa älykodin teknologia voi auttaa säästämään energiakustannuksissa, esimerkiksi älytermostaatit optimoivat lämmityksen käyttöä asunnossa.

Haitat

Kustannukset: Vaikka monia älykodilaitteita voi käyttää uudelleen, niiden alkuperäinen hankinta voi olla kallis. Lisäksi niiden vaatimat asennukset, kuten seinäkiinnitteiset laitteet, voivat vaatia vuokranantajan hyväksyntää ja johtaa mahdollisiin vahingonkorvauksiin.

Rajoitukset vuokrasopimuksessa: Joissakin vuokrasopimuksissa saattaa olla rajoituksia tai kieltoja tiettyjen laitteiden asentamisesta. Tämä voi rajoittaa älykotijärjestelmän täyden potentiaalin hyödyntämistä.

Teknologian päivitystarpeet: Älykotiteknologia kehittyy jatkuvasti, ja uudet mallit tai päivitykset saattavat tehdä olemassa olevat laitteet vanhentuneiksi. Tämä voi aiheuttaa tarpeen sijoittaa uusiin laitteisiin säännöllisesti.

Puhelinliittymä.com
Logo