4G vs 5G – Mikä tulee muuttumaan?

4G vs 5G - Mikä tulee muuttumaan

Oletko pohtinut sitä, mikä tulee muuttumaan kun 4G vaihtuu 5G:hen? Tai mitä hyötyä uudesta 5G-liittymästä, verkosta tai 5G-puhelimesta on? Tästä artikkelista löydät Puhelinliittymä.com palvelun vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin 5G-liittymistä, verkosta ja puhelimista.

4G vs 5G – Mikä tulee muuttumaan?

Kauan odotettu 5G-aikakausi on vihdoin täällä. Suurin osa myydyistä matkapuhelimista on jo 5G-puhelimia ja uusi 5G-verkko laajenee lähes päivä päivältä uusille alueille. Kuluttajat pohtivat kuitenkin vielä sitä, miksi 5G-liittymä kannattaa ostaa ja mitä 4G:stä 5G:hen siirtyminen tarkoittaa.

Kuluttajalle 5G-verkko tulee tarjoamaan nopeamman, ruuhkattoman ja luotettavamman nettiyhteyden, joka toimii myös paikoissa, joissa 4G ei ole toiminut. Nopean nettiyhteyden ansiosta suurien tiedostojen latautuminen tapahtuu nopeammin ja etäyhteydet toimivat moitteettomasti.

Tästä artikkelista löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin 5G liittymistä, verkosta ja puhelimista. Onko sinulla esimerkiksi taskussasi uusi 5G-puhelin, mutta liittymä on 4G ajassa? Tai ostitko jo nopean 5G-liittymän, mutta puhelimesta ominaisuus vielä puuttuu?

Kenen kannattaa ostaa 5G-puhelin?

Nykyaikana voi jo todeta, että 5G-puhelin on fiksu valinta jokaiselle. 5G-ominaisuus alkaa olemaan jo vakio kaikissa myynnissä olevissa puhelimissa ja valtaosa myydyistä puhelimista on tästä johtuen 5G-puhelimia. Asian voi tarkistaa kuka tahansa selaamalla verkkokauppojen myydyimpiä puhelimia.

Monet ovat tänä päivänä sitä mieltä, että enää ei kannata ostaa puhelinta, josta 5G-ominaisuus puuttuu. Matkapuhelimet kestävät käytössä keskimäärin noin 2-3 vuotta ja uusi matkapuhelin ostetaan yleensä muutaman vuoden kuluttua vaikka vanha olisi vielä täysin toimiva.

Mikäli olet nyt hankkimassa uutta matkapuhelinta, suosittelemme valitsemaan 5G-puhelimen. Puhelin on melko varmasti käytössä useamman vuoden ajan, jolloin et pääse käyttämään tuona aikana 4G-puhelimella uutta 5G-verkkoa. Tarvitset melko varmasti lähitulevaisuudessa myös 5G-ominaisuutta.

5G-puhelimien hinnat olivat muutamia vuosia sitten markkinoille ilmestyessä vielä huomattavasti 4G-puhelimia kalliimpia, jonka takia monet valitsivat mieluummin 4G-puhelimen. Nykyaikana 5G-puhelimien hinnat ovat tulleet jo alaspäin ja puhelimia löytyy jokaiselle useasta eri hintaluokasta.

Miksi 5G on parempi kuin nykyinen 4G?

Kuluttajat miettivät, millä tavoin uusi 5G-verkko on 4G-verkkoa parempi. 5G-verkko on kaikin puolin toimintavarmempi, luotettavampi, ruuhkattomampi ja nopeampi kuin 4G-verkko. 5G-verkko tekee myös paremman 4G-verkosta, kun osa käyttäjistä siirtyy uuden verkon käyttäjiksi.

5G-verkossa kaikki tapahtuu nopeammin, kuten kuvien ja videoiden lähettäminen, sovellusten lataaminen, elokuvien ja pelien latautuminen. Voit katsoa myös TV-sarjoja parhaalla kuvanlaadulla häiriöittä. Isot tiedostot siirtyvät ongelmitta ja etäpalaverit toimivat ilman ikäviä yhteyden katkoksia.

5G-verkon lyhyt viive ja nopea tiedonsiirto on ennustettu tuovan lähitulevaisuudessa mukanaan myös kokonaan uudenlaisia palveluita. Lyhyt viive on erinomainen asia myös kaikille verkkopelaajille. Se tarjoaa huomattavasti paremman pelikokemuksen, kun viive on minimaalisen pieni.

Vielä jokunen vuosi sitten 5G:hen liittyviä kysymyksiä esitettiin 4G:stä, kun oltiin siirtymässä 3G:n käytöstä 4G:hen. Tulevaisuudessa kaikki tottuvat 5G-kokemukseen ja sen tarjoamiin parempiin ominaisuuksiin, jonka jälkeen kaikki muu tuntuu varmasti hieman vanhanaikaiselta, kuten nykyinen 4G.

Missä 5G-verkko on saatavilla?

Operaattorit rakentavat edelleen 5G-verkkoja, mutta se on myös jo toiminnassa useissa kaupungeissa. Verkkoja rakennetaan jatkuvasti ja peittoalue kasvaa lähes joka kuukausi, jonka takia tarkkaa peittoaluetta on vaikea määrittää. Tällä hetkellä 5G-verkkoja rakentaa ja laajentaa Telia, DNA ja Elisa.

Elisan 5G-verkko on toiminnassa yli 200 paikkakunnalla ja uusia paikkakuntia julkaistaan tasaiseen tahtiin. Elisan 5G kattavuuskarttaan voit tutustua netissä ja seurata, milloin uusi verkko on toiminnassa omalla asuinalueella. Kattavuuskartassa vihreä väri kertoo, missä 5G-verkko on toiminnassa.

DNA:n 5G-verkko kattaa artikkelin kirjoitushetkellä 53% suomalaisten asuinpaikoista. Verkon alueella asuu lähes 3 miljoonaa ihmistä, yhteensä 124 eri paikkakunnalla. DNA:n 5G kattavuuskarttaan voit tutustua netissä ja seurata, milloin verkko on toiminnassa omalla paikkakunnalla.

Telian 5G-verkko kattaa tällä hetkellä 3,7 miljoonaa ihmistä Suomessa. Verkko laajenee kiihtyvää tahtia ja uusia kaupunkeja julkaistaan lähes kuukausittain. Telian kattavuuskarttaan voit tutustua netissä ja seurata, milloin 5G-verkko on saatavilla omalla asuinalueella.

Mitä hyötyä 5G-liittymästä on, jos en asu 5G-verkon alueella?

Operaattorien 5G-verkot laajenevat kovaa vauhtia. Vaikka 5G-verkko ei olisi toiminnassa asuinalueellasi, tilanne voi muuttua hyvin nopeasti. Tällä hetkellä valtaosa operaattorien puhelinliittymistä on jo 5G-liittymiä, eikä kovin montaa 4G-liittymää ole edes tällä hetkellä valikoimassa.

Kaikki nopeimmat puhelinliittymät ovat 5G-liittymiä ja sellaisella pääsee tietysti myös käyttämään 4G-verkkoa. Mikäli haluat saada liittymääsi lisää nopeutta, suosittelemme valitsemaan nopean 5G-liittymän, jonka tarjoama yhteys on entistä nopeampi myös nykyisen 4G-verkon alueella.

Monet valitsevat jo 5G-liittymän, vaikka käytössä olisi vielä 4G-puhelin. Tähän voi olla useita eri syitä, kuten esimerkiksi nopeampi yhteys, suurempi EU-datapaketti tai Wifi-puhelut, joita voi soittaa ja vastaanottaa, vaikka ei olisi mobiiliverkon kuuluvuusalueella.

Mikäli nykyisen operaattorisi 5G-verkko ei ole vielä saatavilla asuinalueellasi, suosittelemme tutustumaan siinä tapauksessa kilpailevien operaattorien kuuluvuuskarttoihin. Suomen suosituimmista operaattoreista Telia, DNA ja Elisa rakentavat tällä hetkellä 5G-verkkojaan, jotka laajenee jatkuvasti.

Mitä pitää ottaa huomioon 5G-puhelimen valinnassa?

Tärkeintä sopivaa 5G-puhelinta etsiessä on valita sopiva vaihtoehto omien tarpeiden mukaan, aivan samalla tavalla kuin matkapuhelin yleensäkin. Nykyaikana matkapuhelimia on saatavilla erittäin kattava ja laaja valikoima. Malleja löytyy useista eri hintaluokista.

Mieti ensin sitä, mihin tarvitset suurimmaksi osaksi puhelinta omassa arjessa. Onko tärkeintä esimerkiksi huippulaatuinen kamera, hyvä suorituskyky, taittuva näyttö, puhelimen koko vai iso näyttö? Useista verkkokaupoista löytyy erilaisia suodattimia, joiden avulla voit suodattaa valitsemasi mallit.

Mikäli haluat saada kaiken hyödyn irti uudesta 5G-puhelimestasi, muista hankkia myös käyttötarpeisiisi parhaiten sopiva 5G-liittymä. Valikoimastamme löydät Telian, DNA:n, Elisa Saunalahden ja Moi Mobiilin 5G-liittymät, joista valtaosa on saatavilla tarjoushintaan 12-24 kuukauden ajaksi. Osalla operaattoreista on myös kattava valikoima matkapuhelimia, joten kannattaa tarkistaa puhelin tarjoukset ja hyödyntää alennukset.

Onko 5G nopeampi kuin valokuitu?

Vaikka 5G-verkot tarjoavat huomattavan nopeita langattomia yhteyksiä, ne eivät pysty yleisesti ottaen kilpailemaan valokuituyhteyksien nopeuden kanssa. Valokuitu tarjoaa korkeampaa tiedonsiirtonopeutta ja pienempää viivettä, mikä tekee niistä erinomaisen vaihtoehdon suurten tiedonsiirtovaatimusten omaaville käyttäjille, kuten yrityksille tai suurille perheille. 5G-verkot ovat kuitenkin käteviä matkapuhelinverkkojen lisäksi paikoissa, joissa valokuituyhteyden saaminen on vaikeaa tai kallista.

Puhelinliittymä.com
Logo