5G puhelinliittymä tarjoaa nopeamman yhteyden

5G puhelinliittymä

5G verkosta on huhuttu jo vuosia, mutta milloin se on toiminnassa? Puhelinliittymä.com osaa kertoa, että 5G verkkoa rakennetaan parhaillaan ja viimeisien tietojen mukaan sen pitäisi olla täydessä toiminnassa vuoteen 2025 mennessä.

Mikä 5G puhelinliittymä on?

5G liittymät ilmestyivät suurten teleoperaattorien valikoimaan hetki sitten, vaikka 5G verkkoa rakennetaan ja testaillaan yhä. Monet ihmettelivät silloin, mitä 5G liittymät mahtaa olla, mitä hyötyä niistä on 4G liittymään verrattuna ja onko nyt oikea aika ostaa 5G liittymä puhelimeen? Ennen liittymän hankintaa, kannattaa tutustumaan operaattorin verkkosivuilla olevaan kuuluvuuskarttaan.

5G nettiliittymä tarjoaa huomattavasti nopeamman ja luotettavamman yhteyden. Nopeuden ja kapasiteetin odotetaan olevan jopa yli kymmenen kertaa suurempi ja vasteaika merkittävästi pienempi, joka tarkoittaa muun muassa sujuvampaa etätyöskentelyä ympäri Suomea ja vievän verkkopelaamisen aivan uudelle tasolle.

Tähän mennessä nettiyhteys on toiminut melko kehnosti esimerkiksi junassa, jonka nopeus voi olla satoja kilometrejä tunnissa ja kulkea läpi katvealueiden. Tähän odotetaan huomattavia parannuksia 5G:n myötä. Viidennen sukupolven puhelinliittymien on ennustettu toimivan erityisen hyvin myös liikkuvassa junassa.

Kuluttaja huomaa varmasti valtavan eron elokuvien, videoiden, pelien ja muiden raskaiden sovellusten käytössä. Esimerkiksi videoiden kohdalla, eron huomaa pätkimättömässä yhteydessä ja kuvanlaadussa. Tulevaisuudessa uskotaan, että lähes kaikki kodin sähkölaitteet on mahdollista liittää verkkoon, aina jääkaapista hammasharjaan sekä henkilöautoon.

Tämä on tietenkin herättänyt pelkoa siitä, onko 5G verkko varmasti turvallinen? Operaattorien mukaan 5G ei ole ihmiselle vaarallinen. Säteilyturvakeskuksen mukaan radiotaajuiselle säteilylle altistumisen kannalta 5G:n käyttämät 1 GHz ja 3,5 GHz taajuusalueen tukiasemat eivät poikkea merkittävästi jo käytössä olevien matkaviestintekniikoiden tukiasemista. Lisätietoa säteylyturvakeskus (STUK) sivuilla.

Kuinka paljon 5G liittymä maksaa?

5G puhelinliittymä on ollut saataville jo melko pitkään suurilla teleoperaattoreilla, kuten Elisa Saunalahti, DNA ja Telia. Hintoja seuratessa on silmään ottanut pakostakin uuden aikakauden liittymien huomattavasti korkeampi hinta. Toki vertailtuna muihin paketteihin, tarjoaahan 5G huomattavasti luotettavamman ja nopeamman netin lisäksi runsaasti uutta tekniikkaa.

Puhelinliittymien hintojen odotetaan kuitenkin putoavan pikkuhiljaa ajan myötä, näin kävi myös 4G liittymien kohdalla. Tämä jää kuitenkin vielä nähtäväksi, kunhan 5G verkko saadaan laajemmin käyttöön ja operaattorit markkinoille kaikki liittymät ja laitteet. Liittymien hintakehitystä on onneksi helppo seurata esimerkiksi Puhelinliittymä.com palvelun liittymävertailusta.

Halvin puhelinliittymä on vaivatonta selvittää laajan liittymävertailun avulla, johon uusien 5G liittymien hinnat päivittyvät reaaliaikaisesti. Vertailutaulukkoa tutkimalla kuluttaja saa hyvän käsityksen siitä, kuinka paljon erilaisilla ominaisuuksilla varustetut puhelinliittymät maksavat. Hintoja ja ominaisuuksia tutkimalla voi selvittää, mikä on paras 5G liittymä omaan käyttöön.

Mikäli hakusessa on omaan kulutukseen halvin liittymä, on tärkeä ensin ajan kanssa miettiä omaa todellista tarvetta. Markkinoiden kallein 5G liittymä saattaa maksaa jopa 50 euroa kuukaudessa, mutta se ei tarkoita sitä, että jokaisen tulisi juuri se ostaa. Kuten 4G liittymien kohdalla, myös 5G paketteja on valikoimassa eri hintaisia, jotka ovat varustettu eri ominaisuuksilla.

Lähes jokaisella operaattorilla on valikoimassaan useampi 5G liittymä, jonka liittymätarjous on suunnattu vain uusille asiakkaille. Tällainen tarjous kannattaa ehdottomasti hyödyntää, sillä silloin voit saada tarjoushintaisen liittymän käyttöösi 12-24 kuukauden ajaksi.

5G verkko Suomessa

5G teknologia on tällä hetkellä mobiililaajakaistayhteyksien uusinta tekniikkaa, jota kutsutaan myös viidennen sukupolven datayhteydeksi. Ensimmäinen 5G verkko saatiin toimintaan Tampereella. 5G verkkoa rakennetaan kovaa vauhtia, tällä hetkellä se on toiminnassa jo lähes 40 paikkakunnalla. Laajennus näyttää olevan hyvässä vauhdissa, sillä uusia kaupunkeja julkaistaan jatkuvasti.

Verkon laajentaminen on edennyt suurimmista kaupungeista pienempiin. Maaseudulle uuden aikakauden verkkoa saadaan vielä odotella näillä näkymin useampi vuosi. Tästä johtuen 5G puhelinliittymä ei ole vielä pienillä paikkakunnilla asuvien välttämättä järkevää hankkia. 5G verkon on ennustettu olevan Suomessa täydessä toiminnassa vuoteen 2025 mennessä.

Suomen 5G verkon laajentaminen ja rakentaminen on hyvällä tolalla, vaikka välillä ihmisillä saattaa olla toinen käsitys pitkään jatkuneesta työstä. On kuitenkin ymmärrettävää, että laajentaminen vie oman aikansa, sillä esimerkiksi uusia tukiasemia tarvitaan paljon. 5G osaaminen Suomessa on muihin maihin vertailtuna huipputasoa, siitä ollaan kiinnostuttu myös ulkomailla.

Osaavilla suomalaisilla asiantuntijoilla on suuri kysyntä tällä hetkellä ulkomaita myöten. 5G verkko Suomessa on moniin muihin maihin verrattuna huomattavasti paremmalla mallilla, sillä sitä rakennetaan osaksi hyödyntäen nykyistä erittäin kattavaa 4G verkkoa, joka vähentää paljon investointien määrää.

Onko 5G nopeampi kuin valokuitu?

Valokuitu on tällä hetkellä maailman nopein tiedonsiirtomenetelmä ja sen nopeus ja tiedonsiirtokapasiteetti ovat käytännössä loputtomat. Valokuituverkoissa tiedonsiirrossa käytetään laservaloa, mikä mahdollistaa tiedonsiirron jopa terabitteina sekunnissa. Valokuituliittymän toimintavarmuus on myös täysin omaa luokkaansa, sillä valokuidun ansiosta yhteyden häiriöherkkyys on vähäinen ja se ei kärsi samanlaisista signaaliheikkouksista kuin perinteiset kuparikaapelit.

5G-verkko puolestaan tarjoaa langattoman yhteyden, joka perustuu radiotaajuuksiin. 5G-verkon teoriassa mahdollistama huippunopeus on jopa 20 gigabittiä sekunnissa, mikä on huomattavasti nopeampaa kuin nykyiset 4G-verkot. Käytännössä 5G:n nopeus riippuu kuitenkin muun muassa yhteyden etäisyydestä tukiasemasta, yhteyden kuormituksesta sekä yhteyden laadusta.

Vaikka 5G-verkon huippunopeus onkin erittäin korkea, se ei yllä valokuidun nopeuden tasolle. Valokuituverkko tarjoaa käytännössä loputtoman tiedonsiirtokapasiteetin ja sen toimintavarmuus on huomattavasti korkeampi kuin langattomilla yhteyksillä. Toisaalta 5G-verkolla on etunsa siinä, että se tarjoaa langattoman yhteyden, mikä mahdollistaa esimerkiksi mobiililaitteiden käytön ilman kaapeleita.

Kaiken kaikkiaan voidaan siis todeta, että valokuitu on nopeampi ja toimintavarmempi tiedonsiirtomenetelmä kuin 5G-verkko, mutta 5G:llä on oma tärkeä roolinsa langattoman yhteyden tarjoajana.

Puhelinliittymä.com
Logo